Macron’un sözleri tartışma yarattı! ‘Destek vermek istiyorsa daha fazla tank göndersin’

Fransa Cumhurbaşkanı’nın ‘Ukrayna’ya asker gönderme’ sinyali veren açıklamaları NATO’da tepkiyle karşılandı. Bu öneri Almanya tarafından reddedildi. Financial Times’a demeç veren bir yetkili de Avrupalı özel kuvvetlerin savaştığının bir gerçek olduğunu ifade etti

Pazartesi günü Paris'te Avrupalı liderlerin bir araya gelmesinin ardından basına konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "[toplantıda] resmi bir şekilde sahaya asker gönderme konusunda bir fikir birliği olmadığını, ancak dinamikler açısından hiçbir şeyi dışlamayacaklarını" söyledi. Macron ayrıca Rusya'nın çatışmayı kazanmasını engellemek için hiçbir şeyden kaçınmayacakları sözünü verdi. Ancak Almanya, İngiltere, İspanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti, üçüncü yılına giren Ukrayna savaşına kara birlikleri gönderecekleri yönündeki iddialara mesafeli yaklaştı. Financial Times salı günü, ismini vermek istemeyen üst düzey bir Avrupalı savunma yetkilisine dayandırdığı haberinde, Batılı özel kuvvetlerin Ukrayna'daki gayri resmi varlığının herkes tarafından bilindiğini yazdı. Bu yorum, Macron'un daha önce NATO'nun Ukrayna'da konuşlandırılabileceği yönündeki önerisine yanıt olarak geldi.

‘RUSYA ÜZERİNDE BASKI KURMA GİRİŞİMİ’

Üst düzey bir Avrupalı savunma yetkilisi Financial Times'a yaptığı açıklamada Macron'un asker gönderme açıklamasının Rusya üzerinde baskı kurma girişimi olduğunu söyledi. Savunma yetkilisi, "Herkes Ukrayna'da Batılı özel kuvvetlerin olduğunu biliyor - sadece bunu resmi olarak kabul etmediler." ifadelerini kullandı. Macron, Rusya'nın yenilgisinin "Avrupa'nın kolektif güvenliğini" sağlamak için gerekli olduğunu savunan Macron, Paris'te 25 Avrupalı liderin bir araya gelmesinin, ülkede iki yıldan fazla süren tam ölçekli savaşın ardından Ukrayna'ya yardım etmek için Batı'nın kararlılığının yeni bir derinliğinin altını çizdiğini ifade etmişti.

MACRON’A YANIT: HİÇ ŞANSI YOK

Almanya Şansölye Yardımcısı Robert Habeck Macron'un, NATO liderleri de bu fikre sıcak bakarken, Ukrayna'ya Batılı askerlerin konuşlandırılmasının göz ardı edilmemesi gerektiği yönündeki önerisini reddetti. Habeck, Ukrayna'ya kara birlikleri göndermenin "hiç şansı olmadığını" söyledi ve Fransa'ya bir cevap olarak Paris'in bunun yerine Kiev'e daha fazla silah sağlaması gerektiğini söyledi. Habeck salı günü yaptığı açıklamada, "Fransa'nın Ukrayna'ya desteğini nasıl arttıracağını düşünmesinden memnuniyet duyuyorum, ancak ona bir tavsiyede bulunabilirsem - daha fazla silah ve tank tedarik edin" ifadelerini kullandı.

SIZDIRILAN BELGELERDE ORTAYA ÇIKMIŞTI

Geçen yıl sızdırılan bir dizi gizli Pentagon belgesine göre İngiliz, Fransız ve ABD özel kuvvet ajanları da çatışma bölgesinde aktifti. Washington sızdırılan dosyalarda yer alan herhangi bir bilgiyi doğrulamadı ya da yalanlamadı ancak bir soruşturma başlattı ve bu tür bilgilere kimlerin erişebileceğini gözden geçireceğini belirtti. 2022 yılının sonlarında bir İngiliz askeri yayını, 300'den fazla Kraliyet Deniz Piyadesinin Ukrayna'da "son derece hassas bir ortamda ve yüksek düzeyde siyasi ve askeri risk taşıyan gizli operasyonlara" katıldığını kabul etti.

‘DOĞRUDAN ÇATIŞMAYI KAÇINILMAZ HALE GETİRİR’

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da konuyla ilgili açıklama yaptı. Peskov, NATO birliklerinin Ukrayna'daki Rus ordusuna karşı savaşmak üzere gönderilmesinin, ABD liderliğindeki blok ile Moskova arasında doğrudan bir çatışmayı "kaçınılmaz" hale getireceğini söyledi. Rus sözcü, NATO ülkelerinin Batılı askerleri göndermenin "kendilerinin ve vatandaşlarının çıkarına" olup olmayacağını kendilerine sormaları gerektiğinin altını çizdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, aralık ayı itibariyle, Şubat 2022'de başlamasından bu yana Rusya-Ukrayna çatışmasında 5 bin 800'den fazla yabancı paralı askerin öldürüldüğünü ve bunların çoğunun Polonya, ABD ve İngiltere'den geldiğini belirtti.

Sonraki Haber