Libya ordusu Sirte merkeze girmek üzere

Sirte'nin batısındaki Vişke beldesini Hafter milislerinden temizleyen Libya ordusu, Sirte'ye girmeden önce kritik bölgelere hava harekatı düzenliyor. Ordunun Sirte'den sonraki hedefi Trablus’un 650 kilometre güneydoğusundaki Curfa olacak.

Libya ordusu, sahil kenti Sirte kenti girişinde mevzilendi. Ordu, bölgeyi koruma altına aldı.

Libya ordusu önceki gün Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri, Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için “Zafer Yolları” operasyonunu başlattığını duyurmuştu. Sirte'ye ilerleyen Libya ordusu, önceki gün Sirte'nin batısındaki Vişke beldesini Hafter milislerinden kurtarmıştı. Öfke Volkanı Operasyonu sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Libya Ordusu Resmi Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, Hava Kuvvetlerinin Sirte'ye düzenlediği 3 saldırıda, bir top, zırhlı bir araç ve iki silahlı aracın imha edildiğini, 10 Hafter milisinin etkisiz hale getirildiğini belirtti.

SİRTE'DE RUS GÜÇLERİ ÇEKİLECEK Mİ?

Başkent Trablus’un 450 kilometre doğusunda yer alan Sirte’nin nüfusu 2012 yılı verilerine göre 79 bin olarak açıklandı. Farklı kentlerde yaşanan çatışmalar nedeniyle göç alan kentte nüfusun 100 bini aşmış olabileceği tahmin ediliyor.

Akdeniz sahil kenti Sirte, kendisiyle aynı ismi taşıyan Sirte Körfezi'nde yer alıyor ve Trablus ile Afrika ticaret yolunda önemli bir istasyon olarak kabul ediliyor. Haziran 2015’te IŞİD'in kontrolüne geçen kent, Aralık 2016’da kurtarıldı. Kentteki Medhali Selefi görüşlü bir silahlı grubun taraf değiştirmesi sonucu 7 Ocak 2020'de Sirte, Hafter milislerinin eline geçti. O tarihten bu yana kent Hafter milislerinin kontrolünde bulunuyor.

Son günlerde Rus paralı askerleri Wagner'in Sirte'ye yönelik askeri sevkıyat yaptığı haberleri gelirken, UMH'nin Vatiyye Üssü benzeri bir anlaşmayla Sirte'ye girebileceği değerlendiriliyor. Vatiyye Üssü'nde bulunan Rusya'nın resmi olarak sahiplenmediği paralı Wagner güçleri, UMH birliklerinin operasyonundan bir süre önce Vatiyye Üssü'nde ayrılmıştı. Libya ordusu, Sirte'nin ardından önce Cufra ardından güneydeki petrol sahalarına ilerleyecek.

SERRAC KOMUTANLARLA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac, Hafter'e karşı zafer kazanmaya devam eden Libya ordusunun Genelkurmay Başkanı Muhammed Ali Şerif ve askeri bölge komutanlarıyla bir araya geldi.

Libya hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Serrac askeri yetkililerle, kurtarılan bölgelerde alınan güvenlik önlemleri, olası tehditler ve alandaki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda yeni aşamada saldırgan güçlere karşı koymak için yapılan planlar ve askeri bölgeler arasındaki koordine mekanizmasının geliştirilmesi konuları ele alındı. Askeri teşkilatın örgütlenmesi, destekleyici askeri oluşumların orduya katılımı için gerekli mekanizmaların hızla geliştirilmesi konusu da toplantıda tartışıldı.

Sonraki Haber