Macron ‘özel yetkiyi kullanın’ dedi: Meclis bölündü, sokaklar karıştı

Macron, Başbakan’a emeklilik reformunun oylama olmaksızın geçirmek için özel yetki kullanması emrini verdi. Karar sonrası meclis ve sokaklarda eylemler meydana geldi. Eylemciler sokaklarda araçları ateşe verdi yüzlerce gözaltı oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran yasa tasarısını oylama yapmadan yürürlüğe koymayı planlıyor. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne Anayasa'nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasının kullanılacağını söyledi. Madde uyarınca yürütme organı olan hükümet, bir yasa tasarısının meclis oylamasına sunmadan yürürlüğe sokabiliyor. Böylesi bir durumda oylamadan saf dışı bırakılan muhalefet kanadının ise hükümeti düşürmek için gensoru sunması ihtimali bulunuyor.

Bu karar sonrası mecliste muhalefet partileri protesto düzenledi. Fransız milli marşını söyleyen muhalefet milletvekilleri ellerinde pankartlarla Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a tepki gösterdi. Kararla birlikte uzun süredir sıcak olan sokaklardaki eylemlerin şiddeti de arttı.

‘YETERLİ OYA SAHİP DEĞİLİZ’

Fransız TF1 kanalının konuğu olan Borne, emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkarmayı hedefleyen emeklilik reformu için bir yasa tasarısının meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye sokmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Borne, emeklilik reformuna ilişkin tasarıyı kabul ettirmek için Ulusal Meclis'te yeterli oya sahip olmadıklarını kabul etti.

Son ana kadar tasarı için mecliste yeterli çoğunluğu bir araya toplamak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Borne, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve kendisinin bu reform için aslında mecliste oylamaya gitmiş olmayı istediklerini belirtti.

OTURUM TAMAMLANAMADI

Özel yetkinin kullanılmasına karşı gelen vekiller mecliste eylem yaptı. Vekillerin ellerinde “Demokrasi” ve “64 yıla hayır” yazan pankartlar taşıdıkları görüldü. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Ulusal Meclis’te konuşma yapacağı sırada muhalefet tarafından yuhalandı. Borne’a tepki gösteren muhalefet milletvekilleri La Marseillaise marşını söyledi. Milletvekillerinin tepkileri nedeniyle oturum tamamlanamadı. Cumhuriyetçiler'den milletvekili Aurelien Pradie hükümetin atmak istediği adımın "ülkede demokratik bir kırılma" yaratma riski olduğunu söyledi.

200 GÖZALTI

Paris'te Ulusal Meclis'e yakın Concorde Meydanı'nda binlerce reform karşıtı toplandı. Gösteride polis ile göstericiler arasında gergin anlar yaşanırken, polislerin meydandan tahliye ettiği göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Göstericiler Paris sokaklarından günlerdir temizlik işçileri grevi nedeniyle yığılan çöplerin yanı sıra araç ve bazı kamu mallarını ateşe verdi. Gösterilerde 200 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

FRANSIZLARIN YÜZDE 71’İ HÜKÜMETİN İSTİFASINI İSTİYOR

ABD'li araştırma kuruluşu Harris Interactive, Fransız medyası için Başbakan Elisabeth Borne'un dün özel yetkiyi kullanma kararı alması sonrası Fransızlardan hükümete ilişkin görüş sordu.

Çevrim içi ortamda 18 yaş üzeri 1002 kişi ile yapılan ankette yüzde 49'u Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinin taraftarı olmak üzere katılımcıların yüzde 82'si, Anayasa'nın söz konusu maddesinin tartışmalı reformu kabul ettirmek için kullanılmasının "kötü bir şey" olduğunu belirtti. Ankette muhalefetin gensoru önergesini masaya yatırması durumunda Fransızların yüzde 71'inin bunun kabul edilmesini ve hükümetin istifasını istediği ortaya çıktı.

Sonraki Haber