Macron: Mali’den çekiliyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptığı açıklamada, Mali'den çekileceklerini söyledi. Macron, çekilme gerekçesini ise “Mali'deki siyasi çerçevenin artık uygun olmaması” şeklinde açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Mali’den çekilmenin Afrika’dan vazgeçmek anlamına gelmediği yönünde vurgular yaptı


FRANSA’NIN YENİ PLANI

Cumhurbaşkanı Macron, Afrika turu çerçevesinde bulunduğu Kamerun'un başkenti Yaounde'deki Fransız toplumuna yaptığı konuşmada “Mali’den çıkıyoruz, sistemimizi yeniden organize ederek Sahel'in ötesine genişletiyoruz"dedi. Macron Fransa’nın “Afrika’nın güvenliği konusunda kararlılığını sürdüreceğini” de belirtti.
Fransa’nın son dönemde Afrika’da yaşadığı zorluğun sebepleri, Afrika’nın birçok ülkesinde halkın Fransa’ya karşı bir tutum göstermesi ve Rusya’nın bölgede gücünün artması olarak değerlendiriliyor.

FRANSA RUSYA’DAN RAHATSIZ

Macron, Rusya’nın Afrika'daki nüfuzunun "endişe verici" olduğunu söyledi. Rusya’yı gıda ve enerjiyi silah olarak kullanmakla suçlayan Macron, Rusya'nın Russia Today veya Sputnik gibi haber ajanslarıyla kıtadaki bazı ülkelerde dezenformasyon yaptığını iddia etti.

Macron, Afrika'da faaliyet gösteren Rus savunma şirketi Wagner'i kastederek, "Mali'deki gelişen iş birliği ciddi endişe verici" ifadesini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı buna karşı tutumunu ise "Fransa, Afrika'nın dostu olarak bu planın çok genişlemesine müsaade etmeyecek" diyerek ortaya koydu.

‘STRATEJİK ORTAK’ KAMERUN

Semih Koray İbrahim Maiga ile toplantıda

Macron, Kamerunlu mevkidaşı Paul Biya ile yaptığı birebir görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında iki ülke ilişkileri üzerine konuştu. Macron, Afrika'nın özellikle Kamerun'un Fransa için “stratejik bir partner” olduğunu ve ülkede 200 Fransız şirketin faaliyet yürüttüğünü söyledi.
Fransız şirketlerin Kamerun pazarındaki payı yüzde 40’lardan yüzde 10'a düştü. Buna neden olarak Çin, Hindistan, Almanya ve Rusya'nın ülkedeki varlığını artırması gösteriliyor.

MALİ’DEN YANIT GELDİ

Macron’un açıklamalarına Mali’den yanıt geldi. Malili askeri sözcü Albay Abdoulaye Maiga, "Geçiş hükümeti, Başkan Emmanuel Macron'un yeni neo-kolonyal (sömürgeci) ve patronluk taslayan tutumunu kalıcı olarak terk etmesini ve hiç kimsenin Mali'yi Malililerden daha iyi sevemeyeceğini anlamasını talep ediyor” ifadelerini kullandı.
Mali’deki hükümet Fransa karşıtı bir sürecin sonunda göreve gelmiş ve ülkedeki Fransa varlığını bitireceklerini açıklamıştı.

MALİ’NİN BAĞIMSIZLIKÇI HÜKÜMETİ

2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya'dan bölgeye gelen ayrılıkçı gruplar, Fransa tarafından desteklenerek Mali'nin kuzey bölgelerini ele geçirmişlerdi. Yaklaşık 20 bin kişi olan gruplar, Mali topraklarının yaklaşık üçte ikisini meşru hükümetin kontrolünden çıkarmıştı. Ülkenin yaşadığı sorunlar giderek yoğunlaşmış ve 2020 yılında terörist grupların saldırılarına karşı halk hareketi yükselmişti. Ordunun halk harekitinin yanında yer almasıyla yeni bir hükümet kurulmuş ve Mali hem Fransa’ya hem de terör gruplarına karşı etkin bir mücadele başlatmıştı.


YENİ HÜKÜMET VATAN PARTİSİ’YLE BULUŞTU

Ocak ayında Mali Yeniden Yapılandırılma Bakanı İbrahim İkassa Maïga, United World International (UWIDATA)’nın düzenlediği etkinlikte Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Semih Koray ile bir araya gelmişti.
Maïga etkinlikte Fransa’nın Mali’ye birçok alanda yaptırım uyguladığını, buna karşın Rusya ve Çin’in Mali’nin endüstri, altyapı, eğitim ve askeri alanda gelişmesi için ciddi desteklerde bulunduğunu vurgulamıştı. Türkiye’nin son dönemde Batı’ya olan bağımlılıktan kurtulduğunu ve eski büyük günlerine döndüğünü vurgulayan Maïga, Atatürk’ün bütün dünyadaki bağımsızlıkçılar için büyük bir önder olduğunu ifade etmişti.

Sonraki Haber