Madenciler açlık grevinde aileler Ankara’da eylemde

Kendilerini madene kapatarak açlık grevine başlayan madencilerin eylemi 5’inci gününe girdi. Madenciler yer altında eylemdeyken eşleri ve çocukları da dün Ankara’da Doruk Madencilik önünde açıklama yaptı

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunan SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik işçileri, haklarını alamadıkları için kendilerini ocağa kapatarak başladıkları açlık grevini sürdürürken işçilerin aileleri Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile birlikte dün holdingin Ankara'daki binası önünde açıklama yaptı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası adına açıklama yapan Selim Aslan, söz konusu maden sahaları ve termik santralin 12 Aralık 2022’de Türkiye Mevduat Sigortaları Fonu (TMSF)'ndan Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki Doruk Madencilik isimli firmaya devredildiğini ve devir sırasında 550 üyeleri ve 700 çalışan olduğunu hatırlattı. Devralma işlemiyle birlikte firma yetkililerinin 250 işçiyi ücretsiz izine çıkardığını söyleyen Aslan, emeklilik hakkı kazanmış 240 çalışanın da iş akdinin feshedilerek, hakkı olan kıdem tazminatlarının 9 aydır ödenmediğini belirtti. Ücretsiz izine çıkarılan işçilere her ay taahhüt edilen aylık avansların da yerine getirilmediğini söyleyen Aslan, 9 aydır maaşların tam gününde ödenmediğini ve takip eden aya geçtiğini kaydetti.

BAŞVURULAR SONUÇSUZ KALDI

İş yerinin yer altı çalışma ruhsatlarını alamadığını ileri sürerek yer altı çalışanı 190 kişinin temmuz ayı içerisindeki sigortalarının ve ücretlerinin bildirim yapılmadan yer üstüne uyarlandığını söyleyen Aslan, "TMSF Başkanlığına yaptığımız hem yazılı hem sözlü uyarılara rağmen cevap alınamamış devir aşamasından bugüne kadar geriye dönük alacaklarımızın akıbeti hakkında hiçbir zaman net cevaplar verilmemiştir. Ayrıca açılan davamız mahkeme tarafından ve istinaftan onaylı bir şekilde apaçık ortadadır." dedi.

Çalışanların hak ettiği ortalama 400 bin lira civarında olduğunu belirten Aslan, "Hal böyleyken sabırlı olmamız ve duyarsız kalmamız söz konusu olamaz. Başta TMSF olmak üzere işveren yetkilileri ve devlet büyüklerimizden sorunlarımıza çare olmalarını bekliyoruz.” sözlerini kullandı.

'TMSF HEM HAKKIMIZI VERMEDİ HEM HAKLARI DENETLEMEDİ'

Madencilerin eşleri yer altında devam eden mücadelenin haklarını alana kadar süreceğini söyledi. İşçi aileleri adına konuşanlardan Aynur Özdemir şunları ifade etti:

“Sorunlarımız ve mağduriyetimiz 20 yıldır devam ediyor. TMSF işçilerin haklarını verip de bu firmaya işletmeyi devretmedi. Biz haklarımızı istiyoruz. TMSF devrettikten sonra denetlemeye gelmesi gerekiyordu ama hiç denetlemedi. Firma yetkilileri 165 kişiyi ücretsiz izne çıkarttı. Firma sahibi Sebahattin Yıldız'a sesleniyoruz. Ruhsat almadınız madem, o zaman neden işletmeye girip bizleri de niye mağdur ettiniz? Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır. Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyoruz: Bizlere sahip çıkın, bizleri neden sahipsiz bırakıyorsunuz? Kilo verdim, çocuklarımın ve benim psikolojimiz bozuldu. Biz sadaka istemiyor, haklarımızı istiyoruz.”

‘ONLAR AÇKEN BİZ DE YİYEMİYORUZ’

İşçi eşlerinden Nuray Yavuz da “Yer altında eşlerimizin başına bir şey gelirse hesabını kim verecek? Eşlerimiz orada açlar. Onlar açken biz evde çoluk çocuk yemek yiyemiyoruz. Eşimin başına bir şey gelirse kimse başsağlığına gelmesin. Yasal olarak sigortalı çalışıyor gözüküyorlar ama haklarını alamıyorlar. Benim eşim ücretsiz izne çıktı. Bir işe girse yasal olarak suç, işe girmese evdekilerin rızkını getirmediği için evde suçlu.” dedi.

İŞVEREN TOPU BAKANLIK’A ATTI

Konuşmaların ardından sendika yöneticileri ve ailelerden bir heyet şirket yönetimi ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama şirket yönetiminden geldi. Holding yönetimi madencilerin eylemde olduğu işletmenin ruhsatının kendilerinde değil, Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi'nde olduğunu belirtti. Yıldızlar Holding İcra Kurulu üyesi Aydın Şişman, Enerji Bakanlığı 9 aydır ruhsat vermediği için yer altında çalışmaya izin veremediklerini savundu. Şirket yönetiminden Nevzat Kavaklı da, Enerji Bakanlığı’na ruhsat için en son geçen cuma günü yeniden müracaat ettiklerini ama bir türlü sonuç alamadıklarını öne sürdü.

SENDİKA REDDETTİ

Öte yandan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Selim Aslan, işverenin eylemden önce yaptığı yazılı açıklama konusunda da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Aslan şunları söyledi:

"Kişi başı 200 bin lira TMSF'den, 200 bin lira da şirketten alacağımız var. Devralan şirket, 9 aydır sözlerinin hiçbirini yerine getirmedi. Ruhsat alamadıklarını söylüyorlar ama ruhsat almadan niye sahaya giriyorsun. Bu firma 9 aydır burada. 9 aydır 250 kişiyi işe alacağız dediler, verdikleri hiçbir sözü yerine getirmediler.”

VATAN PARTİSİ YALNIZ BIRAKMADI

Madenci eşlerine destek Vatan Partisi'nden geldi. Vatan Partisi Merkez İşçi Sendika Büro Başkanı Hüseyin Karanlık, Örgütlenme Büro Başkanı Savaş Oruç eylemde yer aldı. Ayrıca Vatan Partisi İl Sekreteri Ali Ozan Şimşek ve beraberindeki il yöneticileri de madenci eşlerine destek verdi. Büro Başkanı Karanlık, söz konusu iş yerinde ruhsat alınamaması olayını eleştirdi, işçilerin hak edilmiş kazanımlarının verilmesini istedi. Karanlık konuşmasında şunları ifade etti:

“Vatan Partisi olarak arkadaşlarımızla gelerek dayanışma duygularımızı aktarmak ve başta TMSF olmak üzere, çalışma, enerji, adalet bakanlarına sesleniyoruz. Seyretmeyin! Türkiye bir mafya devleti değil. Çalışma Bakanı, siz hiç turistik gezi için bile olsa madene indiniz mi? Sayın Cumhurbaşkanına da sesleniyoruz. İşçilerimizin hakları hiçbir mazeret üretmeden ve gecikmeden verilmelidir. İşverene de sesleniyoruz: Ruhsat meselesini bahane ederek işçileri mağdur edemezsiniz. Bir an önce işçilerin haklarını ödeyip, ailelerin mağduriyetini giderin.”

‘TALEPLER DERHAL KARŞILANMALI’

AYDINLIK / ANKARA

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde SSS Yıldızlar Holding’e ait Doruk Madencilik’e bağlı kömür ocağında haklarını almak için eyleme geçen işçilere TMMOB Maden Mühendisleri Odasından da destek geldi. Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu imzasıyla dün yayınlanan yazılı açıklamada "Son dönemde derinden hissettiğimiz ekonomik kriz ve yoksullaşma süreci tüm çalışanları derinden etkilemiş, düşük ücretler, ücretlerin zamanında ödenmemesi, yasa dışı kesintiler çalışanların yaşamını daha da zora sokmuştur. Bu ortamda verilen sözlerin karşılanmasını isteyen madencilerin haklı talepleri derhal karşılanmalıdır." denildi.

DAHA ÖNCE DE SORUN YAŞANDI

Sendikanın bildirdiği haksızlıkların altının çizildiği açıklamada yer altında ölüm kıskacında verilen emeğin karşılıksız kalmasının maden işçilerinin kaderi olmadığı vurgulandı. Açıklama şöyle noktalandı:

"Geçmiş yıllarda söz konusu şirketin, diğer işletmelerinde çevresel sorunlara ek olarak işçilerin haklarını alamaması nedeniyle benzer süreçler yaşanmıştır. Madencilik sektörü; yaşanan bu ve benzeri sorunlar nedeniyle toplumsal muhalefetin hedefi haline gelmektedir. Madencilik sektöründe yaşanan bu tip olumsuz örneklere son verilerek halkın ve çalışanların taleplerini önceleyen, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alındığı, çevreye duyarlı bilimsel madencilik faaliyetleri eksiksiz olarak yürütülmelidir."

Sonraki Haber