Liselilere finansal okuryazarlık eğitimi
Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi ile gençler, finansal bilgilerle donatılıyor. Pilot bölge olan Adana’da bin 700 genç eğitim alıyor…
Lise öğrencilerini geleceğin liderleri olarak yetiştirmek adına yeni bir proje uyguladı. Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi ile bin 700’ün üzerinde öğrenciye bütçe yapma, tasarruf, borç alma ve yatırım gibi kavramlar öğretiliyor. Proje, gençlerin bu bilgileri kararlarında kullanma becerisini edinmesini amaçlıyor. Pilot bölge Adana… 18 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim yapılıyor.
Halkbank'ın ana sponsorluğunda hayata geçen Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi’nin tanıtım toplantısı bugün İstanbul’da yapıldı.
Koordinasyon ve Yönetimi İdeaLab Consulting tarafından yapılırken Proje fikir anneliği ve liderliğini ise AK Parti Adana Milletvekili / TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık üstlendi. Projeye; Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası, Yüreğir Belediyesi ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Kadın Platformu da destek verdi.
TOPLAM 600 DAKİKA
Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinin eğitim modülüyle şekillenen proje, 600 dakikalık yoğun eğitim, sınavlar ve interaktif aktivitelerle gençleri bilgi ve becerilerini zenginleştirmeye teşvik ediyor. Dinamik içerikler, etkileşimli aktiviteler, konu pekiştirici soru testleriyle dolu eğitim modülü, bilgilerin pekişmesini sağlayarak eğitime heyecan katan yarışma modülü ve sürpriz ödüllerle zenginleştirildi.
BÖLÜM AYIRT EDİLMEYECEK
İdeaLab Consulting Kurucusu Selin Seferoğlu Sarıkaya şu bilgileri verdi:
“Geçtiğimiz yıl Kasım ayında ilk olarak adım attığımız projeye, müfredatın hazırlanmasının ardından start verdik. Uzun soluklu bir hazırlık aşamasının ardından hızlı bir eğitim süreci geçirdik. Okudukları bölüm ayırt edilmeksizin, tüm 11. sınıf öğrencilerini kapsayan eğitim projesi, finansal okuryazarlık becerilerini arttırmak üzerine tasarlandı. Beş farklı modülle; aile ekonomisi, finansal karar alabilme becerisi, devletin ve finansal kurumların işleyişi ile profesyonel hayatta iş birimlerinde uygulayabilecekleri finansal yetkinlik ve beceri kazanmaları hedeflendi.
“Projenin amacı; Mesleki Teknik Anadolu liseleri başta olmak üzere, mevcut müfredatlarında gençlerin aldığı teknik eğitimleri destekleyici, taktiksel ve uygulamaları öğrenebilecekleri, yetkinliklerini geliştirmeye, onları kariyerlerine hazırlamaya odaklanan atölyeler ve eğitimlerden oluşan bir platform kurgulamak.”
‘FİNANS BİLGİSİ HAYATIN KENDİSİ’
Proje Liderliğini üstlenen AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık da şöyle konuştu:
“Finans bilgisi, artık hayatın ta kendisi. Ev ekonomisinden iş dünyasına, gündelik yaşamın içindeki alışverişten girişimcilik adımlarına kadar her alanda ve herkese finans bilgisi gerekiyor. Şu bir gerçek ki; parasını yönetemeyen hayatını yönetemez. İşte bu yüzden gençlerimizi finansal okuryazar yapmak için kolları sıvadık. Başlangıçta çok karmaşık veya uzmanlık gerektiren bir alan gibi görünen eğitimlere sonrasında gençlerin ilgisinin artmasıyla mutlu olduk. Gençlerin yoğun ilgisini gören proje gösteriyor ki; Finansal Okuryazarlık Eğitimi ülke çapında yaygınlaştırılmalı ve finansa ek olarak farklı konu içerikleriyle zenginleştirilmeli. Hedefimiz, yıl sonuna kadar Akdeniz genelinde ikinci Finansal Okuryazarlık Programı’nı başlatarak sonrasında ülke çapında daha fazla gence ulaşabilmek.”
'KARİYERLERİNDE ZORLANMAMALARI İÇİN...'
Halkbank Bireysel ve Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Altan Taşkıran, “Çocukluk ve gençlik çağından itibaren finansal okuryazarlık eğitim altyapısının verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İş dünyasına finans bilgisi zayıf olarak başlayan gençlerin, kariyer hayatları boyunca zorlandıklarını görüyoruz. Bu nedenle Halkbank olarak elimizden gelen desteği sonuna kadar vermeye hazırız.” diye konuştu.
Kapanış için ödüllü yarışma
Finansal Okuryazarlık Eğitim Projesi’nin önümüzdeki aylarda Ödül Töreni ile kapanış programı gerçekleştirileceği açıklandı. Eğitim projesinin ödüllü yarışmasının ayrıntıları ise şöyle:
3 hafta ve 5 modül’den oluşan Finansal Okuryazarlık Eğitimleri, Mart 2024’te canlı ders olarak tamamlandı. Ardından katılımcılardan seçilen ve okul öğrenci sayısına göre belirlenen sayıda, her takım 5 öğrenci olmak üzere 33 takım belirlendi. Okullara öğrenci sayısına göre ağırlıklı dağılım verildi. Her takım için online görüşmeler ve canlı dersler ile video kayıtlarına ek olarak birebir 600 dakikalık eğitim gerçekleştirildi.
20 Mart’ta öğrencilerin yarışma formlarını teslim etmesiyle proje tamamlandı ve hazırlanan formlar, jüriye 21 Mart’ta teslim edildi. Ödüllü yarışma için değerlendirme süreci devam ediyor. 4 bölümden oluşan yarışma formları, konuya uygunluk, sunum becerisi, araştırma ve geliştirme özellikleri ve takım çalışması kriterleri doğrultusunda puanlanmak üzere değerlendirme safhasında. Puana göre ödül almaya hak kazanan 3 takım sürpriz hediyelerle ödüllendirilecek. Önümüzdeki ay Adana’da gerçekleştirilecek Ödül Töreni’nde kazananlar açıklanarak ödülleri taktim edilecek.