Lavrov’dan Afrika çıkarması: Ukrayna tavrınızı takdir ediyoruz

Lavrov, Afrika ülkeleri gezisindeki ilk durağı olan Mısır'ı ziyaret etti. Sisi ile görüşen Lavrov, Mısır’a tahıl ihracatının devam edeceğini belirtti. Arap Birliği ile Rusya’nın ekonomik ve siyasi ilişkilerinin geliştiğini kaydeden Lavrov, ticarette yerel para kullanımının sinyalini verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, pazar günü Afrika gezisinin başlangıcında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Dışişleri Bakanı Samih Şükrü ve Arap Birliği (Arabic League) Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit ile bir araya geldi. Birlik üyelerine hitap eden Lavrov, Batı’nın sahte propagandasına karşılık diyalog çağrısında bulundu. Lavrov’un sonraki ziyaretleri, Batı ile son zamanlarda gergin ilişkiler yaşayan ülkeler olan Etiyopya, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne (DKC) olacak.

Lavrov’un turu, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ortadoğu'ya ilk turunu yaptıktan sadece bir hafta sonra başladı. Biden, İsrail, Filistin ve Suudi Arabistan'ı ziyaret ederek Körfez ülkeleri Mısır, Irak ve Ürdün'ün liderleriyle bir araya gelmişti.

TAHIL SÖZÜ VERDİ

­­Tahıl krizinin en çok etkilediği bölge Afrika oldu. Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, haziran başında yaptığı açıklamada, “Hububat üretilmezse, Afrika kıtasını istikrarsızlaştırabilecek çok ciddi bir kıtlıkla karşı karşıya kalacağız.” açıklaması yapmıştı. Sall ayrıca Putin'den Odessa limanı vasıtasıyla Ukrayna'daki tahılın serbest kalması, Afrika'nın gübre ve tahıla erişimi konusunda yardımcı olmasını talep etti.

Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü de Lavrov ile düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’daki sorunun küresel gıda güvenliği üzerindeki etkisine değinerek, krizin Mısır'ın gıda arzı ve enerji fiyatlarına zarar verdiğini söyledi.

Lavrov ise Kahire ziyareti sırasında Mısır'a Rus tahıl tedariği konusunda güvence verdi. Rus diplomat, Rusya'nın cuma günü imzaladığı son BM komisyonu anlaşması uyarınca tahıl ihracat yükümlülüklerini yerine getirmeye kararlı olduğunu vurguladı. Daha sonra Arap Birliği'ne Ukrayna limanlarından tahıl almaya gelen gemilerin silah taşımadıklarından emin olmak için denetleneceğini söyledi.

Rusya, operasyonun başlamasından bu yana Mısır'a buğday tedarik etmeye devam etti ve hem hükümete hem de özel sektöre satış yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü, "Mısır'ın BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve koordine ettiğimiz diğer kuruluşlarla ilişkilerini görüştük." dedi. Lavrov ise Mısır'ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ndeki diyalog ortağı statüsüne ilişkin karar ile ilgili, "Mısırlı dostlarımızın Şanghay İşbirliği Örgütü'nde diyalog ortağı statüsü elde etme konusundaki ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kulldı. Lavrov kararın ŞİÖ’nün bir sonraki eylül zirvesinde alınacağını belirtti.

LAVROV’DAN AFRİKA ÜLKELERİNE ÖVGÜ

Lavrov, Afrika ülkelerini Ukrayna konusunda aldığı tutumlardan dolayı övdü. Operasyonlar başladıktan sonra Rusya’ya karşı yapılan yaptırımlar Afrika ülkelerini tarım ve ekonomi anlamında olumsuz etkiliyordu. Birlik, bu yaptırımların Afrika’ya ciddi bir şekilde zarar verdiği için kaldırılmasını talep etmişti. Mısır da operasyonun başlamasından kısa bir süre sonra Rusya’ya karşı başlayan yaptırımları reddetti.

Lavrov, gezisinin öncesinde Rusya'nın Afrika devletlerinin çıkarları konusundaki hassasiyetini vurgulayan bir makale kaleme aldı. Mısır, Etiyopya, Uganda ve DKC'nin önde gelen gazetelerinde yer alan makalede, “Arap Birliği'nin Ukrayna ve çevresindeki duruma gösterdiği ilgiden dolayı minnettarım. Üye devletler tarafından alınan dengeli, adil, sorumlu tutumu takdir ettik.” ifadelerine yer verildi.

‘SİZİ DİNLEMEK İSTİYORUZ’

Lavrov makalesinde diyalog çağrısı yaptı. Batı tarafından yapılan sahte propagandaya dikkat çeken Lavrov, gerçekleri anlatmaya hazır olduklarını belirtti. Makalesinde “Arap ve dünyanın başka yerlerindeki dostlarımız” hitabını yapan Lavrov, “Sizi dinlemek istiyoruz. Ne düşündüğünüzü, sizi neyin ilgilendirdiğini, ne tür sorularınız olduğunu anlamak istiyoruz. Bu diyaloğa her zaman hazır olacağız ve ilginizi tatmin etmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

‘BİR DAHAKİ SEFER DOLAR OLMAYACAK’

Lavrov, Arap Birliği ülkelerine dünyanın değiştiğini ve hükümetlerin dolar dışında kendi aralarında yerel para birimlerini kullandığını söyledi. Arap ülkeleriyle olan ekonomik işbirliği mutabakatının imzalandığından beri ticaretin 20 milyar doları aştığını belirten Lavrov, “Belki bir dahaki sefere dolar cinsinden değil, diğer para birimlerinden yapacağız.” ifadelerini kullandı. 20 milyar doların çok büyük bir hacim olmadığını da belirten Lavrov, “Diğer ülkelerin bölge ile ticareti çok daha fazla ama biz doğru yoldayız. Ticaret ve yatırım faaliyetlerimizin istikrarlı bir şekilde artması, işbirliği temellerini güçlendirdiğimizin iyi bir göstergesidir.” açıklamasını yaptı.

‘FOTOĞRAF ÇEKTİRMEYİN DİYE YALVARIYORLAR’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Amerikalı diplomatların yurtdışındaki meslektaşlarına Bakan Lavrov ile fotoğraf çekmemeleri için yalvardıklarını belirtti. Telegram kanalından konuya ilişkin paylaşım yapan Zaharova, “Bu arada Amerikalı diplomatlar farklı ülkelerde evden eve koşuyor ve (şimdi yüksek sesle gülmeyin) Rusya’nın tecrit olmadığının kanıtı olarak kullanılmaması nedeniyle Lavrov İle fotoğraf çektirmemeleri için yalvarıyor.” ifadelerini kullandı.

ABD’NİN AFRİKA’DAKİ GÜÇ KAYBI

ABD, Afrika’daki bağımsızlık hareketleri ve Türkiye, Rusya ve Çin’in bölgede etki göstermesiyle birlikte gücünü kaybetmeye başladı. Başta Mali, Burkina Faso, Etiyopya’da başlayan anti emperyalist mücadele ve Kuşak ve Yol Girişimi ile Avrasya ülkeleriyle olan ilişkilerin gelişmesi Batı’yı ciddi şekilde kaygılandırıyor. Önceki gün Aydınlık’ın “ABD Dışişlerinin gündemi Afrika” başlıklı haberinde, ABD’li diplomatların Afrika’daki büyükelçiliklerin yetersizliği hakkındaki yorumlara yer verildi. Yetkililer, büyükelçiliklerdeki personel eksikliğine dikkat çekerken, göre yapan personellerin de niteliksiz olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda bunun Rusya ve Çin ile bölgede rekabeti zorlaştığı vurgulanıyor. Avrasya ile olan işbirliği Afrika’yı siyasi, ekonomik ve askeri anlamda güçlendiriyor.

Sonraki Haber