Liman İş Başkanı Avcı: Özelleştirmenin iptali yerinde

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ocak 2022'de TBMM'de kabul edilen torba kanun ile bazı limanların 49 yıldan az süreli sözleşme sürelerini ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatan düzenlemeyi iptal etti.

Önder Avcı

Yüksek Mahkeme işletme haklarının uzatılmasını sağlayan düzenleme için “Özelleştirmede hakim olması gereken serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmamakta olup kurala konu limanların gerçek özelleştirme değerlerine ulaşılmasını engelleyebilecek niteliktedir.” değerlendirmesini yaptı. Liman-İş Genel Başkanı Önder Avcı, Aydınlık'a yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Limanlar yalnız bugünün değil, yarının ve gelecek nesillerin de teminatıdır. Limanlar bir ülkenin ekonomisinin en önemli dayanak noktalarından biridir. Ülkenin kendi iç pazarındaki taşımaları düzenlediği gibi uluslararası ticarette de önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin hem iç ticaretinde hem de uluslararası ticarette önemli bir yer tutması nedeniyle özel öneme sahip limanlarımız, stratejik öneme sahip konumları dolayısıyla ülke savunması açısından da önem taşımaktadır.

'LİMAN VATANDIZ, SATILAMAZ'

“Sendikamız kurulu olduğu günden bu yana her zaman limanların özelleştirilmesinin karşısında durmuş ve ‘Liman vatandır, vatan satılamaz’ düsturunu şiar edinmiştir. Ocak ayında TBMM’de kabul edilen torba kanunla Mersin, İskenderun, Antalya, Galataport, Çeşme, Marmaris gibi limanların işletme hakları ihalesiz olarak 49 yıla uzatılacaktı. Limanların işletme hakkının bu şekilde, ihalesiz 49 yıla uzatılması kabul edilemez bir karardır. İptal kararı, bu yanlış karadan dönülmesi konusunda çok yerinde bir karar olmuştur. Limanlarımız kamu ve ülke yararı yönünden vazgeçilmez ve devredilemez değerlerimizdir. Bir ülke limanlarının egemenliğini yitirmişse, ulusal egemenliğini de yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Ülkemizin geleceği, güvenliği ve kamu çıkarları gözetilerek bir daha bu gibi yanlış kararların alınmaması temennisiyle…”

Sonraki Haber