Libya Hükümeti'nde 'petrol' çatlağı

Hafter, Libya Başkan Yardımcısı ile yaptığı anlaşma gereği sekiz aydır engellediği petrol blokajını kaldırdığını duyurdu. Ancak Libya Ulusal Petrol Kurumu, Hafter milislerinin işgalindeki bölgelerde petrol üretimi yapılmayacağını açıkladı.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik ile Hafter arasında ülkede petrol üretimi ve ihracatına yeniden başlanması konusundaki anlaşma tartışma yarattı. Muaytik ile Hafter arasında Rusya'nın başkenti Moskova'da varılan anlaşmaya göre Hafter, 8 aydır kapalı tuttuğu petrol tesislerini yeniden açacak karşılığında Libya Hükümeti petrol gelirlerinin adil dağıtımını garanti edecek gerekli tüm şartlar ve önlemleri uygulayacaktı. Anlaşmanın duyurulması üzerine Libya Ordusu Batı Bölgesi Komutanı Tümgeneral Usame el-Cuveyli, söz konusu anlaşmayı reddettiğini belirtti, “Ülke içine ve dışarıya açıkça ilan ediyoruz, bu saçmalıklar geçmeyecek ve açıklanmayan herhangi bir anlaşma başarısızlığa mahkum olacaktır” dedi.

O TESİSLERDE ÜRETİM YAPILMAYACAK

Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), da dün yaptığı açıklamada ülkede milislerin işgalinde olmayan petrol sahaları ve limanlarından mücbir sebep halini kaldırdığını duyurdu. Libya'da petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtılması ve ihracatından sorumlu NOC'un yayınladığı yazılı açıklamada, “NOC, güvenli durumdaki petrol sahaları ve limanlarından mücbir sebep halini kaldırdığını ilan eder” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, “Ulusal Petrol Kurumunun faaliyetlerini engelleyen (Rus) Wagner çetelerinin ve başka silahlı grupların bulunduğu tesislerde ise mücbir sebep halinin devam edeceği” vurgulandı.

'HAFTER'LE OLMAZ'

Konuyla ilgili bir açıklama da Libya Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Savunma Bakanı Albay Salahaddin Ali Abdullah en-Nemruş bakanlığın resmi sitesinden yayımlanan yazılı açıklamasında, Hafter milislerine karşı yürütülen Öfke Volkanı Operasyonu'nun temsil edilmediği hiçbir diyaloğu kabul etmeyeceklerini belirtti.

Libyalı Bakan, açıklamasında “İşlediği katliamlar ve Trablus'a yönelik saldırılarının yol açtığı yıkım göz önüne alındığında savaş suçlusu Hafter'in taraf olmadığı her türlü siyasi çözüme açığız” ifadesini kullandı.

10 MİLYAR DOLARLIK ZARAR

Ekonomisinin tamamına yakını petrole dayalı olan Libya'da, hidrokarbon kaynaklarının yaklaşık yüzde 80'i Hafter milislerinin kontrolündeki doğu bölgelerinde bulunuyor.Hafter, Birleşmiş Milletler nezdinde meşru Libya Hükümeti'ne karşı petrolü koz olarak kullanarak, Hükümet'e giden gelirleri kesmek için kontrol ettiği bölgelerdeki petrol sahaları ve tesislerini ocak ayı ortasında kapattı. Libya Ulusal Petrol Kurumu verilerine göre, Hafter'in petrol üretim ve ihracatını illegal yollarla engellemesi nedeniyle, ülke ekonomisinin 8 aylık maddi kaybı 10 milyar doları buldu.

Sonraki Haber