Lahey Mahkemesi red kararı verdi

Hollanda’da göçmenlerin fişlenmesi olayına ilişkin Lahey Mahkemesi red kararı verdi

Lahey Mahkemesi Vergi İdaresi'ne kovuşturma açılmasını talep eden mağdur ailelerin talebini 13 Haziran 2022 tarihinde reddetti. Mahkeme, olayın ebeveynler ve çocuklar üzerinde büyük hasarlara yol açtığını kabul etmekte, ancak Vergi İdaresi cezai dokunulmazlığa sahip olduğundan dolayı ceza hukukunun kovuşturmaya imkan vermediğini belirtti. (4)

PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) geniş çaplı araştırması sonucu, Hollanda Vergi ve Gümrük İdaresi’nde (de Belastingdienst) "göçmenlerin" yıllarca "Risk grubu" olarak fişlendiği ortaya çıkmıştı. Hollanda Vergi ve Gümrük İdaresi’nin, "sahtecilik ve dolandırıcılık" denetimleri sırasında mükellefleri "uyruk ve dış görünüm" temelinde ayırarak kapsamlı seçimler yaptığı ortaya çıkmıştı. (https://www.aydinlik.com.tr/haber/hollandada-esi-gorulmemis-ayrimcilik-304340)

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Hollanda Vergi ve Gümrük İdaresinden sorumlu Devlet Bakanı 30 Mayıs 2022 tarihinde Temsilciler Meclisine konu ile ilgili 9 sayfalık yazılı gönderen Devlet Bakanı Marnix Van Rij (CDA), Vergi İdaresi'nin bir bölümünde "kurumsal ırkçılık" yapıldığını kabul etmişti .

Marnix Van Rij (CDA), olanların "vahim" ve bulguların "çok ciddi" olduğunu belirtmişti. (https://www.aydinlik.com.tr/haber/hollandada-vergi-idaresinin-bir-bolumunde-kurumsal-irkcilik-319581).

Tarihsel süreç

- Maliye Bakanlığı, çocuk bakımı yardımı alan binlerce ailenin mağdur edilmesinden dolayı Vergi İdaresi'ne 19 Mayıs 2020 tarihinde suç duyurusunda bulundu (1).

- Savcılık, 7 Ocak 2021 tarihinde konunun hassas olduğundan dolayı Vergi İdaresi hakkında takipsizlik kararı verdi (2).

- Mağdur edilen aileler, savcılığın Vergi İdaresi hakkında takipsizlik kararına tepki göstererek 8 Ocak 2021 tarihinde Lahey Mahkemesi’ne başvurdu (3).


Sonraki Haber