Macar şair, Türk ressamın tuvalinde yaşıyor! ‘Petöfi İlk Kez İstanbul'da’

Ressam Haydar Özay'ın Macaristan'ın ulusal şairi Sandor Petöfi'den esinlenerek hazırladığı sergi, Macar Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu. Özay, sergi açılışında Aydınlık’a konuştu

Ressam Haydar Özay'ın "Petöfi İlk Kez İstanbul'da" sergisi, Liszt Enstitüsü-Macar Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu. Sergide, Özay'ın Macaristan'ın ulusal şairi Sandor Petöfi'nin hayatından ve şiirlerinden esinlenerek yaptığı resimler yer aldı.

Petöfi'nin 200. doğum yılı etkinlikleri kapsamında 21 Eylül’de açılışı yapılan sergide Aydınlık’a konuşan ressam Özay, Türkler ve Macarlar arasında tarihten gelen kültürel ve insani bağlar olduğunu belirtti. Özay, buna olan inancı yaşatmak amacıyla bir Macar Üçlemesi projesinden de bahsetti.

‘DESTANSI HAYATINDAN ESİNLENDİM’

Sándor Petőfi Petőfi, Türk şiirinde Tevfik Fikret ve Nâmık Kemal'in Macar birliği için şiirde karşılığı denebilir. Başka bir ilginçlik ise Kağıthane'de Hasbahçe'ye bakan Macar Kültür Merkezi'nin, Osmanlı'nın yıkılışını simgeleyen Lâle Devri'nin eğlence yerlerine yakın olması, Macar Ulusunun ulusal şairini konuk eden serginin de ev sahibi olması. Haydar Özay, sergisindeki resimleri önünde sorularımızı yanıtladı.

  • Büyük Macar şair Sandor Petöfi anısına ithaf edilmiş bir resim sergisi Türkiye’de ilk kez açılıyor. Petöfi resimleri yapma düşünceniz nasıl gelişti?

30 yıldır hep hatırladığım, İlk okuduğum andan itibaren asla unutmadığım Sandor Petöfi’nin olağanüstü şiirleri ve destansı hayatı bu resimler için bana esin verdi. Tahsin Saraç’ın 1973 tarihli Petöfi çevirileri şairin dünyasına daha da yakınlaştırdı. Edebiyat ve tarih ressamlığının bir arada olduğu bu ilk sergi daha mütevazi bir başlangıçla adımlanıyor, yola çıkıyor.

  • Serginin açıldığı Liszt Enstitüsü- Macar Kültür Merkezi’nden bahseder misiniz?

"Öncelikle Petöfi resimlerinin sergilendiği Liszt Enstitüsü’nün benim için duygusal bir değeri olduğunu söylemeliyim. Yıllardır hayranlıkla dinlediğim, klasik müzik tarihinin büyük piyano virtüözü Franz Liszt’in anısını yaşatan İstanbul Macar Kültür Merkezi-Liszt Enstitüsü’nde bir resim sergisi açıyor olmaktan kaynaklanan duygusal bir değer.

‘MACAR ÜÇLEMESİ DÜŞÜNÜYORUM’

  • Bir Macar Üçlemesi düşünceniz olduğunu ifade ettiniz, bunu biraz açar mısınız okurlarımıza.

Macar kültürünün benzersiz üç sanatçısı anısına yapacağım resimlerin toplamını Macar Üçlemesi olarak adlandırıyorum. 1823’ten günümüze 2023’e, doğumunun 200. yıldönümü anısına hazırlanmış olduğum “Petöfi İstanbul’da” isimli bu sergiyle beraber Ressam Haydar Özay’ın resim sanatıyla şekillenen Macar Üçlemesi yapma düşüncemin ilk adımını atmış oluyorum. Sergiler kapandığında üzerlerinde çalışmaya devam edeceğim ve tamamlandığında İstanbul Petöfileri olarak adlandıracağım resimlerimden başka, Macar piyanist Franz Liszt ve Macar şair Attila Jozsef için zamanla kitaplara da dönüşecek ayrı ayrı resimler ve sergiler yapma düşüncesindeyim. Büyük emeklerle resimler kusursuzlaştıklarında, gitgide etkileri daha da derinleşerek mükemmel sonuçlara ulaştıklarında, kendi resimlerimin müzesinde Macar Üçlemesine ayrılmış salonların en özel koleksiyonlarından olacaklarını şimdiden görür gibiyim. Macar üçlemesi tamamlandığında böyle bir ilgiyi ve özeni hak edeceğine inanıyorum.

  • Bir Petöfi ressamı olarak Macaristan için ne söylersiniz?

Türkler ve Macarlar arasında gelecekte de yaşamaya devam edeceğine inandığım tarihten gelen kültürel ve insani bağlara olan inancın günümüzde halen yaşamaya devam eden sayısız örneklerden biri olacağına inanıyorum Macar Üçlemesi çabamın: Sandor Petöfi, Attila Jozsef ve Franz Liszt ile. Sandor Petöfi ölümsüzdür, her şeyden önce, dünya özgürlüğünün ozanı olduğu için!

Sergi, 15 Kasım'a kadar ziyarete açık olacak.

Sonraki Haber