Lübnan Genelkurmay Başkanı Aoun Cumhurbaşkanı seçildi

Yeni Cumhurbaşkanı Aoun, Hizbullah'ın desteklediği Frangieh'in çekilmesiyle rahat bir zafer kazandı. Seçim sürecinde Fransız ve Suudiler Aoun'un zaferi için önemli bir çaba sarf etti. Lübnan ordusu eski komutanın döneminde Batı'dan önemli destek gördü. Aoun konuşmasında bağımsızlık vurgusu yaptı

Lübnan Parlamentosu, Genelkurmay Başkanı Joseph Aoun'u ülkenin 14. Cumhurbaşkanı olarak seçti. Mişel Avn'ın görev süresinin sona ermesinin ardından devletin bir numaralı koltuğu iki yılı aşkın bir süredir boştu. Aoun bu göreve seçilen beşinci ordu komutanı oldu. Lübnan'ın güç paylaşım sisteminde Cumhurbaşkanlığı Maruni Hristiyanlara ayrılmış bir makam.

Çekilenlerin ardından geriye kalan iki aday, perşembe sabahı yapılan ilk tur seçimleri kazanmak için gerekli üçte ikilik oy oranına ulaşamadı. Aoun ikinci aşamada 99 oy olarak yarışı önde bitirdi. Müstakbel Cumhurbaşkanı birinci turda 79 oy alarak gerekli asgari 86 oyun altında kalmıştı. Rakibi Şibli el-Malat'a sadece iki oy çıkarken, 18 oy iptal edildi, 9 da boş oy kullanıldı.

HİZBULLAH'IN POZİSYONU

Cumhurbaşkanlığı boşluğu boyunca, Hizbullah ve Amal Hareketi, çarşamba günü adaylığını geri çektiğini ve ordu komutanına destek verdiğini duyurmadan önce Marada Hareketi lideri Süleyman Frangieh'i destekliyordu. Lübnanlı siyasi kaynaklar, NBC News'a, Frangieh'in çekilmesinin ardından Fransız ve Suudi elçilerinin Beyrut'ta mekik dokuyarak politikacılarla yaptığı toplantılarda Aoun'un seçilmesi için büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Kaynaklara göre Aoun'un arkasında bu şekilde bir “ivme oluşturuldu.”

'ÖDÜNSÜZ BAĞIMSIZLIK'

Aoun zaferinin ardından parlamento binasına gelerek anayasal yeminini etti. Vekillere şu şekilde seslendi: “Bugün Lübnan tarihinde yeni bir dönem başlıyor. Lübnan'ın egemenliği ve bağımsızlığından ödün verilmeyecek. Birliğimiz dokunulmazlığımızın teminatıdır.”

Konuşmasında, “zaman ve fırsat israfına yer olmadığını” vurgulayan Aoun, “Doğu ile Batı'ya açılma ve karşılıklı saygıya dayalı ittifaklar kurma” sözü verdi. Ortak meseleleri ele almak üzere “Suriye ile ciddi ve eşit bir diyalog fırsatı bulunduğuna” işaret etti.

'İSRAİL'E KARŞI ORDUYA YATIRIM'

Cumhurbaşkanı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Daha güçlü olmak için yurtdışına değil, Lübnan'a güvenmenin zamanı geldi. Terörle mücadele etmek ve İsrail'in Lübnan topraklarına saldırılarını önlemek için ordusuna yatırım yapan bir devlet için çalışmaya söz veriyorum.”

Aoun ayrıca “Silahlı Kuvvetlerin Başkomutanı olarak rolünü yerine getirme ve devletin silah taşımayı tekeline alma hakkını” vurguladı. Kuvvetler ayrılığı ilkesine “saygı gösterme” sözü verdi.

Orduda Batı yardımları dönemi

Aoun parlamentoya gelirken, 9 Aralık.

Joseph Aoun askeri kariyerine 1983'te başladı ve Genelkurmay Başkanlığı görevine 2017'de başladı. Hizbullah ile İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinde kritik görevler üstlenen Aoun'un Genelkurmay Başkanlığı süresi boyunca ABD, Hizbullah'ın etkisini azaltmak için uzun süredir devam eden politikasının bir parçası olarak orduya çok sayıda yardım sağladı. Lübnan ordusu bu süreçte benzer işbirliklerini İngiliz ve Fransızlar da yaptı.

Sonraki Haber