Liseliler Çalışan Gençlik Üreten Türkiye Kurultayında Buluşuyor

Çalışan Gençlik Üreten Türkiye Kurultayı toplanıyor. 62 üniversite topluluğunun çağrısıyla düzenlenen kurultaya, Türkiye Liseliler Birliği (TLB) önderliğinde liseliler de katılacak, çözüm önerilerini tartışacak

Gençliğin sorunlarının ve buna çözüm için neler yapılacağının konuşulacağı Çalışan Gençlik Üreten Türkiye Kurultayı gençliği bir araya getiriyor. Gençlik ne yapmalı? Nasıl çözüm üretmeli? Birçok soruya cevap arayacak olan TLB, Türk gençliğinin önüne çözümü koyacak.

LİSELİLER SORUNLARINI AYDINLIK’A ANLATTI

Genç işsizlik sayısındaki artış, hayat pahalılığı, istihdam alanlarının yetersizliği, temel bilimler odaklı eğitimin sahada karşılığının olmaması gibi sorunlar liselileri geleceğe dair kaygılandırıyor. Üniversite sınavına hazırlık yapan lise son sınıf öğrencileri, bölüm tercihlerini yetenek ve ilgileri doğrultusunda değil, iş bulma imkânı yüksek olan alanlar içerisinden belirliyor. Liseliler, yaşadıkları kaygıyı ve çözüm taleplerini Aydınlık’a anlattılar.

TLB Kahramanmaraş İl Temsilcisi, Elbistan Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Hasan Demir:

“Liseliler olarak gelecek kaygısını lise sıralarında yaşamaktayız. Bir yanda sınav stresi, diğer yanda hangi bölümü tercih etsem iş bulurum kaygısı… Öğrencilik hayatımız bir yerlere tutunma telaşıyla geçiyor. Türk gençleri olarak sorunları çözmek istiyoruz. Çözüm önerilerimizi ve taleplerimizi belirtmek için 25 Aralık’ta Ankara’da buluşacağız.”

'MESLEK LİSELERİ NİTELİKLİ HALE GETİRİLMELİ'

Üreten Türkiye’nin iş gücü potansiyeli meslek liselerinde saklı. Liseliler, gençliğin sorunlarına çözüm üretmek için Çalışan Gençlik Üreten Türkiye Kurultayında buluşacak. TLB Eskişehir İl Başkanı, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Cihat Melih Etli, meslek liselilerin kurultayda yer almasının ayrıca önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Meslek lisesinden mezun olmama az bir süre kalmışken geleceğe yönelik en önemli kaygım birçok yaşıtım gibi işsiz kalma kaygısı. Meslek liselerinin yeterince destek görmemesi, başarısız öğrenci topluluğu olarak görülmesi kaygımızı yaratan sebeplerden. Bunun çözümü için meslek liselerinin eğitim şartlarının düzeltilmesi ve toplumda meslek liseleri kötüdür algısının değiştirilmesi gerekmektedir. Meslek liselerinin nitelikli hale getirilmesi ve istihdam alanlarının açılması uzun vadede ülkemizdeki genç işsizlik sorunu da çözülecektir.”

Etli, meslek liseleri politikaları için önerilerini sunarken tüm meslek lisesi öğrencilerini, "Sorunlarımıza beraber çözüm bulalım, ülkemiz için çalışalım." diyerek sıra arkadaşlarını 25 Aralık’taki kurultaya davet etti.

'TARIM VE HAYVANCILIK EĞİTİMİ LİSE SIRALARINDAN BAŞLAMALI'

TLB Ankara Gölbaşı İlçe Temsilcisi, Karaali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hayvancılık bölümü okuyan Yaşar Yıldarı, “Türkiye’de tarım ve hayvancılık alanında eğitim almış kişilere ihtiyaç var. Meslek liselerinde tarım ve hayvancılık eğitimi verilmesi, mezuniyet sonrası istihdam alanlarının açılması, dışarıdan gıda alımını ve dışa bağımlılığımızı düşürecektir.” dedi.

'EZBERCİ EĞİTİM SİSTEMİYLE ÜRETİM OLMAZ'

Üreten Türkiye’yi inşa etmek için nasıl bir eğitim sistemi olması gerektiğini değerlendiren TLB Karabük İl Başkanı Cansu Çınar,

“Ezberci eğitim sistemi öğrencilerin yeteneklerinin önünü tıkıyor. Öğrenciler yapabildiği derslere göre ayrılmalı, yapamadığı ders için yargılanmamalı. Sonuçta her insanın yetenekleri farklı. Eğitim sisteminin bizi yeteneklerimizle buluşturması lazım. Sürekli değişen eğitim sistemi içerisinde uyum sorunu yaşamamız bunun önüne geçen etkenlerden. Türkiye'de çalışan gençliğe ihtiyaç var. Ezberci eğitim sistemi "Üreten Türkiye"nin eğitim sistemi olamaz. Başarılı sonuçlar elde etmek için ihtiyaç ve yetenekler doğrultusunda, verimli iş gücü sunabilen gençliğin yetiştirilmesi lazım” dedi.

LİSELİLER ÜLKENİN SORUNLARINI YAKINDAN İZLİYOR

TLB, kurultaya 7 bölgeden liselileri katmaya hazırlanıyor. Çalışmalara dair liselilerin düşüncelerini aktaran TLB Genel Sekreteri Barış Dikmen şunları belirtti:

“Çalışma yürüttüğümüz bütün illerde liseli arkadaşlarımızın ülke gündemine çok duyarlı olduğunu görüyoruz. Çünkü ülke gündemi liselinin hayatını etkiliyor. En basitinden kantinde satılan ürünlerin fahiş fiyatlara ulaşması liseliyi doğrudan etkiliyor. Bir arkadaşımız "Kafede oturup çay içmek harçlığımın yarısını vermek demek." diyor. Gelecek kaygısı da cabası. Tüm bunlara rağmen geleceğe umutla bakan gözlerin ışıltısı sönmüyor. Kurultayımızı anlattığımız bütün arkadaşlarımız büyük ilgi ve heyecan duyuyor.”

Kurultay çalışmaları kapsamında il ziyaretleri yapan TLB Genel Merkez Yöneticileri, gençliğin en büyük sorun olarak üretmeden tüketmeyi işaret ettiğini belirtiyor.

TLB Genel Başkan Yardımcısı Peri Ayhan çalışma yürütülen illerden gözlemlerini şu cümlelerle aktardı:

“Meslek Liselerinden Anadolu Liselerine, bütün okullarda afiş ve bildiri çalışmaları yaparak kurultayımızı duyuruyoruz. Karamsarlığa karşı umudu, iyimserliği ve çözümü büyütüyoruz. Emekçi ailelerin çocukları ülkesinde üretmek, kazanmak ve geleceğini kurmak istiyor.”

LİSELİLER ÜRETEN TÜRKİYE’Yİ KURMAK İÇİN TEŞKİLATLANIYOR

Liseliler, gelecek kaygılarına, ülkenin ekonomik sorunlarına çözüm bulmak ve görev almak için TLB çatısı altında bir araya geliyor. İl ve ilçe merkezlerinde “Atatürkçü Liseliler Buluşuyor”, “Liseliler Ekonomiyi Tartışıyor” etkinlikleri düzenleniyor. Ülke sorunlarına duyarlı liseliler “bu ülkede yaşanmaz” propagandasına karşı çıkıyor. Liseliler, ekonomik sorunların çözülmesinin ötesinde geleceği kurmak ve geleceğine sahip çıkmak için TLB’ye katılıyorlar.

TLB Sosyal Medya Sorumlusu Ebda Okutur’un katılımıyla düzenlenen Sivas buluşması sonucunda, Emir Özdemir TLB Sivas İl Temsilcisi oldu. Lise ikinci sınıf öğrencisi Emir, “ülkeme, milletime hizmet için ne gerekiyorsa yaparım”diyerek “TLB bayrağını gururla taşıyacağını” belirtti.

TLB Genel Sekreteri Barış Dikmen'in katılımıyla gerçekleştirilen Atatürkçü Liseliler Trabzon Buluşmasında Veysel Oğuzhan Turgun TLB İl Başkanı, Aydın Can Gemici İl Sekreteri olarak görevlendirildi. Vatansever, Atatürkçü liseliler, ülkesinin geleceğine yön vermek için TLB’yle buluşmaya devam ediyor.

Sonraki Haber