Lazanya nasıl yapılır? İşte çok lezzetli orijinal lazanya tarifi...
İtalyan mutfağına ait olan lazanya yemeği günümüzde oldukça popülerleşti. İnce bir hamur tabakası ve kıyma sosuyla lezzetine lezzet katan bir yemektir. Peki lazanya nasıl yapılır? İşte çok lezzetli orijinal lazanya tarifi...
Lazanya, İtalyan mutfağına ait bir yemektir. Günümüzde de hem ülkemizde hem de dünyada oldukça popüler bir yemek haline geldi. İnce hamur katmanları ve içine kıymalı domatesli bir sos hazırlanır ve fırınlanır. Lazanyanın hem yapımı çok kolay ve pratiktir hem de kolay olmasına rağmen lezzetli oldukça yüksektir. O halde bu lezzetli tarifin ayrıntılarını paylaşabiliriz. Lazanya nasıl yapılır? İşte çok lezzetli orijinal lazanya tarifi...
LAZANYA NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
- 12 adet lazanya levhası (kurutulmuş veya taze)
- 500 gram dana kıyma veya karışık kıyma
- 1 büyük soğan, doğranmış
- 3 diş sarımsak, doğranmış
- 1 kutu (yaklaşık 400-500 gram) domates sosu veya rendelenmiş domates
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı su
- 1 çay bardağı süt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz ve karabiber
- Yarım çay bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
- 2 su bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri
- Beşamel sos için
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- Tuz, karabiber ve rendelenmiş muskat cevizi
YAPILIŞI
- Orta boy bir tencerede tereyağını eritin. Unu ekleyip kısık ateşte un kokusu gitene kadar kavurun. Ardından sütü azar azar ekleyerek topaklanmasını engelleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte kaynamaya bırakın. Sosun kıvam alması için yaklaşık 5-10 dakika pişirin.
- Ayrı bir tavada zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyip kahverengi olana kadar kavurun. Sarımsakları ekleyip birkaç dakika daha pişirin. Domates sosu veya rendelenmiş domatesi, domates salçasını ve suyu ekleyin. Sosu tuz ve karabiberle tatlandırın. Sosu kaynatın ve ardından altını kısarak yaklaşık 15-20 dakika boyunca pişirin.
- Lazanya levhalarını tarife uygun şekilde hazırlayın. Kurutulmuş lazanya levhalarını önceden paket üzerinde verilen talimatlara göre haşlayın veya taze lazanya kullanıyorsanız kaynamış suya 2-3 dakika kadar atın.
- Fırını 180°C derecede önceden ısıtın. Büyük bir fırın kabını hafifçe yağlayın. İlk kat olarak biraz kıymalı sos dökün. Üzerine haşlanmış lazanya levhalarını yerleştirin. Üzerine beşamel sosun bir kısmını dökün, mozzarella peyniri serpin. Bu işlemi sırasıyla tekrarlayın. En üst katmanı mozzarella peyniri ve rendelenmiş parmesan peyniri ile kaplayın.
- Hazırladığınız lazanyayı önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 25-30 dakika veya peynirler iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan lazanyayı 5-10 dakika dinlendirin, ardından dilimleyip servis yapın.