Madenci el attı kamunun parası cebinde kaldı

TTK'ya bağlı Üzülmez ocağında atıl durumdaki kömür yıkama tesisi yenilenmek istendi. İhale bedeli yaklaşık 65 milyon TL olunca, madenci kolları sıvadı. 15 kişilik ekip 4 ay çalıştı, tesisi 7 milyon TL'ye onardı. Emekçiler örnek bir tavırla tasarrufun nasıl yapılacağını herkese gösterdi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü bünyesinde atıl durumdaki kömür yıkama tesisi (lavuar), madencilerin özverisiyle yenilendi. İhale bedeli yaklaşık 65 milyon lira olunca, madenciler kolları sıvadı. Aydınlık’a konuşan Mekanizasyon Servisi Şefi olarak görev yapan Dursun İris “Bizim kuruma vefa borcumuz vardı. Bu vefa borcunu bununla ödemiş olduk.” dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikasından (GMİS) yapılan açıklamaya göre, TTK’de üretilen taşkömürünün işlenerek demir çelik ve termik santral firmalarıyla yakacak olarak ayrılmasını sağlayan “lavuar” adı verilen tesisin onarımı için TTK Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışma başlatıldı. İhale bedeli yaklaşık 65 milyon lira onarım maliyeti nedeniyle kurum yetkilileri yeni çözüm arayışına karar verdi. TTK Genel Müdürlüğü, tesisin kurum personeli tarafından yapılması için girişimlerde bulundu. Tesisteki işçilerin bu konuda bilgili ve donanımlı olması dolayısıyla tesisin kurum içinde onarılmasına karar verildi.

Bu doğrultuda Dursun İris ve beraberindeki mekanizasyon servisi ekibi, lavuarın onarılması için görevlendirildi. GMİS Genel Merkez Yönetimi de işçilere destek vererek çalışmaları takip etti. Yaklaşık 4 ay süren onarım çalışmaları sürecinde tesiste bulunan ve ‘kullanılamaz’ denilen yurt dışı menşeli makine ve parçalar elden geçirilerek onarıldı. İhale bedeli yaklaşık 65 milyon lira olması beklenen yenileme çalışması, işçilerin fedakarlıklarıyla yaklaşık 7 milyon liraya mal edildi. Tesis, günlük yaklaşık 2 bin ton kömür yıkamaya hazır hale getirildi.

‘KAMU KAYNAKLARI DOĞRU KULLANILDI’

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, kamu kaynaklarının doğru kullanımı konusunda önemli bir çalışmaya imza attıklarını ifade etti. Yeşil, “Yapılan çalışma ile kamu kaynaklarımızı doğru kullandık. İhale edilseydi belki yurt dışı firması bu işi alacaktı ve devletin parası yurt dışına gidecekti. İşçilerimiz bu çalışmasıyla bunu da önlemiş oldu. Atıl durumdaki birçok makine ve parçayı aktif hale getirdiler. Kurum yetkililerimiz işçilerimize güvendi. Onların bilgi ve donanımına güvendi. Sonuçta herkesin gurur duyduğu bir tesis ortaya çıktı.” diye konuştu.

‘KAZANAN İŞÇİ OLDU KAZANAN DEVLET OLDU’

GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir de “Yer altından çıkan cevherimizin değer arttı. Arkadaşlarımız. Bir vida, bir somun ziyan edilmedi. Mal devletin, zarar devletin, devlet de bizim düsturu ile yapılan çalışma sonucunda hedefe ulaşıldı. Kazanan işçi oldu, kazanan devlet oldu.” ifadelerini kullandı.

24 SENENİN BİRİKİMİ 15 KİŞİNİN EMEĞİ

Mekanizasyon Servisi Şefi olarak görev yapan Dursun İris, duygularnı Aydınlık’a anlattı. İris, şunları söyledi:

“2 milyon euro yani 65 milyon lira gibi bir para istendi buraya. Biz yaklaşık 7 milyon liraya mal ettik. ‘Biz bunu yaparız.’ dedik. 15 kişilik bir ekibimiz vardı. Ben 22 yaşımda TTK’ya girdim. 24 senedir burada çalışıyorum. Çocuklarımı buradan büyüttüm. Ne sahibi olduysam bura sayesinde oldu. Bizim bir vefa borcumuz vardı. Bu vefa borcunu bununla ödemiş olduk.

“Ben bize güvenen müdürlerimize çok teşekkür ediyorum. Bize imkan verildikten sonra madenciler olarak her işin üstesinden geleceğimizi bilsinler.”

Sonraki Haber