Küsen akrabaya sıla-i rahimde bulunur mu? Konuşmayan akrabayla ilişki sürdürülmeli mi?

Sıla-i rahimi teşvik eden hadisler göz önünde bulundurulduğunda taraflardan biri dargın olsa bile ortak bir noktada buluşulup muhakkak uzlaşılması gerekir. Peki böyle bi durumda Konuşmayan akrabayla ilişki sürdürülmeli mi?

“…Allâh’a ve âhiret gününe îmân eden kimse, akrabâsına iyilik etsin!..” (Buhârî, Edeb, 85; Müslim, Îmân, 74, 75) hadis-i şerifinden anlaşılacağı üzere sıla-i rahim yapmak dinimizde tavsiye edilen ameller kapsamındadır. Akrabalık ilişkilerini sürdürmenin dinen oldukça önemli bir konu olduğu birden çok hadis-i şerifte sabit iken kişilerin sıla-i rahimde bulunması ile birlik ve beraberlik duygularının da artacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Kişinin aile bağlarını güçlendirmek ve aradaki bağın kuvvetli kalmasını sağlamak için irtibatını kesmemesi önerilir. Uzak ya da yakın akrabalarda olsun kişinin aile bağlarına sadık kalarak iletişimde olması oldukça önemlidir.

Öyle ki Sevgili Peygamberimiz (SAV) de akraba ziyaretlerinde bulunmanın önemi ile ilgili şöyle bir uyarıda bulunmuştur: "Sıla-i rahime riâyet etmeyen kimseyle arkadaşlık etme! Zira ben, Allâh’ın Kitâbı’nın üç yerinde, onun mel’ûn olduğunu gördüm.” (Ebû Nuaym, Hilye, III, 183-184) Peki çeşitli sebeplerden ötürü akrabalık bağlarını kesen kimselerde taraflar birbirlerine karşı nasıl hareket etmeli?

KÜSEN AKRABAYA NASIL DAVRANILMALI?

Her konuda iyilik ve güzelliği emreden dinimiz, akraba ilişkilerinde de iyi huyluluğu emreder. Karşı taraf ılımlı yaklaşmasa bile her daim hoşgörülü olunmasını öneren İslamiyette birbirleri ile konuşmayan ya da küsen akrabaların ilişki durumunu da hadis-i şeriflerde konu edinmiştir. Nitekim Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), bu durumla alakalı bir hadisinde şöyle buyurur:

"Akrabasının yaptığı iyiliğe aynıyla karşılık veren, onları koruyup gözetmiş sayılmaz. Akrabâyı koruyup gözeten kişi, kendisiyle alâkayı kestikleri zaman bile, onlara iyilik etmeye devâm edendir.” (Buhârî, Edeb, 15; Ebû Dâvûd, Zekât, 45)

HADİS-İ ŞERİF: “Her Cuma gecesi insanoğlunun amelleri Allâh’a arz olunur. Fakat akrabâsıyla alâkasını kesen kimsenin amelleri kabul edilmez.” (Ahmed, II, 484)


Hadislerde sıla-i rahim konusunda karşılık beklenmemesi, ilişkiyi kesenlerle de akrabalık bağlarının sürdürülmesi gerektiği bildirilmektedir (Müsned, II, 160, 194).

Sonraki Haber