Lula'ya Rishi'den tebrik

Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Lula da Silva'yı Rishi Sunak tebrik etti. Birleşik Krallık (BK) 2020 başında Mercosur ile serbest ticaret anlaşması yapmak için başvuruda bulunmuştu.

Çünkü Brexit ile beraber Mercosur ticari grubu ile olan serbest ticaret anlaşması yürürlükten kalkmıştı. Bu ticaret anlaşmasının önümüzdeki dönemde tamamlanması BK'nın önceliklerinden olacaktır ancak sosyalist Lula'nın çizgisi ile liberal Rishi'nin çizgisinin birçok noktada uzaklaşacağını öngörebiliriz. BK'nın Brezilya da bir büyükelçilik ve dört genel konsolosluk ile güçlü bir varlığı olduğunu belirtelim.

Türkiye için Lula başkanlığındaki önümüzdeki dönem büyük fırsatlar barındırmaktadır. Brezilya genç ve hızlı büyüyen Latin Amerika’nın lider ekonomisidir. Mercosur grubu ile ticaret anlaşmaları artırılmalıdır. Rio De Janeiro’ya konsolosluk açılması değerlendirilebilir. Tayyip Erdoğan ve Lula, Mayıs 2010'da İran'ın nükleer programı müzakerelerinde işbirliği yapmışlardı ve üçlü bir anlaşma imzalamışlardı. Birkaç ay sonra Lula'nın ayağı siyasi kumpaslar ile kaydırıldı. Türkiye'de de aynı dönemde çok dolap döndürülmekteydi. Mayıs 2010'da hatırlanacağı üzere CHP'de kaset operasyonu ile Kemal Kılıçdaroğlu başkan yapılmıştı, PKK silah başı yapmıştı ve Mavi Marmara olayını yaşamıştık. Köprünün altından çok sular aktı ve tekrar Tayyip Erdoğan ve Lula beraber çalışma fırsatını ve küresel sorunlar ile beraber mücadele etme fırsatını buldular, bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekli.

Sonraki Haber