Lukaşenko’yu destekleyen vatandaşlar toplandı

Belarus’un başkenti Minsk’te hükümet binasının bulunduğu merkezde Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya destek amacıyla göstericiler toplandı.

Başbakan Roman Golovçenko, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı İgor Sergeyenko ve Belarus Cumhuriyet Konseyi Başkanı Natalya Koçanova da gösteride hazır bulundu.

Sputnik TR’nin haberine göre, gösteride konuşma yapan Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus’un her bir yanından Minsk’te toplanan vatandaşlara teşekkür ederek, "Sizi çağırmak zorunda kalmamız benim hatam değil" dedi.

Lukaşenko, “Sizleri bu meydana çağırmak istemiyorum, şu anda çok işiniz var, hasadı toplamalı, çocukları okula hazırlamalısınız. 90’lı yılları hatırlıyorum, burada ellerinde tencerelerle toplanan insanlar, işçiler yemek, çocuklarının karınlarını doyurmak istiyordu. Ben gösteri taraftarı değilim, ancak maalesef, sizleri yardıma çağırmak zorunda kalmam benim hatam değil” diye konuştu.

‘BAĞIMSIZ, EGEMEN BİR DEVLET KURDUK’

Öte yandan Lukaşenko, konuşmasında halkın önünde diz çöktüğünü ifade etti ve şunları söyledi:

“Daha önce uyarmıştım, seçimler ilgi çekici olacak, ardından daha ilgi çekici şeyler de olacak demiştim. Belarus’u koruyunuz, zira o artık torunlarınıza ait. Onlara ne kalacak? Çok ciddi zamanlardan geçiyoruz. Ülkeyi korumanız için sizleri çağırdım, biliniz ki bir sürü utanç verici pislik ortaya çıktı, ama ben hayattayım ve kalmaya devam edeceğim. Şunu aklınızda tutun, sizlere asla ihanet etmedim, asla etmeyeceğim.”

Belarus lideri, iktidarda bulunduğu süre boyunca Belarus halkının bağımsız bir devlet inşa ettiklerini vurguladı:

“O zamanlar seçim benim üzerime düştü. Siz, tamamen deneyimsiz bir genç olan benden halkı uçurumun kenarından geri çekmemi istediniz. Bunu yaptık, milyonlarca selefimizin hayal ettiği şeyi yaptık, bağımsız bir egemen devlet kurduk.”

‘NATO’YU DİNLERSEK DEVLET ÖLÜR’

Lukaşenko, Belarus’un yeniden seçim yapmayı kabul etmesi halinde devlet olarak öleceğini ifade etti.

“NATO yönetimi, bizi yeniden seçim yapmaya çağırıyor. Eğer onların dediklerini yapacak olursak biz devlet olarak ölmüş oluruz” diyen Lukaşenko, devlet başkanlığı seçimlerini geçerli kabul ettiğini, yüzde 80’den fazla oyun verildiği bir seçimde şaibe olamayacağını vurguladı.

SEÇİM SONRASI PROTESTOLAR

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerini oyların yüzde 80’ini alarak kazanan Lukaşenko’ya karşı ülkede protesto gösterileri başlamıştı. Seçim gecesi başlayan ve 13 Ağustos’a kadar devam eden izinsiz protesto gösterilerinde bir kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış, 6 bin 700’den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

ABD ve bazı Avrupa ülkeleri gösterilere açık desteğini ilan etti.

Sonraki Haber