Limon da değil sirke de! Bu malzeme sayesinde salatalık turşularınız kütür kütür olacak

Turşu kurmak kış hazırlıklarının olmazsa olmazlarından. Salatalık turşusu ise belki de en çok sevilen turşu çeşidi. Yumuşamayan, kütür kütür salatalık turşusunu tutturmanın yolu içine sıcak su eklemekten geçiyor. İşte sıcak suyla hazırlanan, diriliğini uzun süre koruyan turşunun tarifi...

Yeşilçam filmlerine bile konu olan turşunun sofralarımızda ayrı bir yeri var. Kış aylarında daha çok tercih edildiği düşünülse de turşunun her mevsim seveni çok. Baklagillerden kebaplara kadar pek çok yemeğin eşlikçisi, lezzet ve şifa deposu turşuyu evde yapmaksa hiç de zor değil. Bu tarifteki gibi sıcak su kullanarak artık siz de çıtır çıtır turşu yapabileceksiniz.

Malzemeler

  • 3 kg kornişon ya da küçük boy turşuluk salatalık
  • 1 su bardağı kaya tuzu
  • 5-6 çay kaşığı limon tuzu
  • 3-4 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3 su bardağı sirke(elma ya da üzüm)
  • 1 baş sarımsak
  • Yaklaşık 3 litre kaynar su
  • 5-6 adet cam kavanoz ve yeni kapak

Salatalıkları yıkayın

Turşunuzun yumuşamadan uzun süre kalması ve suyunun bulanmaması için salatalıkların yıkanması önemli. İşe başlamadan önce salatalıkları iyice yıkayın, özellikle kornişon turşu kullanıyorsanız yüzeydeki girinti ve çıkıntılar arasında kirlilik kalmadığından emin olun. Yıkama işlemi sırasında varsa salatalıkların çiçeklerini de ayıklayın.

Sarımsakları doğrayın

Yüzyıllardır şifa deposu olarak bilinen sarımsağı kullanarak turşunuzu daha lezzetli ve sağlıklı hâle getirebilirsiniz. Bir baş sarımsağı soyup küçük parçalar şeklinde doğrayıp turşunuza eklemek için hazırlayın.

Malzemeleri kavanozlara doldurun

Yıkadığınız salatalıkları cam kavanozların içerisine boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Doğradığınız sarımsakları, kavanoz başına 1-2 diş sarımsak gelecek şekilde kavanozlara dağıtın. İyice doldurduğunuz kavanozların üzerine birer yemek kaşığı kaya tuzu, birer silme tatlı kaşığı toz şeker ve yarımşar çay kaşığı limon tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri ekledikten sonra kavanozlara birer çay bardağı(125ml) üzüm ya da elma sirkesi ekleyin. Daha hafif bir sirke tadı olsun isterseniz sirke miktarını azaltıp her kavanoz için yarım çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.

Çıtır çıtır turşunun sırrı: sıcak su

Turşu kavanozlarını kaynar su ile ağzına kadar doldurun. Kavanoz kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra kavanozları bir iki kez alt üst edip çalkalayarak tuz, şeker ve limon tuzunun çözünmesini sağlayın. Sonrasında kavanozları kapakları aşağı gelecek şekilde düz bir zemine koyun ve soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan kavanozları serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza edin. Yaklaşık 15-20 gün içerisinde turşularınızı afiyetle tüketebilirsiniz. Ortam koşullarına bağlı olarak tüketime hazır olma süresinin değişebileceğini de unutmayın. Şimdiden afiyet olsun!

Sonraki Haber