Lavrov, Rusya'nın AB’yi düşman birlik olarak gördüğünü söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği’nin (AB) kendi hataları nedeniyle Rusya'yı kaybettiği belirtirken, “Artık Moskova AB’yi düşman bir birlik olarak niteliyor” dedi.

Rus Argumenti i Fakti gazetesi ile yaptığı röportajda yakın zamanda Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından güncellenerek onaylanan ‘Rusya’nın Dış Politika Konsepti’ ile ilgili açıklamalarda bulunan Lavrov, Avrupa Birliği Rusya'yı kaybetti” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Rusya ile işbirliğini sonlandıran AB’nin bu tutumuyla yalnızca kendisinin suçlanacağına vurgu yaparken, “Sonuçta Rusya'yı stratejik bir yenilgiye uğratma gereğini açıkça ilan edenler, AB’ye üye devletleri ve bu birliğin liderleridir. Biz değiliz. Kiev rejimini silah ve mühimmatla dolduruyor, Ukrayna'ya eğitmenler ve paralı askerler gönderiyorlar. Bu gerçekler, AB'yi Rusya’ya düşman bir birlik haline getiriyor” diye konuştu.

Rus tarafının bu durumdan gerekli sonuçları çıkardığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı, Moskova’nın düşmanca adımlara yanıt olarak gerekirse Rusya'nın ulusal çıkarları ve diplomatik uygulamada genel olarak kabul edilen karşılıklılık ilkesi doğrultusunda sert tepki verebileceğini, bu maddenin de güncellenen dış politika konseptine eklendiğini hatırlattı.

Lavrov, Rusya'nın Avrupa Birliği ile olası diyaloğun geleceği hakkında yeni dış politikası konseptinde yer alan çıkarlara dayalı kararlar alacağının altını çizerken, konuşmaları şu şekilde sürdürdü:

“Eğer Avrupalılar bir noktada Rusya karşıtı rotalarından vazgeçer ve bizimle karşılıklı saygıya dayalı bir diyaloğu seçerlerse, onların önerilerini dikkate alacak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanan dış politika konseptinde altı çizilen ulusal çıkarlarımıza dayalı kararlar alacağız. Ancak mevcut durumda Batı'nın bizimle yapıcı diyaloğa hazır olmadığını, gece gündüz Rusya'yı kontrol altına almanın yeni yollarını aramakla meşgul olduklarını görüyoruz.”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, yurtdışı ziyaretlerinin coğrafyasının değiştiğini ve artık yeni dış politika konseptinde yer alan önceliklere göre şekillendiğini vurgularken, yakın zamanda Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretin Batı’yı tedirgin ettiğini kaydetti.

Washington, temmuz sonunda yapılması planlanan Rusya-Afrika zirvesine engel olmaya çalışıyor

St. Petersburg’da 26-29 Temmuz 2023 tarihinde Rusya- Afrika Zirvesi’nin düzenleneceğini hatırlatan Rus bakan, ABD’nin bu zirveye katılacak Afrika ülkelerini caydırmaya çalıştığını söylerken, “Aslında, ABD ve uşakları, Rusya'nın uluslararası izolasyonunu sağlamak için mümkün olan her şeyi yapıyor. Özellikle Afrikalı dostlarımızı temmuz ayı sonunda planlanan ikinci Rusya-Afrika zirvesini baltalamaya çalışıyorlar. Ancak sömürgeci politikaları reddeden, Washington ve yandaşları uğruna ulusal çıkarlarını feda etmeye hazır ülkelerin sayısı azalıyor. Bu nedenle, Afrika ve Doğu ülkeleriyle işbirliğimizi engelleme girişimleri devam edecek. Ancak başarıya ulaşamayacakları kesin” diye konuştu.

Rusya'nın Afrika devletlerine ulusal güvenliklerini sağlamak da dahil olmak üzere sunabileceği birçok şey olduğunu vurgulayan Lavrov, Afrika ülkelerinin profesyonel kamu personeli eğitimine Rusya'nın dahil olmasını istediğini, bu ülkelerde geleneksel olarak Sovyet eğitim siteminin halen itibar ve talep gördüğünü sözlerine ekledi.

Lavrov, Rusya ile Batı arasındaki temel farkı ise şu şekilde nitelendirdi:

Biz asla yabancı ortaklarımıza nasıl yaşamaları gerektiğini öğretmeye kalkmıyoruz. İkili ilişkilerde gizli bir gündemimiz yok. Çifte standart uygulamıyoruz. Devletler arası işbirliğini uluslararası hukuk, eşitlik, karşılıklı saygı ve çıkarların gözetilmesi ilkeleri üzerine inşa ediyoruz. Görünüşe göre bu farklı ve yaratıcı yaklaşım Afrikalılara hitap ediyor Açıkçası sadece onlara değil, kendisini bağımsız hissetmek isteyen tüm normal ülkelere hitap ediyor.”

Lavrov, afrika ülkeleri ziyaretinde BRICS ile NATO’nun arasındaki farkı açıklamıştı.

BRICS örgütünün “Lider ve takipçileri” prensibi üzerine inşa edilmemesi nedeniyle NATO’dan farklı olduğunu söyleyen Lavrov, “Burada (BRICS) NATO’da gördüğümüz gibi emir verilen ve emir alanın olduğu bir yapı yok. Lider ve emirlerini yerine getiren takipçileri olarak nitelendirilebilecek bir konsept yok” demişti.

Rus bakan, BRICS’in mutabakat esasına göre çalıştığını, bunun da birlik olarak kendisini NATO ve Avrupa Birliği’nden tamamen farklı kıldığını söylerken, BRICS üyelerinden herhangi birinin teklifinin ancak karşılıklı yarar olması durumunda kabul edilebildiğini, meselelerin her zaman karşılıklı fayda temelinde çözüldüğünü ifade etti.

Sonraki Haber