LGS ve YKS tercihlerinde neye dikkat etmeli?Abbas Güçlü’den önemli uyarılar

LGS ve YKS sonuçlarının ardından tercih süreci başladı. Milyonları ilgilendiren lise ve üniversite tercihlerinde neye dikkat etmeli? Eğitimci Abbas Güçlü tercihlerle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Eğitimci Abbas Güçlü LGS ve YKS tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenleri yazdı. Önceliklerin iyi belirlenmesi gerektiğini belirten Güçlü, “Şu günlerde akıl veren de kafa karıştıran da çok olur. Oysa her adayın doğruları ve gelecekten beklentileri çok farklı. Bu yüzden, herkesi dinleyin ama son kararı mutlaka siz verin.” dedi.

İşte Güçlü’nün yazısının ilgili kısmı:

Zaman, günümüzün en önemli değerlerinden biri.

Uzaktaki bir okula gitmek için günde fazladan üç dört saat kaybedecek ve karşılığında çok da fazla bir şey almayacaksanız, bu seçeneği bir kez daha düşünmelisiniz.

TEK ÖLÇÜ PUAN VE YÜZDELİK DİLİM OLMAMALI

Yabancı dili çok önemsiyor ve bu kırmızı çizginiz ise söylenenlere değil, sonuca bakmalısınız. Yani, mezunlarla konuşmalısınız, dil konusundaki performansları ne düzeyde onu öğrenmelisiniz. Ya da birkaç üniversiteyi arayıp, o liseden mezun olanların ne kadarı yeterlilik sınavını aşıyor, onu öğrenebilirsiniz.

Tercih sıralamasında tek ölçü asla ve asla puan ve yüzdelik dilimler olmamalıdır.

Yani ayrıntılar çok önemli ve sizin için en önemli olan detaylar ne ise onlardan asla vazgeçmeyin. Çünkü tercih sisteminin can alıcı noktası aslında budur.

ÖNCELİKLER BELİRLENMEZSE

YANLIŞ TERCİH YAPILABİLİR

Peki, bundan sonrası için nasıl bir yol haritası izlenmeli?

Her şeyden önce, tercih listesine son şeklini vermeden bazı konularda ön kararlar almakta yarar var. Yoksa liste hazırlarken kafanız daha da karışabilir. Bu da yanlış sıralamaya neden olabilir.

*Örneğin önceliğiniz iyi bir üniversite mi, iyi bir yabancı dil mi, kariyer ve iyi bir kazanç mı, yoksa hayalleriniz mi?

*Ailenizin oturduğu kentteki bir üniversite mi? Yoksa başka kentler de olabilir mi?

*Vakıf mı, devlet mi? Ekonomik açıdan özgür müsünüz? 4-5 yıllık bir yükü kaldırabilir misiniz?

Burs alsanız bile yaşam giderlerini karşılayabilir misiniz?

*Hangi mesleği düşünüyorsunuz? Örneğin tıp ve mühendislik mi yoksa hukuk, iktisat mı ya da üniversite olsun da neresi ve hangi meslek olduğu hiç önemli değil mi?

Sonraki Haber