Lezzetine lezzet katıyor! Ürgüp’te bademler taş fırınlarda kavruluyor

Ürgüp ve köylerinde bölgenin yıllardır en çok dikilen ağaçlarından olan badem ağaçlarının büyük çoğunluğu hasat edildi. Coğrafi konuma göre bazı köylerde bademler geç ağız açması nedeniyle hâlâ hasat ediliyor.

Fotoğraf: Vehbi Zengin

Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, Ürgüp’ün toprak yapısına uygun olan bademin merkez ve köylerde bolca yetiştirildiğini belirterek, “Badem ağacı normal toprakta yetiştiği gibi kayamsı yapıya sahip neredeyse her türlü toprakta rahatlıkla yetişebiliyor. İklim koşulları etkisi ile soğuk alma, don olayı yaşandığı yıllarda verim doğal olarak düşüyor. Bölgemizde Nonpareil, Teksas, Ferraduel, Ferragnes gibi ve yıllardır süre gelen ata tohumu tabir ettiğimiz yerli badem çeşitleri yetiştiriliyor. Bölgemizde muhtelif büyüklüklerde toplamda 9 bin dekar civarı badem ağacının bulunduğunu düşünüyoruz. Çiftçimizin ürünü bol ve bereketli olsun.” diye konuştu.

LEZZETE LEZZET KATILIYOR

Hasat edilen ince kabuk bademler taş fırınlarda odun ateşinde hafif tuzla kavrularak lezzetine lezzet katılıyor. İnce kabuk kavrulmuş bademin tadına bakanlar vazgeçemiyor.

Ürgüp ilçesine bağlı Karlık köyünde badem üretimi yapan Mehmet Bayrak, köyde kendine ait badem bahçesi olduğunu mevsimine göre ağacın don olmadığı dönemlerde güzel verim elde ettiklerini belirtti. Bayrak, “Hasat ettiğimiz ince kabuk bademleri Ürgüp’te taş fırınlarda odun ateşinde kavuruyoruz ve çok lezzetli oluyor, bir kısmını da yaş şekilde köy pazarında mevsiminde satıyoruz.” dedi.

Sonraki Haber