Mahkeme Dikmecelileri haklı buldu

Antakya’nın Dikmece Mahallesi sakinleri, TOKİ’nin zeytin bahçelerinde başlattığı konut projesine karşı, açtıkları davayı kazandı. Mahkeme çalışmanın durdurulması doğrultusunda karar verdi. Vatandaşlar ‘zeytin ağaçları kurtuldu’ diyerek kararı, davul zurnayla kutladı.

Hatay’ın Antakya ilçesi Dikmece Mahallesinin zeytin bahçelerine TOKİ, konut yapma kararı vermişti. 3 ay önce konutların yapılmasına başlanmıştı. Bahçe ve tarla sahiplerinin itirazlarına rağmen inşaat devam ettirildi. Tarla ve bahçe sahipleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına karşı dava açmıştı. Dava 3 ay sonra tarla ve bahçe sahiplerinin lehine sonuçlandı. Hatay 3. İdare Mahkemesi şu kararı verdi:

“Belirlenmesinin depremden kaynaklanan barınma sorununu çözmeye elverişli olması ve kişilere orantısız külfet yüklememesi gerektiği, OHAL sürecinin sürekli hale getirildiği, el koymaların kamulaştırma kararı alınmadan yapıldığı ileri sürülerek iptali ve öncelikle yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi istenilmektedir.”

Bahçe ve tarla sahipleri, kararı, davul, zurna eşliğinde halay çekerek kutladılar, TOKİ’nin mahkeme kararına uyulmasını ve inşatların durdurulmasını istediler.

ACELEYE GETİRİLMİŞ PROJE

Tarla ve bahçe sahiplerinin Avukatı Ecevit Alkan, mahkeme kararını Aydınlık’a şöyle açıkladı:

“Hatay İdare Mahkemesi, 6 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının oluru ile yapılan, kamulaştırma ve uydu kent projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Cumhurbaşkanı, depremi Cumhurbaşkanı kararları ve olağanüstü kararlar ile yönetmeye çalıştı. Buradaki süreç, normal süreçten farklı ve olağanüstü bir süreç. Bununla ilgili dava açtık ve yürütmeyi durdurma kararı aldık. Mahkeme kararının uygulanmasını istiyoruz. Eğer karar uygulanmazsa bu davayı Anayasa Mahkemesi’ne götürme düşüncemiz var.

“170 hektar alana 7 bin konut yapılması planlanmış. Her konutta 3 kişi oturacaksa Dikmece’ye 21 bin yeni komşu gelecek demektir. Bunun psikolojik ve sosyolojik alt yapısının çalışmasının mutlaka yapılması gerekiyor. Demografik yapının değişmesi anlamına gelir. Bu da ilerde ciddi sorunlara neden olabilir.
“Mahkeme kararı, esas olarak yaşam ve kültür hakkı üzerine kurulmuştur. Dikmece halkının bir kültürü ve yaşam hakkı da ihlal ediliyor. Geçim kaynakları ellerinden alınarak mülksüzleştiriliyor. Mahkemenin kararını bu açıdan da önemli buluyoruz.”

‘108 GÜNDÜR MÜCADELE EDİYORUZ’

Mülk sahipleri adına bir konuşma yapan Hasan Özgün ise şunları söyledi: “Biz Dikmece halkı olarak 108 gündür mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin ilk meyvesini mahkeme kararı ile aldık. Köyümüzü, bahçemizi ve havamızı korumak için direniyoruz. Bu 108 günde partilerin grup toplantılarına katıldık, milletvekillerine derdimizi anlattık, birileri kulaklarını tıkadı ve kazı çalışmaları devam etti. Şimdi mahkemeden çok önemli bir karar çıktı. Bu karar, kazı işlerinin, konut yapımının ve ağaç kesiminin durdurulması anlamına gelmektedir.”

Sonraki Haber