Mahkeme Buca planlarına 'dur' dedi: Vatandaş yeşil alan istiyor

Buca Cezaevi alanını imara açan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının planlarına mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda planların kamu yararına ve hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Cezaevi binası 2020 yılında yıkıldı.

İzmir’in Buca ilçesindeki Buca Cezaevi 30 Ekim 2020’de meydana gelen İzmir depreminde ağır hasar almıştı. Yapı Aralık 2020’de yıkılmaya başlandı. Yıkımın ardından belediye ve bakanlık arasında hak kavgası başladı. Kavgada son sözü mahkeme söyledi.

BİRBİRLERİNE SUÇ ATTILAR

2013 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Buca Cezaevinde 1/1000’lik planda 36,870 metrekare betonlanacak alan göstermişti. İtirazların ardından rafa kaldırılan plan sonrası yeşil alanda ısrarcı olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesini AK Parti yalanladı. Dönemin AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “CHP’nin burada AVM hayali var.” demişti. CHP tarafı ise Sürekli’ye cevap olarak “Biz yeşil alan istiyoruz siz AVM istiyorsunuz.” demişti.

SONUNDA MAHKEMELİK OLDULAR

İki taraf arasında büyüyen tartışma mahkemeye taşındı. Büyükşehir Belediyesi alana dair planlarını hazırlarken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kendi planlarını askıya almıştı. Askıya çıkan planlar CHP ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşınmış ve yürütmenin durdurulması istenmişti. Ancak İzmir 4. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma istemini reddetmişti. Yerel mahkemenin kararı bir üst mahkemeye taşınarak ret kararının kaldırılması talep edildi. Son olarak CHP grubunun yürütmeyi durdurma talebini yeniden ele alan İzmir, 4. İdare Mahkemesi, bakanlık planlarının kamu yararına ve hukuka aykırı olduğunu belirterek durdurma kararı verdi.

‘İKİ TARAFA DA GÜVENMİYORUZ’

Mahkeme kararı iki taraf arasındaki çekişmeyi bir üst seviyeye taşıdı. Kararı sosyal medya hesabından duyuran İBB Başkanı Tunç Soyer, “Buca Cezaevi arazisi halkındır ve tümüyle yeşil alan olmalıdır demiştik. Olduracağız.” dedi. Soyer’e karşı cevap gecikmedi AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya “AVM yapmak istediler, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla vatandaşın kullanımına açtık. Karşı çıktılar, dava açtılar.” dedi.

Buca halkı ise iki tarafın çekişmesine tepki göstererek çözüm istiyor. Buca’da ikamet eden B.Ç, “İki tarafın da yeşile boyanmış rant hayalleri var. Mahkeme kararı ile iki tarafında rant hayalleri suya düştü. Bu mesele o kadar uzadı ki artık ne İBB’ye ne de bakanlığa güvenemiyoruz. Biz bu büyük alanın millet bahçesi olmasını istiyoruz.” dedi.

Sonraki Haber