Libyalılar Hafter’in seçimlere katılmasını istemiyor

Libya'da Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı kuvvetlerden yapılan açıklamada, darbeci Halife Hafter’in yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasına izin verilmesi halinde, savaşın yeniden şiddetleneceği uyarısında bulunuldu

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ve Ulusal Birlik Hükümeti'nin başkanı Abdulhamid Dibeybe, siyasi çekişmelerin gölgesinde ülkeyi seçime hazırlıyor. Ülkede bir yandan seçim hazırlıkları sürerken, bir yandan da askeri hareketlilik gözlemleniyor. Bu süreçte Hükümet'e bağlı kuvvetler, darbeci Halife Hafter'e karşı sert tavrını koruyor. Son olarak Hükümet'e bağlı Öfke Volkanı Operasyon Odası'ndan yapılan açıklamada, Hafter’in yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasına izin verilmesi halinde, savaşın şiddetleneceği uyarısında bulunuldu. Karargahtan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hafter’in herhangi bir makama gelmesine karşıyız. Şayet ona böyle bir vasıf verilirse, bu bizim için savaş demektir. Biz, açıkça bir Öfke Volkanı gibi davrandık. Bunu tüm dünya için yaptık. Ordunun harekâtı, Hafter ve oğullarının egemenliği için yapılmıyor.”

BM'YE HAFTER ELEŞTİRİSİ

Karargahın yanında ülkedeki önemli kanaat önderleri de seçimler öncesi tutumlarını açıklamaya başladılar. Eski Libya Başmüftüsü Sadık el-Giryani, önceki gün televizyonda yaptığı açıklamada Hafter'e ve Birleşmiş Milletlere (BM) ağır eleştirilerde buundu. Giryani, BM'yi, Hafter’in projesini desteklemek ve anayasal temeli uygun hale getirerek onun seçimlere katılmasını sağlamakla suçladı.

Mısrata Hikmetliler ve Önde Gelenler Konseyi de Cenevre Forumu’nun sonuçlarını kabul etmediklerini duyurdular. Cenevre Forumu’nda “Askeri teşkilata mensup olan kişilerin, istifasının üzerinden 5 yıl geçmiş olma şartı olmadan Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olmasına izin verilmesi” kararı alınmıştı. Konsey önceki akşam yaptığı açıklamada, başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip, Libyalıların baskı altına alınmasına katkıda bulunmuş, haklarında yargı kararı alınmış veya Libya yahut uluslararası mahkemeler tarafından hakkında arama emri çıkarılmış kişilerin seçimlerden uzaklaştırılması çağrısında bulundu. Konsey, BM misyonunu ve diyalog forumu üyelerini, alacakları kararların ve atacakları adımların ülkeyi yeniden savaş ve silahlı çatışma döngüsüne sürükleyeceği konusunda uyardı.

Daru’l İfta Araştırma Konseyi’nden yapılan açıklamada ise BM misyonunun, tartışmalar yaşanan Cumhurbaşkanlığı adaylığı şartları ile ilgili Cenevre’deki görüşmelere katılanları suçlamaya çalışmasına yönelik uyarılarda bulunuldu.

'HEGEMONYA ALTINDA OLAMAYIZ'

Diğer yandan Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, önceki gün "Hükümetimiz" isimli platformun internet sayfasında canlı yayınlanan programda halkın sorularını yanıtladı.

Hedeflerinin Libya'da barışın sağlanması, savaş ve müdahale yaşanmaması olduğunu vurgulayan Dibeybe, “Yurt dışından destek alan ve finanse edilen, Libya'da savaş açan ve bizimle savaşan herhangi bir tarafın hegemonyası altında olamayız.” dedi.

Ülke topraklarının tüm Libya halkına ait olduğunu ve hiçbir ordunun, silahlı veya silahsız hiçbir grubun tekelinde olamayacağını aktaran Dibeybe, şunları kaydetti:

“İkinci Berlin Konferansı'nda Libya Devleti'nin prestijini geri kazandık ve inisiyatif sunduk. Geçmiş yıllarda Libya dosyası tamamen dış dünyanın elindeydi. Libya için sunulan herhangi bir çözümün önce Libya'dan geçmesi gerekir.” diye konuştu.

Ayrıca Dibeybe, parlamentonun ülkenin 2021 genel bütçe taslağını pazartesi günü onaylamasının beklendiğini bildirdi. Dibeybe, Savunma Bakanlığındaki atama kdizine ilişykin ise konuşmadı.

LİBYA'DA DİYALOG SÜRECİ

BM öncülüğünde Libya krizine siyasi çözüm için başlatılan Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun (LSDF) Tunus'ta Kasım 2020'deki ilk toplantısı sonucunda 24 Aralık'ta seçimlere gidilmesi kararı çıkmıştı.

LSDF üyelerinin 5 Şubat'ta Cenevre'de yaptığı oylama sonucunda da yıl sonunda yapılması planlanan seçimlere kadar geçici Başkanlık Konseyi Başkanlığına Muhammed el-Menfi, Başbakanlığa da Abdulhamid Dibeybe seçilmişti.

AKİLE SALİH’TEN ATİNA'DA TÜRİYE KARŞITI DİPLOMASİ

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, önceki gün Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Atina’da görüştü. Salih, tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya’yı “her ne şekilde olursa olsun” terk etmesi gerektiğini söyledi. Libya’da herhangi bir yabancı üssün varlığına izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Salih, Yunanistan'ın da bu eğilimi destekleyeceğini belirtti. Yunanistan ve Akile Salih'in ana hedefinde ise Türkiye'nin Vatiyye ve Misrata'da kuracağı üsler bulunuyor.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ise dün akşam Katar Devlet Emiri Şeyh Temim bin Hamad ile kapsamlı bir görüşme yaparak ilişkilerin geliştirilmesi yönünde karar aldı.

Sonraki Haber