Kuvâyi Milliye Destanı
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarından sonra İskenderun Belediye Sarayında Nazım Hikmet’in yazdığı Kuvâyi Milliye Destanı, Oyuncu-Yönetmen Yaşar Gündem tarafından sahnelendi.
Oyuna İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı ve İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de izledi. Yaşar Gündem’in yönettiği ve oynadığı tek kişilik oyun, izleyicilerin sürekli ve yoğun alkışlarıyla büyük beğeni kazandı. Oyun sonunda Başkan Tosyalı, sahnede Yaşar Gündem’e çiçek vererek “Günün anlamına uygun bir oyunu sergilediği için belediye ve İskenderun olarak teşekkür ederim, dedi. Tiyatro sevenler de Gündem’e Zafer Bayramına yakışır bir oyun sergilediğinden ve savaşı en iyi anlatan böyle bir eseri oynadığı için teşekkür ederek, hatıra fotoğrafları çekildiler. Yaşar Gündem de Nazım Hikmet’in yazdığı oyunun, Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşını en iyi anlatan bir eser olduğunu vurgulayarak katılımcılara teşekkür etti.
‘BÜYÜK ACILAR YAŞANDI’
Yaşar Gündem ile oyun sonrası İskenderun ve oyun hakkında görüştük. Gündem şunları söyledi: İskenderun, duygusal olarak baktığım bir yerdir. Çok yere gitmem ama İskenderun benim evim gibiydi, Atatürkçüler hep bize sahip çıktı. 6 Şubat depreminden sonra ilk kez geliyorum. İnsanın içi acıyor, ne söylesek boş kalır. Burada 7 ay önce büyük acılar yaşandı, insan ne söyleyeceğini bile bilemiyor. Benim turnelerde, isteyerek geldiğim yerlerde, insanları buruk görmek bizi de üzmüştür. Kuvayi Milliye Destanı, Büyük Zaferi yani Ağustos başlarında başlayan düşman işgaline karşı büyük zaferi anlatmaktadır. Nazım Hikmet’in Atatürk ve Kurtuluş Savaşını bir bütünlük ve detay içinde anlatan büyük bir eserdir.
‘ATATÜRK BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜMÜZ’
“Nazım Hikmet’in oyununu neden seçtik: Oyunu seçmemizin nedenlerinden biri, Samsun Sanat Tiyatrosu olarak siyasi iktidarın ve halkın o günkü durumuna göre seçim yapıyoruz. Mustafa Kemal ülkemizin birleştirici gücüdür. Ayrıca bu savaşın ülkemiz adına büyük bedeller ödeyerek kazandığını anlatmasıdır. Oyunu ‘Vatan haini’ dedikleri Nazım Hikmet yazmıştır. Nazım Hikmet bu oyunu 3 yıl içinde yazmıştır. Hatırımda kaldığı kadarıyla 1937-1940 yıllarında yazmıştır. Yine Bursa ve civarında insanların büyük zafere ilişkin anlatılanları kurgulayarak, büyük bir titizlikle yazılmış, Kurtuluş Savaşını en iyi anlatan oyundur ve ‘Vatan haini’ Nazım Hikmet yazmıştır. Ben de bu oyunu oynamaktan ve halka anlatmaktan büyük zevk alıyorum. İzleyicilerimizden büyük destek alarak, oyunumuzu burada başlattık. Turnelerimiz Eylül sonuna dek sürecek ve İzmir’de son bulacaktır.” n 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarından sonra İskenderun Belediye Sarayında Nazım Hikmet’in yazdığı Kuvâyi Milliye Destanı, Oyuncu-Yönetmen Yaşar Gündem tarafından sahnelendi. Oyuna İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı ve İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de izledi. Yaşar Gündem’in yönettiği ve oynadığı tek kişilik oyun, izleyicilerin sürekli ve yoğun alkışlarıyla büyük beğeni kazandı. Oyun sonunda Başkan Tosyalı, sahnede Yaşar Gündem’e çiçek vererek “Günün anlamına uygun bir oyunu sergilediği için belediye ve İskenderun olarak teşekkür ederim, dedi. Tiyatro sevenler de Gündem’e Zafer Bayramına yakışır bir oyun sergilediğinden ve savaşı en iyi anlatan böyle bir eseri oynadığı için teşekkür ederek, hatıra fotoğrafları çekildiler. Yaşar Gündem de Nazım Hikmet’in yazdığı oyunun, Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşını en iyi anlatan bir eser olduğunu vurgulayarak katılımcılara teşekkür etti.
‘BÜYÜK ACILAR YAŞANDI’
Yaşar Gündem ile oyun sonrası İskenderun ve oyun hakkında görüştük. Gündem şunları söyledi: İskenderun, duygusal olarak baktığım bir yerdir. Çok yere gitmem ama İskenderun benim evim gibiydi, Atatürkçüler hep bize sahip çıktı. 6 Şubat depreminden sonra ilk kez geliyorum. İnsanın içi acıyor, ne söylesek boş kalır. Burada 7 ay önce büyük acılar yaşandı, insan ne söyleyeceğini bile bilemiyor. Benim turnelerde, isteyerek geldiğim yerlerde, insanları buruk görmek bizi de üzmüştür. Kuvayi Milliye Destanı, Büyük Zaferi yani Ağustos başlarında başlayan düşman işgaline karşı büyük zaferi anlatmaktadır. Nazım Hikmet’in Atatürk ve Kurtuluş Savaşını bir bütünlük ve detay içinde anlatan büyük bir eserdir. ‘
ATATÜRK BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜMÜZ’
“Nazım Hikmet’in oyununu neden seçtik: Oyunu seçmemizin nedenlerinden biri, Samsun Sanat Tiyatrosu olarak siyasi iktidarın ve halkın o günkü durumuna göre seçim yapıyoruz. Mustafa Kemal ülkemizin birleştirici gücüdür. Ayrıca bu savaşın ülkemiz adına büyük bedeller ödeyerek kazandığını anlatmasıdır. Oyunu ‘Vatan haini’ dedikleri Nazım Hikmet yazmıştır. Nazım Hikmet bu oyunu 3 yıl içinde yazmıştır. Hatırımda kaldığı kadarıyla 1937-1940 yıllarında yazmıştır. Yine Bursa ve civarında insanların büyük zafere ilişkin anlatılanları kurgulayarak, büyük bir titizlikle yazılmış, Kurtuluş Savaşını en iyi anlatan oyundur ve ‘Vatan haini’ Nazım Hikmet yazmıştır. Ben de bu oyunu oynamaktan ve halka anlatmaktan büyük zevk alıyorum. İzleyicilerimizden büyük destek alarak, oyunumuzu burada başlattık. Turnelerimiz Eylül sonuna dek sürecek ve İzmir’de son bulacaktır.”