LGS sınavında matematik zorladı

LGS kapsamında yapılan merkezi sınavda öğrenciler sözelde Türkçe, sayısalda matematik testinde zorlandı. Öğrenciler, matematik testinin yerleştirmede belirleyici olacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı merkezi sınav dün 17 bin 93 okulda yapıldı. Sınavda 350 bin öğretmen görev aldı. Öğrenciler kadar veliler de heyecanlıydı. Kimi öğrenciler okula girerken aileleri ile sarıldı, kimi el salladı. Veliler ise sınav boyunca çocuklarını okulların yakınında bekledi. Öğrenciler, sözelin daha kolay olduğunu ve matematik testinin sınavda belirleyici olacağını söyledi.

Türkiye çapında 1 milyon 243 bin 801 8’nci sınıf öğrencisi bu yıl liseye geçiyor. 174 bin 160 öğrenci, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan liselere yerleştirilecek. Diğer öğrenciler ise adrese dayalı sisteme göre tercih ettiği evine en yakın bir lisede okuyacak. Dün 17 bin 93 okulda merkezi sınav yapıldı.

ARADA AİLELERİ İLE BULUŞTULAR

Sınavın birinci oturumu Türkiye saatiyle 09.30'da başladı, 10.45'te sona erdi. İkinci oturum ise 11.30'dan 12.50'ye kadar sürdü. Sınava giren öğrenciler ile yakınları, 07.00-15.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu. Her öğrenci sınava kendi okulunda giriyor. Öğrenciler, birinci oturumda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru çözdü. İlk oturumun ardından verilen 45 dakikalı arada öğrenciler okul kapısında bekleyen aileleri ile görüştü. Bazı öğrenciler sınavın çok kolay geçtiğini söylerken, bazıları da zorlandıklarını ifade etti. İkinci oturumda ise öğrenciler, matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 soruyu yanıtladı. Sınav bitiminde yığılma olmaması için öğrenciler sınıf sınıf dışarıya çıktı. Kendilerini dışarıda bekleyen aileleri ile kucaklaştılar.

SÖZELDE TÜRKÇE SAYISALDA MATEMATİK

Öğrencileri sözelde Türkçe, sayısalda ise matematik zorladı. Öğrenciler, Türkçe testinin de matematiğe göre daha kolay olduğunu söyledi. Sınavdan çıkan bir öğrenci, “Matematikte, veri analiz sorusu zordu, bazı sorular bir sayfa kaplayacak kadar uzundu. Matematik testinin belirleyici olacağını düşünüyorum” dedi. Bir başka öğrenci ise, “Türkçede dil bilgisi ve noktalama işaretleri ile ilgili soru yoktu. Paragraflar kısaydı. Sözel bölüm çok zor değildi ama matematik testi zorladı” diye konuştu.

Sınavdan çıkan Alican Adlım, "Sözelde zaman biraz yetmedi ama kolaydı" dedi. Sınavının iyi geçtiğini söyleyen İrem Sultan Sarı ise "Sayılsal beni biraz zorladı, onun dışında gayet güzel. Basit, çıkmış sorular vardı. Çözdüğüm testlerden de çıktı" diye konuştu.

İstanbul’da Ataşehir Kemal Berktan Ortaokulu'nda sınava giren Emre Aksu, bol bol test çözerek hazırlık yaptığını söyledi. Sedef Özlem de hedefinin bir Anadolu lisesi kazanmak olduğunu, ileride avukatlık yapmak istediğini ifade etti.

SÜRPRİZ ZİYARET

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara’da İzzet Latif Aras Ortaokulunu ziyaret etti. Öğrenciler sınavdayken okul kapısında velilerle sohbet eden Selçuk, onlarla birlikte gençlerin sınavdan çıkışını bekledi. Sınav sonrasında okul bahçesine çıkan öğrenciler, Bakan Selçuk’un ziyaret sürprizi ile karşılaştı. Sınav değerlendirmelerini Ziya Öğretmen ile paylaşan öğrenciler, birlikte bol bol fotoğraf da çektirdi. Normalde 3800 civarında okulda sınav yapılırken son iki yıldır öğrencilerin kendi okullarında ya da evlerine en yakın okulda sınava girebilmeleri için sınav yapılan okul sayısının yaklaşık 18 bine çıkarıldığını belirten Selçuk, “Sınav öncesinde de, sonrasında da çocuklarımızla birlikteyiz” dedi.

KOVİD-19 TEDBİRLERİ

Kalabalık oluşmaması için veliler okul bahçesine alınmadı. Sınav görevlileri temas gerektiren işlemlerde cerrahi eldiven kullandı. Sınav binalarında yedek maske ve el antiseptiği bulunduruldu. Sınava girerken öğrenciler arasında sosyal mesafenin korunması ve kapı önlerindeki yığılmalar engellendi.

Öğrenciler, okul bahçesi ve koridorlarında maske taktılar, sınav salonunda ise isteyen öğrenciler maskesini çıkardı. PCR testi pozitif ve temaslı olan öğrenciler ayrı salonlarda sınava girdi.

SONUÇLAR 30 HAZİRAN'DA

Sınav sonuçları, 30 Haziran 2021'de "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

Türkiye genelinde 2 bin 60 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu okullara toplam 174 bin 160 öğrenci alınacak. Anadolu liselerine 56 bin 396, fen liselerine 36 bin 980, sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 712, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 930 kontenjan ayrıldı.

TEMASLILAR AYNI OKULDA

İstanbul'da koronavirüs hastası ya da temaslısı olan öğrenciler ayrı bir okulda sınava girdi. Bu durumdaki öğrenciler için her ilçede bir okul belirlendi. Tek tek içeri alınan öğrencilere, maskeli ve koruyucu kıyafet giyen personel eşlik etti. Her çocuk sınava, tek başına alındığı sınıfta katıldı.

Kağıthane Ziyapaşa İlkokulu’nda 10 öğrenci sınava alındı. Okul önünde çocuklarını bekleyen velilerden Arzu Ekici, “Biz anneler olarak daha çok heyecanlıyız” dedi. Karantinada son günleri olduğunu söyleyen Fatma Adlım da “Çok heyecanlı korkuyorum orada bir şey olacak diye. Hayalim, planım yok, sınav geçsin, şu anda başka hiçbir şey düşünemiyorum” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber