Madenciler Günü’nde talep yine TTK’ya işçi alımı
GMİS Genel Başkanı Yeşil, Madenciler günü için Zonguldak’ta yaptıkları törende, işçi açıklarının giderilmesini istedi. Amasra’daki törende 14 Ekim’de TTK Amasra Müessesesi’nde meydana gelen faciada 42 maden şehidini yitirmenin burukluğu yaşandı
Zonguldak'ta, "4 Aralık Dünya Madenciler Günü" dolayısıyla tören düzenlendi. Kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde gerçekleştirilen "4 Aralık Dünya Madenciler Günü" töreninde konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, madenciler olarak iş sağlığı ve güvenliğinin tam anlamıyla sağlandığı çalışma şartlarında üretimi artırmayı, ülkeye ve millete daha çok hizmet etmeyi istediklerini vurguladı. Yeşil, şöyle konuştu:
"Öncelikle iş sağlığı ve güvenliğinin eksiksiz sağlanabilmesi ve üretimin artırılabilmesi için işçi açıkları acilen giderilmelidir. Maden şehitlerinin yakınlarına tanınan haklardaki tarih sınırlandırmasının kaldırılmasıyla ilgili Maden Şehit Aileleri Derneğimiz ile birlikte mücadele verdik. Amasra kazasının ardından, ilgili yasada yapılan değişiklik Mecliste kabul edildi ve tarih sınırlaması kaldırıldı. Ayrıca şehit madencilerinin yakınlarından hak sahiplerine, aylık bağlanması kararı yasaya eklendi. Emek veren, duyarlılık gösteren, katkı ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz."
Konuşmanın ardından törene katılanlar, "Maden işçisi yalnız değildir" sloganları eşliğinde, Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Vatandaşlar ve esnaf da yürüyüşe alkışlarla destek verdi.
Tören, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden kazasında hayatını kaybeden işçiler için dua edilmesi ve anıta çelenk sunulmasıyla sona erdi.
MADENCİ ANITI ÖNÜNDE BULUŞTULAR
Bartın’ın Amasra ilçesinde, düzenlenen törende de Madenci Anıtı önünde bir araya gelen GMİS üyeleri, anıta çelenk bıraktı. GMİS Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, burada yaptığı açıklamada, 14 Ekim'de Türkiye Taşkömürü Kurum (TTK) Amasra Müessesesi’nde meydana gelen ve 42 maden işçisinin hayatını kaybettiği faciayı hatırlatarak buruk kutladıklarını söyledi.
"42 maden işçisini kaybetmenin acısını, yüreğimizde yaşıyoruz. Bu konuda ihmali olanların cezalarını çekene kadar da acımızı yaşamaya devam edeceğiz." diyen Çınar, İstanbul'da yoğun bakımda tedavileri süren 4 maden işçisine de acil şifalar diledi.
Çınar, "Burada kurumlarına sahip çıkmak isteyen, Amasra Müessesine sahip çıkmak, 42 kardeşimizin geride bırakmış oldukları hatıralara sahip çıkmak isteyen 540 madenci kardeşimiz var. Biz onların hatıralarını yaşatmak için elimizden gelen her şeyi sendikamız olarak yapacağız." ifadelerini kullandı.
Maden şehitlerinin geride bıraktıkları evlatlarının da yanında olduklarına işaret eden Çınar, savcıların işlerini daha şeffaf yapmaları için bu zamana kadar sessiz kaldıklarını söyledi.
Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"En ufak kuşku veya daha farklı düşünceler içinde bu zamana kadar olmadık, olmayacağız. Savcımız, hakimimiz, emniyetimiz bu işin sorumlularını bulacak, biz de onların yanlarında olacağız. Burada madenci kardeşlerimiz var. Hepsi ifadelerini verecek, ne biliyorlarsa net tavırlarla ifadelerini verecekler. Bizler bu işin peşinde olacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın."