Madenciler çalıştayda taleplerini dile getirdi: Ruhsat güvencesi verilsin derin sondaja geçilsin

Madenciler “Hayatımız Maden / Dördüncü Madencilik Çalıştayı”nda bir araya geldi. İstanbul'da düzenlenen toplantıda konuşan sektör temsilcileri, yapılan düzenlemelere rağmen ruhsat güvencesinden yoksun olduklarını belirttiler.

Çalıştayın açılışında konuşan bazı sektör temsilcileri ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, elektrik ve akaryakıt zamlarının yurt dışı ile rekabet açısından sıkıntı oluşturduğunu iddia etti. Türk madencilerinin ülke sanayisi ve ekonomisi için elde ettikleri başarılardan ziyade son yıllarda yaşanılan olumsuzlukların kamuoyu algısını etkilediğine değinen maden sektör temsilcileri, takdir edilmek yerine en sert eleştirileri aldıklarını ifade ettiler. Sektör temsilcileri “Madenciliği siyasetin üzerinde değerlendirmeliyiz.” mesajı verdiler.

'BİZDEN ÖTV ALMAYIN'

Çalıştayda konuşan İMİB Başkanı Dinçer, sanayinin ihtiyacını karşılamak ve dışa bağımlı olmamak için madenciliğin önem taşıdığını söyledi. Bu anlamda arama faaliyetlerinin kritik olduğunu dile getiren Başkan Dinçer, gelecek için rezervlerin tespit edilebiliyor olmasının önemli bir gündem maddesi olduğunu ve üst arama şeklinde yürütülen faaliyetlerin yerine derin sondajların yapılmasını talep etti. Bu noktada madenlerin tespit edilmesi için devletin kurumlarının destek olmasının çok önemli olduğunu belirten Dinçer, “Bunu başardığımızda sanayimiz de gelişecek.” dedi.

Devletin denetimi ve sektörün bilinçlenmesi ile birlikte maden sahalarının rehabilitasyonunun önem arz ettiğini söyleyen Dinçer, orman izin bedellerinin düşürülmesi, akaryakıtta özel tüketim vergisinin alınmamasını ve denizciliğe verilen desteğin kendilerine de verilmesini istedi. Dinçer, bu sayede daha çok arama faaliyeti yapılabileceğini öne sürdü.

ORMANLARIN BİNDE 3 MADEN SAHASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Şeref Kalaycı da madenciliğin siyaset üstü olması gerektiğini ve muhalefet aracı olarak kullanılmamasını söyledi. Kalaycı, “Taviz veremeyeceğimiz iki konu iş sağlığı ve güvenliği ile çevre konuları. Çevreye zarar verildiği algısı karşısında kamu kadar siz sektör temsilcilerine de görev düşüyor. Dünya standartlarında madencilik yapıldığını, çağdaş madencilik mevzuatımız olduğunu, orman alanlarının binde 3'ünde madencilik yapıldığını, siyanürün sadece yüzde 3'ünün madencilikte kullanıldığının topluma anlatılması göreviniz. Sosyal onayın alınması bizim için çok önemli. Temiz batarya teknolojileri alanlarında ülkemizde de yeni adımların atılmasını gerektirecek bakır, kobalt, lityum, manganez gibi madenlerin aranmasına özel önem verilmeli.” diye konuştu.

TURAGAY, BİRLİĞİ TAKDİR ETTİ

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay'ın madencilere mesajları ise şöyle oldu: “Sektörün güç birliği el birliği yapması bütün diğer sektörler için de arzuladığımız bir durum. Maden ihracat için çok önemli. Başkan (İMİB Başkanı) 5.9 milyar dolar dedi ama genel ticaret aslında 6.1 milyar dolar bunu konuşmamız lazım. Mermer rezervlerinin yüzde 33'üne sahibiz. Borda atılan adımlar ortada. Burada üretilecek lityum karbonat ülkemizin geleceğinde önemli rol oynayacak. Amacımız uç ürünleri üretebilmek. İhracatımız açısından ne yapabiliyorsak bizler sizlerleyiz. Sizin önünüzü açmak için her türlü desteği vermeye hazırız.”

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay gün boyunca süren açık oturumlarla devam etti.

Sonraki Haber