MACRON’UN ZOR SINAVI: Fransızlar emeklilik reformuna karşı ayakta

Fransa’da sendikalar, hükümetin emeklilik reformuna karşı grev çağrısı yaptı. Emeklilik yaşının 64’e çıkarılmasına tepki büyürken sarı yeleklilerin de içinde bulunduğu bir grup eylem yaptı. Macron’un bu yasayı geçirmesinin zor olduğu belirtiliyor

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, yeni emeklilik reformu kapsamında emeklilik yaşını 64'e çıkaracaklarını açıkladı. Açıklamanın ardından ülkedeki en büyük 8 sendikadan emeklilik reformuna karşı 19 Ocak’ta grev çağrısı yapıldı. 7 Ocak’ta da sarı yelekliler bazı sendikalarla birlikte yürüyüş düzenledi. Macron hükümetinin reformuna karşı eyleme geçen Fransızlar emeklilik için taleplerini ortaya koydu. Vatan Partisi Fransa Temsilcisi Gürler Akdora, Fransa’daki son süreci ve halkın taleplerini anlattı

Gürler Akdora

 ‘MAKAS DARALIYOR’

Vatan Partisi Fransa Temsilcisi Gürler Akdora, bugünkü serbest piyasa ve ekonomik kriz içerisinde emeklilik reformunun gerçekleşmesinin imkansız olduğunu belirtti. Fransız emeklilik sisteminin şu anda, çalışanlardan yapılan kesintilerle emekli kasalarını doldurduğunu söyleyen Akdora, maaşların da bu kasadan ödendiğini belirtti. Akdora, eskiden 5 çalışanın 1 emekli maaşı ödediğini belirtirken şimdi ise 2 çalışanın 1 emekli maaşı ödediğini söyledi. Ödeme makasının giderek kapandığını vurgulayan Akdora, 16 milyon emeklinin maaşının ödenmesinin giderek zorlaştığını belirtti.

UZUN ÖMÜR SORUNU

Akdora, 3.yaş grubunun uzun ömürlü olması ve yaşlı nüfusun artmasının emekli maaşı alımının sorununu büyüttüğünü söyledi. Serbest piyasa koşullarında 55 yaş üstünün iş bulmasının zor olduğunu belirten Akdora, sistemin göçmen (ucuz) ve genç nüfusu çalıştırdığını söyledi. Akdora, devletin, 55 yaş üstüne işsizlik sigortası ödediğini fakat bunun da birkaç yıl içinde sona ereceğini söyledi. Akdora, bu insanların emekli olana kadar ise açlık sınırına yakın bir maaşla 67 yaşını beklediğini belirtti.

SADECE SARI YELEKLİLER DEĞİL BÜYÜK SENDİKALAR DA KARŞI

Akdora, reforma karşı eylem yapan sarı yeleklilerin yanında CGT ve CFDT gibi büyük sendikaların ve başta Ulusal Cephe (Le Pen) olmak üzere muhalefetin de bu reforma karşı olduklarını belirtti. Akdora, bugün asgari ücret (bin 350 avro) alıp 43 yıl sonra emekli olacakların bin 200 avroluk maaşı kabul etmediklerini de söyledi. Akdora, “Çalışma Bakanı Olivier Dussopt Fransa Başbakanı Élisabeth Borne gibi ‘Hedefimiz emekliliği iyileştirmek ve dengelemek’ gibi laflarla polemik yaratıyor” ifadelerini kullandı. Fakat aynı bakanın muhalefet sözcüsü iken mecliste benzer bir reforma karşı açıklamalar yaptığını da belirten Akdora, “Bakana eski konuşması dinletildi ve bakan ne diyeceğini bilemedi” dedi.

SENDİKALAR HALKIN PARASININ ŞİRKETLERE AKTARILDIĞINI SÖYLÜYOR

Akdora, sendikaların açıklamalarına dikkat çekti. Fransız halkının birikimlerinin 2022 yılında 82 milyar avro olduğunu açıklayan sendikalar, bu büyük paranın, büyük sermayeli şirketlere aktarıldığını belirtti. Akdora, sendikaların, “Emekliye para yok ama kapitalist şirketlere var” dediklerini belirtti. Akdora ayrıca sendikaların ve sarı yeleklilerin Genel Sosyal Katkı Payı kesintisinin kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi. Bu uygulama çalışanların yanı sıra emekli olanların da maaşlarından kesinti yapılmasına neden oluyor.

6 KEZ DENENDİ AMA GEÇMEDİ

 Akdora, emeklilik reformunun daha önceki hükümetler tarafından defalarca denendiğini ve her defasında halkın direnişiyle karşılandığını söyledi. Reformun geçmesinin zor olduğunu söyleyen Akdora, “Fransa’da hakim güçler bu tip reformları 6 kez geçirmeye çalıştı. 6 kez de halk direnişiyle karşılaştı. Bir daha denemek ise bugüne kaldı. Macron son Fransa seçiminde halkı aldattı. Şimdi o oylar halkın başına reform olarak yağıyor” ifadelerini kullandı.

‘İLK BÜYÜK EYLEM 19 OCAK’TA’

Emeklilik reformuna karşı ilk büyük eylemin 19 Ocak’ta olacağını belirten Akdora, “Eylemler tekrar eden grevlerle sürdürülecek” dedi. Akdora, reformun Ulusal Meclis’te görüşüleceğini belirterek, “Başbakan, tepkiler karşısında reformun gözden geçirebileceklerini açıkladı” ifadelerini kullandı.

TALEPLER NET

Fransız halkı emeklilik konusunda taleplerini net olarak belirtiyor. Akdora, Fransızların taleplerini şu şekilde sıralıyor: Emeklilik yaşı 60 olmalı. Emekli maaşı en az asgari ücret kadar olmalı. Buna bağlı olarak emeklilikte düzgün yaşama hakkı. Fransız zenginlerinin servetlerinin Offshore’larda, İsviçre bankalarında yattığını belirten Akdora, “Kimsenin aklına bu paraları getirip ulusal ekonomiye katkı sağlamak gelmiyor. Fransa Doğu Perinçeklerini arıyor” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber