Mahkeme salonunda özerklik propagandası

Kobani olaylarına ilişkin davada sanıklardan Ayla Akat Ata, laikliği hedef alıp özerklik propagandası yaptı. Ayla Akat Ata, daha önce Meclis’te parti olarak yaptıkları yeni Anayasa hazırlıklarına değindi.

Ata, demokratik özerkliğin bölünme değil çözüm modeli olduğunu savunarak, “Demokratik özerklik ile sadece Kürt sorununun çözümü değil, aynı zamanda Kürtlerin birlikte yaşadığı ulus devletlerinin demokrasiye duyarlı kılınması süreci de gelişecektir.” dedi. HDP’nin çağrıları sonucunda Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemlere ilişkin aralarında PKK terör örgütünün sözde üst düzey yöneticileri ile birlikte eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 108 sanığın yargılanması devam ediliyor. Ankara 22, Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde görülen duruşmada sanıklardan eski HDP Milletvekili Ayla Akat Ata, esas hakkındaki mütalaaya karşı son savunmasına devam etti. Ayla Akat Ata, daha önce Meclis’te parti olarak yaptıkları yeni Anayasa hazırlıklarına değindi.

Bu konudaki dört başlığı kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Ata, “İlk olarak herkesin kendisine ait ve sadakatle bağlı kalacağı yeni bir vatandaşlık düzenlemesi yapılmalı. Kürt halkının statü talebi görülmeli ve karşılık bulmalı. Anadilin de yaşam olanakları başta eğitim hakkı olmak üzere sağlanmalı ve laiklik tanımı özgürlükçü temelde yeniden ele alınmalı.” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM MODELİ OLDUĞUNU SAVUNDU

“Demokratik özerkliğin bölünme değil birleşme, bütünleşme projesi ve bir çözüm modeli olduğunu her fırsatta ifade ettik” diyen Ata şu ifadeleri kullandı: “Demokratik özerklik ile sadece Kürt sorununun çözümü değil, aynı zamanda Kürtlerin birlikte yaşadığı ulus devletlerinin demokrasiye duyarlı kılınması süreci de gelişecektir. Demokratik bir anayasaya sahip, halkların kardeşçe yaşadığı demokratik bir Türkiye demokrasinin bayraktarlığını yapabilecektir. Bu tablo uzak olsa bile demokratik özerklik yapılandırılmış demokratik Türkiye sadece özlem duyulan bir ideal değil, mücadeleyle ortaya çıkacak ciddi bir seçenek olacaktır.”

BÖLÜCÜ SÖZLERİN OLDUĞU ŞARKIYI SÖYLEMİŞTİ

Ayla Akat Ata daha önceki duruşmalarda da, içerisinde bölücü sözlerin yer aldığı “Welatê me Kurdistan e” isimli şarkıyı söylemişti. Demokratik Toplum Kongresi’nin illegal ilan edilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ayla Akat Ata, “Anadilinde eğitim isteyen kimse terörist olamaz. Statü istediği için kimse terörist olamaz. Dünyanın hiçbir yerinde bu böyle olmaz ama Türkiye’de bunlar oluyor. Türkiye’de özerklik, federasyon isteyen yok mu? Var. Ama Kürt siyasetçiler terörist ilan edildi. Önemli olan kimin ne istediği değil kimin neyi ne kadar başardığıdır. İnsanlar konuşacaklarsa önce konuşacaklarından kaynaklı yargılanmamalı” beyanlarında bulunmuştu.

Sonraki Haber