Londra'da hava kirliliği uyarıları

Londra'nın İşçi Partili (ana muhalefet partisi) "Müslüman" Belediye başkanı Sadık Han (ing: Sadiq Khan), yine hava kirliliği uyarıları yaptı.

Sadık Han'ın önceki demeçlerine göre Londra, dünyanın hava kirliliği, hafif kirlilik ve trafik yoğunluğu kaynaklı kirlilik bakımından en kirli 18. şehri konumunda. Londra'da yaşayanların yüzde 99 kadarı, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği tehlikeli hava kirliliği sınırının üzerindeki hava kirliliği bölgelerinde yaşıyor. Özellikle trafik kaynaklı partikül kirliliği çok yüksek seviyede. Son dönemde artan metro grevleri ile, trafik kaynaklı kirlilik iyice artmış durumda. Sadık Han, göreve başladığı günden bugüne kadar hava kirliliği konusunu yüksek öncelik olarak ele almış durumda ve buna uygun olarak şehirdeki trafiğe kısıtlı bölgeleri ve paralı bölge sınırlarını genişletme çalışmaları yapmakta. Sadık Han, Londra hava kirliliğinin görünmez bir katil olarak nitelendiriyor, özellikle en fakir kesimlerin en kötü etkilediğini belirtiyor ve her sene birçok ölümden hava kirliliğini sorumlu tutuyor. Göreve geldiğinden beri hava kirliliğini takip etmek ve ölçümlemek için en gelişmiş ekipman ve sensörler ile şehrin çeşitli bölgeleri donatılmış durumda.

İstanbul’un ortasından geçen boğazdan dolayı doğal bir hava temizleme mekanizmamız var ancak yine de İstanbul çok kalabalık ve sıkışık ve özellikle kış aylarında, kömür kullanımı ve trafik kaynaklı hala ciddi hava kirliliği durumları gözlenmekte. Londra'nın Pakistan kökenli Belediye Başkanı bu konularda ileri seviyede çalışmalar yapmakta ve kendisinden İstanbul'da kirlilik gözetlemesi ve ölçümlemesi sistemlerinin kurulması amacıyla tecrübelerini dinlemekte fayda olabilir.

Sonraki Haber