Macron ve Zelenskiy buluştu: Gündem Zafer Planı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Ukrayna Devlet Başaknı Zelenskiy görüştü. İkilinin görüşmesinin ana konusunun Zafer Planı olduğu belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i ülkesinde ağırladı.

Zelenskiy ve Macron, görüşmenin ardından basına kısa açıklamalarda bulundu.

Macron, ülkesinin Rusya-Ukrayna Savaşı bağlamında Ukrayna'ya desteğini sürdürdüğünü ifade etti.

Ukraynalı askerleri eğitim için Fransa'da ağırlamaya başladıklarını belirten Macron, dün bu askerleri ziyaret ettiğini söyledi.

Macron, Zelenskiy ile gelecek haftalarda yürütülecek askeri ve diplomatik çalışmaları ele aldıklarını anlatarak, Ukrayna'ya eğitim ve savunma ekipmanları desteğine devam edeceklerini vurguladı.

Macron, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısında Ukrayna'ya mali destek konusunun da gündemde olacağını kaydederek, Fransa'nın 17 Ekim'de nükleer güvenlik konulu bir konferans düzenleyeceğini duyurdu.

FRANSA'YA TEŞEKKÜR

Zelenskiy de Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başından bu yana ülkesine verdiği destekten dolayı Fransa'ya teşekkür etti.

Macron'la yaptığı görüşmede, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesi için hazırlanan "Zafer Planı"nı ele aldıklarını bildiren Zelenskiy, ülkesinin kıştan önce desteğe ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Zelenskiy, Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırmaları için izin almaları gerektiğine dikkati çekerek, Macron ile yaptıkları görüşmede ateşkes konusunun gündeme gelmediğini ifade etti.

MACRON DÜŞMENİN EŞİĞİNDEN DÖNDÜ

Fransız basının basında yer alan haberlere göre, 4 partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesinin (NFP) sunduğu ve Fransa'da 5. Cumhuriyet döneminde ilk kez bir cumhurbaşkanının azledilmesinin talep edildiği teklif, Ulusal Meclis bünyesinde faaliyet gösteren Başkanlar Konferansında ele alındı.

Ulusal Meclis Başkanı ve başkan yardımcılarının yanı sıra Meclis'teki komisyon ve siyasi grup başkanlarının da yer aldığı Başkanlar Konferansında, 2017'den bu yana cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Macron'un azledilmesine yönelik teklif reddedildi.

Meclis kaynaklarına göre, oylamada, Macron'un Meclis ittifakında yer alan Cumhuriyet için Hep Birlikte (EPR), Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Ufuklar (Horizons) partisi başkanları ile Cumhuriyetçi sağ ve merkez sağcı Sağda partisi grubu başkanları teklife karşı "hayır" oyu kullandı.

Sonraki Haber