‘Milli enerji söyleminin gerçek olmasını istiyoruz’
Çayırhan Termik Santrali’ndeki mücadelede 4 gün geride kaldı. Zonguldak’tan destek geldi, pazartesi bakanlıkla görüşme var
This browser does not support the video element.
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde yer alan Çayırhan Termik Santrali ve Orta Anadolu Linyitlerinin varlık satışıyla özelleştirilmesi süreci devam ederken madenci ve elektrik işçilerinin başlattığı eylemlerde dört gün geride kaldı. 700 elektrik işçisi oturma eyleminde, 500 civarı madenci ise kendini yer altına kapattı. Madenciler, taleplerine yetkililerden olumlu bir dönüş olmazsa hafta başında açlık grevine başlayacak.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı ve beraberindeki heyet de Zonguldak’tan işçilere destek ziyaretinde bulundu.
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Bugün enerjide tam bağımsız olmak istiyorsan devlet eliyle işletilmesi için mücadele ediyoruz. Yanınızdayız, son gülen madenci olacak.” dedi. Yeşil, Zonguldaklı madencilerin pazartesi gününden itibaren iş yavaşlatma eylemine başlayacağını; basın açıklamaları yapacaklarını söyledi.
Sürecin ilk gününden itibaren gelişmeleri Çayırhan’dan takip eden Ulusal Kanal ve Aydınlık Gazetesi olarak, dün de Çayırhan’daydık. Santralin elektrik kısmında örgütlü olan Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Çayırhan Şube Başkanı Sinan Türker’e mikrofon uzattık. Türker, “Yağmur yağıyor, soğuk oluyor ama ateş yakıyor başında bekliyoruz. Bu kısa süreli değil uzun süreli bir mücadele olacak. Soruyorlar bazen ‘Başkan ne kadar sürecek?’ diye. ‘Yazı görürüz, gerekirse kışı da yeniden görürüz.’ Diyorum.” ifadeleriyle kararlılıklarını dile getirdi. Türker, şunları anlattı:
KADRO BEKLERKEN VARLIK SATIŞI GELDİ!
“Burası 20 yıl işletme devriyle çalıştı. Bu sürede bizi kadroya almadılar. Dört buçuk yıldır taşeron olarak çalışıyoruz burada. Zamanında seçimlerde taşeron işçilerine kadro sözü de verilmişti, biz kadroya geçmeyi beklerken varlık satışıyla karşı karşıya geldik. Ardından da iartnamede işçinin hiçbir şekilde adının geçmemesiyle karşılaştık. Perşembe günü oturma eylemine başladık. Bölge halkının, sivil toplum kuruluşlarının, belediyelerin desteği sürüyor. Arkadaşlarımız da gece gündüz, yağmurda soğukta eyleme devam ediyor. Sonuç alıncaya kadar da devam edeceğiz.
10 SÖZLEŞMENİN 5’İ HAKEMDEN ÇIKTI
“Biz geçmişte de özelleştirmenin acılarını çektik, bölge de çekti. 20 yılda 10 sözleşme yaptık, 5’ini Yüksek Hakem Kurulu’ndan çıkardık. Acı tecrübelerimiz varken varlık satışıyla karşı karşıya geldik ve şartnamede işçi namına tek bir cümle yok. Yetkililerle görüşmelerimiz oldu, bir sonuç almayı bekliyoruz. Hayırlı bir haber gelene kadar eylemimize devam edeceğiz, sonuna kadar buradayız.
DEVLET TAMİR EDİP SATACAK
“İşletme devriyle yönetilen 20 yıl içinde santral yıpratıldı. 2020’den sonra devlete geçince, iyileştirme ve revizyonlar yapıldı, yapılıyor. Bu süreçte o kadar darbe almış ki santral… Fakat yine de sıkıntı yok, bizim arkadaşlarımız burayı çalıştırır. Zaten özelleştirme raporu verilirken ‘2,5 yıldır revizyon yapılıyor, üretimi güçlü’ diye gösterdiler.
BÖLGE HALKINA ŞOK ETKİSİ
“Bundan sonraki süreç bizi ilgilendiriyor. Bizim arkadaşlarımız burayı işletme yeteneğine sahip. Ama varlık satışıyla karşılaşınca bölge halkı dahil herkes şok oldu. Çayırhan’dan Nallıhan’a Beypazarı’na kadar bütün maden sahalarının çalıştırılması ve bizim sahalarımızın da varlık satışı söz konusu. Varlıklar içinde lokaller, 800 lojman, spor sahaları dahil olmak üzere Çayırhan’ın 3’te 2’si bulunuyor. Turistik antik kent var oralar da bu sahanın içinde görünüyor.
‘MİLLİ ENERJİ SÖYLEMİNİNİN
GERÇEK OLMASINI İSTİYORUZ’
“Biz de madenci arkadaşlarımız da mücadele ediyoruz. Milli enerji söylemleri var, bu milli enerji politikasının gerçek olmasını istiyoruz. Madenci arkadaşlarımızla beraber gece gündüz devam edeceğiz. Allah yardımcımız olsun.
‘REKORLARA İMZA ATTIK
DEVLETİMİZE ÇALIŞALIM’
“Biz burada üretimi durdurmuyoruz. Arkadaşlarımız çalışıyor, santralimize zarar gelsin derdinde değiliz. Ama aynı anda nöbetimizi de sürdürüyoruz. Bizim derdimiz hakkımız hukukumuz korunsun. Varlık satışını da kabul etmiyoruz. Burası kar etmese 10-15 şirket dosya almaz. Adam buraya zarar etmeye mi geliyor? 20 yıl rekor kırdık biz, hepsi devlet kayıtlarında var. Çok paralar kazandırdık. Biz devletimize kazandırmak, milli enerjiye destek olmak istiyoruz. Şirketlere para kazandırmak istemiyoruz, biz bunu gördük yaşadık, yeniden böyle olmasını istemiyoruz. Devletimize çalışmak istiyoruz, başka da bir derdimiz yok. Kömür ayağımızda, santral burada. O kadar paraları varsa, yer var. Gelsinler yapsınlar çalıştırsınlar. Hazır kar eden santrali biz niye veriyoruz. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz.”