Kuryeler Federasyonu Başkanı Tomris uyardı: Kanın akacağına terin aksın
Genel Başkan Murat Tomris, sıcak havalarda moto kuryelerin güvenlik için gerekli ekipmanlarının can güvenliği için önemini vurguladı. Ekipmanların pahalılığına da dikkat çeken Tomris, ‘meslek kanunu’nun ihtiyaç olduğunu bildirdi
Havalar ısınmaya başlarken moto kuryelerin güvenli sürüş için gerekli ekipmanlar olmadan hareket etmeye başladığı dikkat çekti. Bazı moto kuryeler ısınan hava nedeniyle kask, mont, bot ve dizliklerini çıkarmaya başladı. Türkiye Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Murat Tomris, önce can güvenliğine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Tomris “Kanın akacağına terin aksın.” dedi.
Yaz geldiği zaman özellikle sıcak olan bölgelerde, Antalya, Muğla, Adana, ve ayrıca yoğun çalışma temposunun olduğu İstanbul gibi illerde hemen korumalı ekipmanların çıkarıldığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
EKİPMANA ULAŞMAKTA ZORLANIYORLAR
“Sadece tişört, eşofman hatta terlik ve şorta kadar giyim değişiyor. Biz bunları söylüyoruz arkadaşlara, her zaman da anlatıyoruz. Biz her zaman ‘Kanın akacağına terin aksın.’ diyoruz. Ama arkadaşlar bu konuda pek anlayışlı değil. ‘Terliyorum, saçlarım bozuluyor, güneş çok vuruyor’ gibi pek çok bahane var. Arkadaşlara toplantılarla bu önlemleri sürekli anlatıyoruz. Nasıl giyinmeleri gerektiği ve hangi ekipmanlara sahip olmaları gerektiği konusunda yayınlar yapıyoruz.
“Ama çoğunda şöyle bir durum da var ki bazı kuryeler ekipmanları alamıyor. Ekipmanlardaki KDV ve gümrük oranı çok fazla olduğu için şu an kurye olarak çalışacak arkadaşların maalesef alamayacağı noktada ya da ikinci ele yönlendirecek kadar zor şartlar var. Bu da maalesef zorlayan bir durum. Ama çoğu kurumsal firmada zorunlu, mecburen giriyorlar. Giymedikleri zaman sistemde inaktif oluyorlar.”
TAKİBİ OLMAYAN KURYE DENETİMİ
Moto kuryelerin karşılaştığı önemli sorunlardan biri de özellikle büyük sitelere motorla beraber alınmamaları. Hem motorlarını dışarıda bırakmak hem de çok uzun süreleri yürümek zorunda kalan kuryelerin bu sorununa işaret eden Tomris “Sitelere alınmıyorlar. Kanuna göre sitelerin böyle bir talep hakkı var. Site sakinlerinin şahsi motorları dahi alınmayabilir. Daha önce birkaç site yönetimiyle toplantı yaptık. Arkadaşların yürüyüş mesafesi çok olduğu için birçok site anlayış gösteriyor. Ancak buradaki sorun site içinde hız yapan veya uygun olmayan davranışlar gösterebilen moto kuryelerle de karşılaşılması. Sürekli bir takışma hali, kavga hali olabiliyor. Ama bunun kaynağı da zaten, takibi olmayan kurye denetimi. Kaçak, 15-16 yaşında ehliyetsiz çalışanlar…”
‘MESLEK KANUNU OLMALI’
Kargo aracı vb. araçlar alınırken sadece motosikletin alınmamasının da ayrımcılık olduğuna dikkat çeken Tomris “Bu işin bir meslek kanunu, meslek odası olması lazım. Böylece buraya bağlı olan kişiler belli olur. Biz bazı site yönetimlerine bunları ilettik. Bizim federasyonumuza ve derneklerimize bağlı olan üyelerimiz kimlik kartlarıyla beraber size beyan ettiklerinde izin verilmesi konusunda anlaştık. Ama onun haricinde izin vermeyeceklerini söyleyenler var. Bunlar da büyük bir kesim. Ayrımcılık oluyor. Toplu halde çözüm için meslek haline getirilmesi lazım.” dedi. Tomris, bu konuda çalışmalar yaptıklarını ve hazırlık sürecinde olduklarını bildirdi.