Maden kanununda değişiklik gündemde! Yanlıştan dönülmek isteniyor
Enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Meclis komisyonuna gelecek kanun teklifi ile madenlerde buluculuk için “yetkili” kişilerden oluşan komisyonun hazırladığı UMREK raporu aranması şartı kaldırılacak. Yapılan değişiklikle 7 yıl önce yapılan düzenleme kaldırılmış olacak. Böylece maden mühendisleri arasında “yetkili”, “yetkisiz” ayrımının kalkacağı bildirildi. AK Parti TBMM Başkanlığı’na sunulan Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin torba yasa teklifi sundu. 16 maddelik yasa teklifi doğalgazın sıvılaştırılması faaliyetinin, depolama faaliyetinden ayrılması ve bağımsız bir piyasa faaliyeti olmasının yolunu açıyor. İçme ve kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve Sulak Alanlar ve Kıyı Kanunu kapsamında kıyı ve sahip şeritleri hariç almak üzere; belirlenen alanlarda yenilenebilir enerji kaynağına dayalı tesislerin kurulmasına imkân sağlamak amaçlanıyor.
Teklife göre Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece "4’üncü Grup" maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Böylece bunun haricindeki maden grupları açısından bu zorunluluk ve mevcut taksir yaptırımı kaldırılıyor.
İMZANIN DEĞERİ KALMAMIŞTI
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi/ Maden Mühendisi Veyis Sır teklifin detaylarını Aydınlık’a değerlendirdi. Sır, 2017 yılında yapılan kanun değişikliği ile Ulusal Maden Kaynak Ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama yapılması şartı getirildiğini hatırlattı. Sır, sunulan değişiklik teklifi ile bunun kaldırılmak istendiğini söyledi. Sır şöyle sürdürdü:
“İlk çıkarıldığında UMREK yasasının ve UMREK komisyonunda imza yetkisine sahip yetkin kişilik kavramlarının doğru olmadığı, sektöre ve mesleğimize, meslektaşlarımıza zarar vereceği konusunda ciddi uyarılar yapmıştık. Maalesef dikkate alınmadı o dönem. Geriye dönüp baktığımızda madencilik sektörü ve meslektaşlarımız bu yasa ile ciddi sıkıntılar yaşamıştır yıllarca.” Sır, maden mühendislerinin yetkin olan ve yetkin olmayan şeklinde ayrılmasının da tehlikeli olduğunu anlattı.
MESLEK ODASI TARAF DEĞİL
7 yıl sonra denilen noktaya gelindiğini anlatan Sır, “UMREK'te bir yetkin kişiler kadrosu oluşturulmuştu bu dönem. Yetkin kişi olarak belirlenen kişilerin ve bunların hangi kriterler neticesinde yetkin sayıldıkları da ayrıca bir tartışma konusudur. Zaten böyle bir çalışmada Maden Mühendisleri Odası'nın işin hiçbir tarafında olmaması da kabul edilebilir bir husus değil. Bakın Kanada, Avustralya gibi dünyada madenciliğin en ileri teknolojik seviyede yapıldığı ülkelere. Meslek Odaları bu düzenlemelerin sürükleyicisi bu ülkelerde.” dedi.
Teklif ile sadece 4. grup madenler için UMREK kodu ile aramaların raporlanması istenecek. Ayrıca MTA'nın buluculuk hakkı elde edebilmesi için 4. grup madenlerde dahil bu raporlamadan muaf tutulacak. Sır, “Burada MTA'ya bir ayrıcalık tanıdığını görüyoruz. Bir kamu kuruluşu olan MTA bile mevcut UMREK raporlamalarını düzenleyebilme noktasında yetersiz kalmıştır. Bu da ayrıca oturup düşünmemiz ve sorgulamamız gereken bir durum.” dedi.