Macaristan LGBT yasasında kararlı ‘Çocuklarımızı koruyoruz’

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Macaristan’daki, çocukların ve gençleri LGBT propagandasından korumak adına çıkarılan yasayı Adalet Divanı’na taşıdı. 2021 Temmuz’da kabul edilen yasa ile çocukların ve gençlerin LGBT temalarının yer aldığı kitap, film ve benzeri yayınlara ulaşmasına yasak getirilmişti

AB Komisyonu, “LGBTİ+ bireylerin haklarını ve AB sözleşmelerini ihlal ettiği” gerekçesiyle Macaristan'ı dava etti. AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada Macaristan'daki yasanın özellikle LGBTİ+ bireyler olmak üzere üzere temel hakları, AB değerlerini ve AB iç pazarına dair kuralları ihlal ettiği savunuldu. Avrupa Adalet Divanı’nın, Komisyonu’nun başvurusunu haklı bulması durumunda Macaristan'a para cezası ve mali yaptırımlar uygulanabileceği değerlendiriliyor.

Macaristan’da 2021 Temmuz’da kabul edilen yasa ile çocukların ve gençlerin yasal olarak ulaşabileceği kitap, film ve benzeri yayınlardaki LGBT temalarına yasak getirmişti.

Macaristan hükümeti,yasak kararını “reşit olmayanları koruma” ile gerekçelendiriyor. Yasaya karşı çıkanlar ise yasanın “başta LGBTİ+ bireyler olmak üzere insan haklarını ihlal ettiğini” savunuyor.

AB Komisyonu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Avrupa'da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı olarak insanlara karşı ayrımcılık yapmaya yer yoktur. Bugün LGBTIQ haklarını ve AB değerlerini ihlal eden bir Macar yasası nedeniyle Macaristan'ı AB Adalet Divanı'na sevk etmeye karar verdik.”

YASA ‘UTANÇ’ MI, ’ÇOCUKLARI KORUMA’ MI?

Macaristan’daki yasa, heteroseksüellik dışındaki cinsellikleri içeren kitapların ancak “18 yaşından küçüklere yasaktır" ibaresiyle satılabilmesi, LGBTİ+ temalı filmlerin televizyonun en çok izlendiği “prime time” sırasında yayınlanamaması gibi hükümler içeriyor.
Yasa geçen sene yürürlüğe girdiğinde bir açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bunu "utanç" olarak nitelendirmişti. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise buna karşılık yasanın "homofobik" olmadığını ve "çocukları korumayı" amaçladığını savunuyor.

MUHALİFLERE BASKI ELEŞTİRİLERİ

AB Komisyonu daha önce de radyo istasyonu Klubradio'nun kapatılması gerekçesiyle Budapeşte'yi dava etmişti. Radyonun kapatılmasını Macaristan'daki medyanın çok sesliliğine darbe olarak gören Brüksel, Haziran 2021'de konuyla ilgili bir ihlal prosedürü başlatmıştı.

AB Komisyonu'nun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, "Dünyanın önde gelen demokrasisi olan AB'de, hiçbir özgür radyo istasyonu, ayrımcı bir idari prosedüre dayanarak yanlı gerekçelerle yayından kaldırılmamalıdır" dedi.

ORBAN’DAN SOROS’A: PARALARIN BOŞA GİTTİ

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın liderliğindeki Fidesz-KDNP koalisyonu 4 Nisan’daki seçimden zaferle çıktı. Orban seçim sonrası yaptığı konuşmada “Bu zaferi, Brüksel diplomatlarıyla, Soros imparatorluğunun bütün para ve enstitüleriyle, uluslararası medyayla ve Ukrayna Devlet Başkanıyla savaşarak kazandık” diyerek adete AB’ye meydan okudu.

Ülkedeki muhalefetin Soros destekli olduğunu söyleyen Başbakan Orban "Macar soluna harcadığınız tüm paralar boşa gitti. Macar solu, Soros'un şimdiye kadarki en kötü yatırımı” diye konuştu.

Macaristan 2017’ten itibaren Soros’un Açık Toplum Vakfı ve Merkez Avrupa Üniversitesi gibi en önemli kurumlarını kapattı. Soros destekli medya ve NGO’ların (Sivil Toplum Kuruluşlarının) yerine milli kurumların geliştirilmesi için devlet merkezli bir faaliyet yürüttü. Küreselleşmenin millî devletlerin yıkımı anlamına geldiğini savunan Orban, renkli devrimlere karşı çıkarak Soros’un milyonlarca Avrupalının hayatını mahvettiğini söylüyor.

‘İLLİBERAL POPÜLİST’, ‘OTOKRAT’, ‘DİKTATÖR’ ORBAN

Macaristan Başbakanı Orban, uzun süredir Batı medyasında “illiberal popülist”, “otokratik lider”, “diktatör” gibi sözlerle eleştiriliyor. The Time dergisinin “Güçlü Adamların Yükselişi” başlıklı sayısında Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan ve Filipinler Devlet Başkanı Duterte ile birlikte kapakta kendine yer bulan Orban, Batı medyasında sık sık Avro-Atlantik sisteminden kopmakla suçlanıyor.

TÜRK DÜNYASIYLA BERABER

Orban’ın liderliğindeki Macaristan Türkiye ve Türk dünyasıyla ilişkilerini giderek güçlendiren adımlar atıyor. Macaristan 2019’da Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye oldu ve ileride tam üye olabileceğini belirtti. 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile savunma sanayisinden kültürel işbirliğine uzanan kapsamlı bir “Stratejik Ortaklık” anlaşması imzaladı. Orban’ın PKK’yla mücadelede de Türkiye’ye net bir desteği olduğu biliniyor.

BBC: ORBAN, MACAR PUTİN’DİR

Nitekim seçim zaferinden sonra bir Orban portresi çizen BBC’nin tercih ettiği başlık da şu oldu: “Macar Orban'ın zaferi AB için baş ağrısı anlamına geliyor.” Makalede seçimlerdeki iki seçeneğin “Macar Putin” ya da Avrupa olduğuna da yer veriliyor.

Türkiye’deki terör örgütlerine verdiği destekle tanınan AB Raportörü Kati Piri, Orban’ın zaferinden sonra ağlayan surat simgesiyle birlikte “derin bir üzüntü duyduğunu” söylediği bir paylaşım yaptı.

ÇİN’LE YAKIN İLİŞKİLER

Macaristan Çin’le de güçlü bir işbirliği geliştirmeye yönelmiş durumda. 2019’de Pekin’de Kuşak ve Yol Forumu’na katılarak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelen Orban. Huawei altyapı sistemlerinden Kuşak ve Yol işbirliğine kadar işbirliği anlaşmaları imzaladı.

Sonraki Haber