Kuzey Atlantik suları ısınıyor

ABD'nin en yeni ve en gelişmiş uçak gemisi, yükselen küresel gerilimler arasında müttefikleriyle birlikte eğitim ve devriye faaliyetleri yapmak için ilk konuşlandırmasına başladı

USS Gerald R. Ford uçak gemisi, ABD Donanması ile NATO ülkelerinden gelen savaş gemileri ve bir denizaltı eşliğinde, toplam 17 gemilik bir filo halinde Kuzey Atlantik'teki konuşlandırmasına başladı.

Gemi Komutanı Paul Lanzilotta, konuşlandırma öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, “Bütün Atlantik'i oyun alanımız olarak kullanacağız.” dedi. Lanzilotta, görev kapsamında su altı ve su üstü ile deniz havacılığı portföyündeki hemen her eğitimi yapacaklarını bildirdi.

“Amerika'nın en büyük ve en havalı savaş gemisi” olarak nitelenen USS Gerald R. Ford uçak gemisi, yirmiden fazla yeni teknolojiye ve sıfırdan tasarlanmış bir uçuş güvertesine sahip. Bu da gemiye, diğer ABD uçak gemilerinden yüzde 30 daha fazla uçuşa ev sahipliği yapma imkanı tanıyor. Nükleer tahrikle çalışan geminin yeni teknolojileri arasında, tehditleri tespit için yepyeni bir radar sistemi ve uçakları kaldırabilmek için kullanılan Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS) bulunuyor. Daha eski ABD gemileri ise uçak kalkışlarında buharla çalışan mancınık sistemlerini kullanıyor. USS Gerald R. Ford, 112 bin tonluk su çekimi ile dünyanın en büyük savaş gemisi olma özelliğini taşıyor. Bununla birlikte gemi, tasarım ve otomasyondaki iyileştirmeler sayesinde Nimitz sınıfı uçak gemilerine göre 600'den fazla personel tasarrufu sağlıyor. Bu değişikliğin, geminin 50 yıllık ömrü boyunca milyarlarca dolarlık tasarrufa dönüşmesi bekleniyor.

ATLANTİK'TEKİ ORTAKLIK GÖSTERİSİ

Geminin şu anki görev grubu içinde Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden savaş gemileri yer alıyor. ABD Donanması'na göre bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Atlantik'teki ortakların en büyük güç gösterisi. Komutan Lanzilotta, Kuzey Atlantik konuşlandırmasının, gelecek yıl başlayacak daha uzun süreli küresel görevlere hazırlanmak için iyi bir basamak olacağını söylüyor.

ABD Donanma Komutanı Koramiral Dan Dwyer de yeni görev grubunun hava savunması, deniz alanı farkındalığı, uzun menzilli deniz saldırıları, dağıtılmış deniz operasyonları, denizaltı karşıtı görevler ve deniz entegrasyonu yoluyla Kuzey Atlantik'e güç yansıtma operasyonlarında etkili olacağını kaydediyor. Amiral Dwyer, Kuzey Atlantik ve kutup bölgeleri için “Bu stratejik rekabet alanında, artık coğrafyanın, bize geçmişte sahip olduğumuz korumayı sağladığını varsayamayız.” diyor.

RUSLAR HALA DENİZDE

Bazı analistler, bu yeni görevlendirmenin, Rusya'nın orduya 300 bin asker daha katmak için ilan ettiği kısmi seferberliğin ardından gelmesine dikkat çekiyor. Ancak Stanford Üniversitesi'nde profesör olan ve Brookings Enstitüsü'nün Uluslararası Düzen ve Strateji Projesi Direktörü Bruce Jones'a göre, her ne kadar Moskova'nın Ukrayna'ya odaklanması kara kuvvetlerini meşgul etse de, dünya üzerinde Rus deniz filosu hala “seyreltilmemiş” durumda. “Ukrayna krizi sırasında da Kuzey Kutbu'ndaki Rus deniz faaliyetlerinde önemli bir artış gördük.” diyen Jones, “Muhtemelen daha tehlikeli bir dönemdeyiz, çünkü Putin Ukrayna'nın ötesine geçmek istiyor olabilir.” iddiasında bulunuyor.

Brookings Enstitüsü'nde dış politika uzmanı olan Melanie Sisson ise uçak gemilerinin “güç projeksiyonu açısından ABD'nin omurgası” olarak hizmet verdiğini ve ABD'nin devasa bir sembolü olarak askeri gücünü ileriye taşıdığını belirtiyor.

SORUNLARLA DOĞDU

USS Ford, ABD'de 45 yılı aşkın bir süre sonra yeni bir uçak gemisi sınıfında inşa edilen ilk gemi. Nimitz sınıfı gemilerin öncü gemisi USS Nimitz'in önümüzdeki aylarda son konuşlandırmanın ardından emekli olması bekleniyor. USS Ford, tasarım sorunları ve yeni teknolojilerini entegre etmedeki problemler nedeniyle, takvimin yıllarca gerisinde kaldı ve bütçesinin milyarlarca dolarını aştı.

USS REAGAN GÜNEY KORE SULARINDA

ABD, nükleer enerjili uçak gemisini Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC)'nin balistik füze fırlatmasının ardından Güney Kore sularında yeniden konuşlandıracak. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, ABD, Güney Kore ve Japonya'nın ortak deniz tatbikatı sonrasında Kore Yarımadası'ndan ayrılan USS Ronald Reagan uçak gemisinin Doğu Denizi'ne döneceği bildirildi. Daha önce, ABD'nin nükleer tahrikli USS Ronald Reagan uçak gemisi, Güney Kore ve ABD Deniz Kuvvetlerinin 26 Eylül'de başlayan dört günlük tatbikatına katılmak için 23 Eylül'de Güney Kore sularına gelmişti. KDHC'nin yıllar sonra Japonya üzerinden balistik füze fırlatmasının ardından bölgede gerilim daha da artmış ve buna karşılık ABD ve Güney Kore de ortak tatbikatlarda Doğu Denizi'ne dört karadan karaya füze ateşlemişti.

Sonraki Haber