Kritik minerallere yatırım yapılmalı

Türk madencilik sektörü 2024 yılının ilk yarısında 2 milyar 843 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi İbrahim Alimoğlu, 2024 yılının ilk yarısında madencilik sektörünün önemli bir başarıya imza attığının altını çizdi

Türk madencilik sektörü 2024 yılının ilk yarısında 2 milyar 843 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Doğal taş ihracatında Türkiye lideri olan Ege Maden İhracatçıları Birliği ise; 2024 yılı Ocak – Haziran döneminde yüzde 20’lik ihracat artışıyla ihracatını 527 milyon dolardan 623 milyon dolara taşıdı ve Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde ihracat artış rekortmeni oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, 2024 yılının ilk yarısında madencilik sektörünün önemli bir başarıya imza attığının altını çizdi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin ihracatında doğal taş sektörünün 328 milyon dolarlık payla toplam ihracatın yüzde 53’ünü yaptığı bilgisini veren Alimoğlu, “Yeşil dönüşümün anahtarı ise kritik mineraller.

Burada bir örnek vermek istiyorum. Özellikle elektrik dönüşümü için bakır kritik öneme sahip. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre yılda 125-130 milyar dolar düzeyinde yeni bakır madeni yatırımı yapılması gerekirken, yıllık yatırım hacmi 2012’den beri azalıyor. 2023 yılında ise 104 milyar dolar düzeyinde kaldı. Bakır bu konuda sadece bir örnek. Zengin maden yataklarına sahip ülkemiz için bir fırsat kapısı” diye konuştu.

Sonraki Haber