Macron Avrupa'nın yeni Napolyon'u mu?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker göndermekle ilgili yaptığı açıklamalar akıllara Napolyon'u getirdi. Macron'un bu tutumu içinse 'Avrupa'nın yeni Napolyon'u Macron mu?' sorusu soruluyor.

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya, NATO'nun Doğu'ya doğru genişleme hamlesine Ukrayna topraklarında özel askeri operasyon düzenleyerek yanıt verdi. İki seneden fazladır Rusya'yla Ukrayna arasında çatışmalar sürerken özellikle Avrupa ülkeleri Rusya'ya karşı sayısız yaptırım uyguluyor.

MACRON'DAN UKRAYNA'YA ASKER GÖNDERME AÇIKLAMASI

Avrupa'da ise şimdilerde asker gönderme tartışması yaşanıyor. Asker gönderme yanlılarının başında ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geliyor. Fransa Cumhurbaşkanı'nın bu tutumu akıllara Rusya'ya saldıran Napolyon'u getirdi. Macron, Fransa'nın yeni Napolyon'u mu?

'RUSYA'NIN KAZANMAMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya-Ukrayna çatışmasını değerlendirdi. Macron, "26 Şubat'ta düzenlenen Ukrayna'ya destek konulu konferansın kapanış konuşmasında, "Rusya'nın bu savaşı kazanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız." ifadelerini kullandı.

FRANSA'NIN YENİ NAPOLYON'U: EMMANUEL MACRON

Bu amaca ulaşmak için "her şeyin mümkün olduğu" mesajını veren Macron, Ukrayna'ya asker göndermenin "ihtimal dışı" bırakılmaması gerektiğini belirtti. Avrupa ülkeleri ise Macron'un çağrısına karşı bir açıklama yaparak, asker göndermeyeceklerini açıkladı.

Bugün muhalefet partileriyle bir araya gelen Macron, Rusya'nın Ukrayna'da iki şehri daha alması durumunda Fransa'nın asker göndereceğini açıkladı. Macron ayrıca başta Almanya olmak üzere Batılı ülkeleri korkaklıkla suçladı.

Macron'un bu tutumu akıllara Fransa İmparatoru Napolyon'u getirdi.

NAPOLYON'UN RUSYA YENİLGİSİNDEN DERS ÇIKARMADILAR

4 Haziran 1812 tarihinde Napolyon 680 bin kişilik Büyük Ordusu'yla Nerman Nehri'ni geçerek Rusya'ya saldırdı. Smolensk Muharebesi'nden galip çıkan Napolyon, burada ordugah kurmak yerine Rus ordusunu takip etti. Fakat hesap edilmeyen bir durum yaşandı. Rus ordusu çekildikçe Kazaklar köyleri, kasabaları ve ekinleri yakıyordu. Amaç Fransız ordusunun ikmalini engellemekti. Ve beklenen oldu, Açlık ve mahrumiyetle boğuşan Fransız askerleri geceleri ordularından ayrılıp yiyecek aradı. Bu askerler sıkça Kazaklar tarafından ele geçirildi veya öldürüldü. Üç aylık geri çekilmenin ardından Çar I.Aleksandr, ordunun başına Kutuzov'u geçirdi. Kutuzov iki hafta boyunca halefinin geri çekilme uygulamasını devam ettirdi.

7 Eylül günü Moskova'ya 110 km uzaklıkta Borodino savaşı gerçekleşti. Napolyon her ne kadar taktik olarak savaşı kazanmış olsa da ağır kayıplar verdi. Napolyon'un ordusu binlerce askerini ve 49 yüksek rütbeli subayını kaybetti. Rus ordusu çekilmeye devam ediyor, Napolyon da takip etmekten geri durmuyordu. Borodino savaşından 1 hafta sonra Fransız ordusu Moskova'ya girdi. Fakat şehrin valisi Fyodor Rostopçin önemli noktaların ateşe verilmesini emretti. Çar'ın teslim olmasını bekleyen Napolyon 1 ay boyunca kötü şartlar altında kaldıktan sonra geri çekildi. Daha sonra dağılan Fransız ordusu 14 Aralık 1812'de Rusya'yı terk etti. Napolyon bu ağır yenilginin ardından büyük bir itibar kaybına uğradı.

Sonraki Haber