Mahkeme yetkisiz, cezalar hukuksuz
FETÖ’cü savcı ve hakimlerin başlattığı 28 Şubat davasında 14 general hakkındaki cezaların infazı kararı tartışılıyor. Yargılamanın Yüce Divan'ın konusu olduğunu, ceza mahkemesi tarafından verilen kararın hukuksuz olduğunu belirten hukukçular, hak ihlali yapıldığını vurguladı, tahliye istedi.
28 Şubat davasında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 14 sanık hakkında verdiği tutuklama kararı sonrası generaller cezaevine gönderildi. FETÖ kumpası olan bir davada, ileri yaştaki generallerin tutuklanarak cezaevine konması tepki çekti. 28 davasının, iddianamesini yazan savcı Mustafa Bilgili, davanın önceki duruşma savcısı Kemal Çetin, soruşturma hakimi Mustafa Karatay bugün FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunuyor.
‘YARGILAMADA HAK İHLALİ VAR’
Aydınlık, kararı hukukçulara sordu. Hukukçular, yeniden yargılanma sürecinin acilen başlatılması gerektiğini söylediler.
Davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesinin hak ihlali yarattığını söyleyen Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Nusret Senem, Kuvvet Komutanlığı yapmış generallerin yargılamasının ancak Yüce Divan’da yapılabileceğini ifade etti. Senem şunlara dikkat çekti:
“Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Ahmet Çörekçi, dava kapsamında tutuklananlar arasında. Yasa gereği, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının görevleriyle ilgili yargılamaları Yüce Divan’da yapılabilir. İç hizmet kanununda bu var. Bu gerekçeyle yargılama için Cumhurbaşkanının izni gerekiyor. Burada bir izin durumu söz konusu olmadan ağır ceza mahkemesinde yargılanıp ceza aldılar. Aynı yasal düzenlemeye göre Kuvvet Komutanlarıyla birlikte aynı suçtan yargılananların da Yüce Divan’da yargılanması gerekir. Vefat eden eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı da o davada yargılanmıştı. Dolayısıyla davanın ağır ceza mahkemesinde değil Yüce Divan’da görülmesi gerekirdi. Ahmet Çörekçi’nin en kısa sürede başvurması gerekir. Çörekçi’nin vekili başvuruyu yaparsa hak ihlali kararı çıkacaktır ve bozma kararı alınabilir. Ardından da Cumhurbaşkanının izniyle dava en baştan Yüce Divan’da başlar. Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da benzer bir durumla karşılaşmıştı. Ergenekon davasında yargılandığı için hak ihlali oluştu. Bozma kararı verildi.”
‘ADLİ TIP’A GÖREV DÜŞÜYOR’
Emekli askeri hakim Ahmet Zeki Üçok, uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev alan generallerin hapishane koşullarında yatamayacaklarını ifade etti. Adli Tıp Kurumu’nun generallerin tahliyesi için rapor hazırlaması gerektiğini söyleyen Üçok, şöyle devam etti:
“Bu davada yargılanan isimlerin Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanı olmaları dolayısıyla Anayasaya göre Yüce Divan’da yargılanmaları gerekirdi anca ağır ceza mahkemelerinde yargılanmalarına göz yumuldu. Ortada hak ihlali vardır ve ben bu davada da ihlal kararı verileceğinden eminim. Öte yandan tutuklanan komutanlarımızın hemen hemen hepsi 80 yaşın üzerinde. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde uzun yıllar görev yaptıkları için vücutlarında tahribatlar oluştu. Hapishane koşullarında yatamayacaklarını düşünüyorum. Fakat buna karar verecek olan yetkili merci Adli Tıp Kurumu'dur. Burada Adli Tıp’a büyük bir görev düşüyor. Bir an önce Adli Tıp’ın harekete geçip bu kişilerle ilgili muayene sürecini tamamlaması gerekiyor. Ayrıca bu komutanlar FETÖ’cü savcı ve hakimler tarafından yargılandıkları için yeniden yargılama yoluna gidilebilir. Yasal bir düzenleme yapılması ve terör örgütü üyesi savcılar tarafından düzenlenmiş dava dosyalarında alınan kararlara, yeniden yargılama yolunun açılması gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte TBMM’nin ilk görüşeceği konulardan birinin bu olması gerekiyor.”
‘BERAATI DA CEZAYI DA KABUL ETMİYORUM, SUÇ YOK’
28 Şubat davasında yargılanıp beraat eden emekli Albay Alican Türk, tutuklamalara en çok FETÖ’nün sevindiğini söyleyerek Anayasa Mahkemesi’nin konuyu acilen görüşmesi gerektiğini belirtti. Türk şunları dile getirdi:
“Bu kişilerle birlikte aynı davada yargılanmış biri olarak büyük üzüntü duyuyorum. Ben beraat etsem de sevinmiyorum, kabul de etmiyorum. Çünkü biz suç işlemedik. Bu dava baştan aşağı bir FETÖ tezgahıydı. Ne yazık ki yargı FETÖ’nün başlattığı hamleyi sonuçlandırdı. Bugün en çok sevinenler kesinlikle FETÖ’cülerdir. FETÖ’nün ekmeğine yağ sürülmüştür. Cumhurbaşkanı affa gidebilir ama adım atacağını düşünmüyorum. Anayasa Mahkemesi’nin bu konuyu acilen görüşmesi gerekiyor. FETÖ’yü daha fazla mutlu etmeyelim.”
‘CUMHURBAŞKANI AF ÇIKARMALI’
Davada emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatlığını yapan Celal Ülgen, generallerin dışarı çıkabilmesi için yeni bir hukuki sürecin başlaması gerektiğini vurgularken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da vakit geçmeden af yetkisini kullanması gerektiğini ifade etti: “Eğer yeni bir hukuki süreç başlatılmazsa bu kişiler için dışarı çıkma ümidinin olmadığını düşünüyorum. 28 Şubat’ı darbe gibi algılayan, 15 Temmuz’u yaşamış bir iktidar bunu nasıl fark edemez, doğrusu pes diyorum. Bu komutanlarımızın bugün cezaevine girmeleri sadece vicdanları karartmakla kalmıyor, nefes almamızı bile zorlaştırıyor. 28 Şubat Ergenekon, Balyoz gibi bir FETÖ davasıdır. Cumhurbaşkanının vakit geçirmeden af yetkisini kullanması gerekir ama bu yetkiyi kullanacağını düşünmüyorum.”
BAŞBUĞ’UN BOZMA KARARI ÖRNEK
Ergenekon tertibinde Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yaptığı başvuru sonrası yerel mahkemenin kararını bozmuştu.
Temyiz incelemesini yapan 16. Daire, Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması gerektiği yönündeki itirazını haklı bulduğunu ve bunu bozma nedeni saydığını bildirmişti.