Kuşdili Çayırı’nda zafer: Otopark projesinden geri adım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otopark yapmak istediği Kadıköy’deki Kuşdili Çayırı’nda Kadıköylüler zafer kazandı. Yeşil alanlarının korunmasını isteyen Kadıköylüler, İBB’nin otopark projesinden geri adım attığını müjdeledi. İBB, alanın çayır olarak değerlendirileceğini bildirdi

Kadıköylülerin Kuşdili Çayırı için verdiği mücadele sonuç verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tarihi alana yapılması planlanan otopark projesinden vazgeçtiğini bildirdi. Aydınlık’a konuşan Kuşdili Platformu Sözcüsü Gülsün Gökalp, İBB’nin kararlı mücadeleleri karşısında ısrar edemediğini belirtti.

Kadıköy sakinlerinin, beş yıldır “beton değil ağaç istiyoruz” talebiyle yürüttüğü mücadelede önemli bir gelişme yaşandı. İBB, Kadıköy’deki tarihi sit alanına yapılması planlanan katlı otopark projesinden geri döndü. Kuşdili Çayırı Platformu’nun son olarak geçen hafta İBB Park Bahçe ve Yeşil Alan Daire Başkanlığı yöneticileriyle yaptığı toplantıdan sonuç çıkmamıştı.

Toplantının ardından etkin eylemliliğe geçeceğini ilan eden Platforma İBB’den yanıt geldi. İBB Park Bahçe ve Yeşil Alan Daire Başkanlığı, Platforma yaptığı bildirimde projeden vazgeçildiği, alanın çayır olarak yeniden değerlendirileceğini aktardı.

‘BAKANLIK PROJESİ HÂLÂ TEMYİZDE’

Aydınlık’a konuşan Kuşdili Çayırı Platformu Sözcüsü Gülsün Gökalp, İBB’nin çayır formatında yeşil alan projesi konusunda taahhüt verdiğini kaydetti. Gökalp, hâlâ Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla başka bir proje konusunda mahkemelik olduklarını belirterek şunları söyledi:

“İBB Yeşil Alan Daire Koordinatörlüğünden Racibe Çetinkaya, mesaj yoluyla bize çayır formatında yeşil alan projesini başlattıklarını iletti. Bu bizim için resmi bir beyandır. İBB’nin dönüşlerinde samimi olduğunu düşünüyorum. Bu yeni ekip, Kadıköylülerden bu tepkiyi beklemiyordu. Kadir Topbaş döneminde buraya iki kez AVM projesi yapıldı. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı proje yaptı. Tümünde de mahkeme kararlarıyla projeler reddedildi. Çünkü doğal sit alanı. Ayrıca Haydarpaşa’nın devamı olarak tarihi ve arkeolojik kimliği var. Burada eski bir liman olduğu bilgisi var elimizde. Bunlara karşı oraya AVM yapmak kabul edilemez. Kadıköylüler bunları bilen, her karış toprağını seven insanlar. Başta Mimarlar Odası olmak üzere meslek odaları bu konuda davalar açtı. 2018’de Bakanlığın otopark ve çeşitli yapılaşmaya açan planı istinaf mahkemesinde kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tasarrufuyla yine bu alanın yapılaşmaya açılması tehlikesi sürüyor. Ama Mimarlar Odası da planın iptali için kararı temyize götürdü. Buna rağmen İBB, buraya otopark yapmaktan geri adım attı. İBB, burayı çayır formatında bir yeşil alan yapma sözünü taahhüt etti. Bunun takipçisi olacağız. Bundan kastımız, Kadıköylülerin temiz hava alabileceği bir koruluktur. Bizim şehir içinde oksijen kaynağına ihtiyacımız var. Mücadelemiz bunun içindir. Umarım bu proje, İBB’nin bize taahhüt ettiği şekilde hayata kavuşur.”

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Platformun avukatı Ayşe Eren de taleplerinin Kadıköy’de daha fazla betonlaşma yerine yeşil alanlarının artması olduğunu vurguladı. Projenin takipçisi olacaklarını söyleyen Eren şunları ekledi:

“Çok kararlı, mücadeleden asla taviz vermeyecek bir kitle olduğunu gördüler. Farklı tarihlerde iki toplantı yaptık. Önce Park Bahçe ve Yeşil Alan Daire Başkanı Çağatay beyle sonra da Ulaşım Daire Başkanı Utku bey ile görüştük. ‘Burada otopark değil doğal bir çayır, ağaçlık ortam istiyoruz’ dedik. Kadıköy yazın çok sıcak oluyor. Topraktan nefes alınmıyor. Daha fazla beton istemiyoruz. Sonunda bu şekilde bir karar aldılar. Kararı ilettiler diye işi bırakmayacağız. Bir süre bekleyeceğiz. Alandaki betonu kazıyacaklar. Eğer kazımazlarsa biz yine harekete geçeceğiz, eylemlerimize devam edeceğiz.”

Sonraki Haber