Lozan zaferi 100. yılında Lozan’da kutlandı 

Millî mücadele zaferinin diplomatik tescili niteliğindeki Lozan Barış Antlaşması, 100. yılında İsviçre’nin Lozan kentinde düzenlenen panel ile kutlandı. Lozan Antlaşmasına giden zorlu sürecin hatırlatıldığı panelde, görüşmeler sırasında verilen mücadelenin zorluğu da anımsatıldı.

Panelde konuşan Türkiye’nin Bern Büyükelçisi Ece Acarsoy, Lozan Barış Antlaşması’nın cumhuriyetin ilanının yolunu açtığını hatırlattı. “Yurt dışında bazı radikal çevrelerin, ülkemizin bu kurucu antlaşmasını sorguladıklarını görüyoruz” ifadelerini kullanan Acarsoy, “Bu tür girişimlerin son derece tehlikeli olduğunu ve büyük istikrarsızlık yaratma potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. Politikacıların da bunlara prim vermemelerini, barışı önceleyen yaklaşımlar benimsemelerini bekliyoruz. Hiç şüphe yoktur ki ülkemiz, cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da Lozan Barış Antlaşması'nın uygulanmasını titizlikle takip etmeye devam edecektir” dedi.

‘TÜRK MİLLETİ BEDELLER ÖDEMEYE DEVAM EDİYOR’

Konferansta konuşan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, “Türkiye, Lozan Barış Antlaşması ile iktisadi ve siyasi bağımsızlığını elde etmiştir. Lozan Barış Antlaşması Türkiye'yi batılı devletlerle eşit konuma getiren çok önemli bir belgedir” dedi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Büyükelçi Prof. Dr. Derya Örs de “Türk milleti istiklali ve hürriyeti uğruna binlerce yıldır çok ağır bedeller ödemiş ve ödemeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı. 

Lozan Barış Antlaşması’nın tarihi öneminin ayrıntılarıyla ele alındığı panelde, Büyükelçi Rauf Engin Soysal, Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ve Prof. Dr. Sevtap Demirci birer konuşma yaptı. Barış Konferansı’nın büyük bir bölümünün gerçekleştirildiği Beau Rivage Palace Oteli’ndeki panele Türkiye’nin İsviçre’deki uluslararası kurumlarda görevli diplomatik misyon temsilcileri ile Vatan Partisi İsviçre Temsilcisi Hasan Kemahlı, Lozan Temsilcisi Hamdi Yüksel Şahin ve çok sayıda davetli katıldı. Panel, düzenlenen resepsiyon ile son buldu.

Sonraki Haber