Maktul ağabeyinin isyanı: 9 panda ölseydi Hanau ayaklanırdı

Almanya’nın Hanau kentinde 2 yıl önce 4’ü Türk 9 kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırının 2’nci yılında hayatını kaybedenler anıldı. Kent merkezinde birçok etkinlikler düzenlendi

Almanya’nın yakın geçmişinin en kanlı saldırılarından olan Hanau saldırısında öldürülenler, saldırının ikinci yıl dönümünde anıldı. Hessen eyaletine bağlı Hanau şehrinde düzenlenen anma törenine çok sayıda isim katıldı. Törene maktul aileleri ile Hessen Başbakanı Volker Bouffier, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Kaminsky ve Vatan Partisi Yurt dışı Temsilcisi Ali Mercan ile Vatan Partisi Frankfurt Temsilcisi Ayhan Menteş’in yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Hanau Merkez Mezarlığındaki maktul mezarlarının yanında düzenlenen etkinlikte ırkçılıkla mücadelenin önemi vurgulandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Kaminsky, ırkçı saldırının acısının kentte hâlâ taze olduğunu ifade etti.

Kent merkezindeki Heumarkt meydanında düzenlenen kitlesel anma etkinliği ise duygulu anlara tanık oldu. Hanau kurbanlarından Gökhan Gültekin’in ağabeyi Çetin Gültekin, yaptığı konuşmada polislerin ve daha sonraki dönemlerde siyasetçilerin de gösterdiği aşağılayıcı tavırları ve ihmallerini eleştirdi. Hâlâ birçok soru işaretinin bulunduğunu hatırlatan Gültekin, “Hanau’da dokuz panda öldürülseydi herkes ayaklanır, olayın üzerine gidilirdi. Fakat dokuz insan öldürüldü ve Hessen eyaletini yöneten Hristiyan Demokrat ve Yeşiller koalisyon hükûmeti, olayı görmezden geldi” dedi.

VATAN PARTİSİ’NDEN AÇIKLAMA

Saldırıya yönelik bir açıklama da Vatan Partisi Avrupa Temsilciliğinden geldi. Aydınlık Avrupa’ya görüşlerini paylaşan Vatan Partisi Yurtdışı Temsilcisi Ali Mercan, Avrupa ülkelerinde ırkçı saldırıların “hangi biçimde ortaya çıkarsa çıksın bu sistemin bir ürünü” olduğuna dikkat çekti. “Irkçılık emperyalizmin, liberal sistemin bir kültürel biçimidir” diye konuşan Mercan, şöyle devam etti: “Sömürgeciliğin ve Avrupa Merkezci üstünlük kültürlerinin devamıdır. Günümüzde Almanya başta Avrupa’da ırkçılığın “Türk-İslam düşmanlığı” şekline bürünmesi bunun bir göstergesidir. Irkçı saldırıları sistemin dışında göstermek kaynağını gizlemek ve düzeni temize çıkarmak anlamına gelir.”

‘BÜTÜN HAYALLER BİR ANDA GÖMÜLDÜ’

Öte yandan anma etkinlikleri, hafta boyunca devam etti. Genel merkezi Köln’de bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Genel Başkan Kazım Türkmen’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlik düzenledi. Etkinlikte maktul yakınları Çetin Gültekin ile Armin Kurtoviç de yer aldı. Açılış konuşmasında olayın acısının hâlâ var olduğunu hatırlatan Türkmen, saldırıda hayalleri ve hedefleri olan 9 kişinin can verdiğini belirtti. Saldırıda bu hayallerin sonlandırıldığını ifade eden Türkmen, “bütün bu hayaller bir anda gömülmüş oldu” ifadelerini kullandı. Türkmen sözlerine şöyle devam etti: “'Ateş düştüğü yeri yakar' diyoruz ya. Bu söz, acının başta aile bireyleri ve yakın akrabalar için en yüksek olduğunu ifade etmektedir. Ne kadar empati gösterirsek gösterelim ne kadar acı duysak da ailelerin acısı devam ediyor. Hatıralar, anılar, acıyı, ıstırabı geri getirse de, hatırlanmak ve anılmak aynı zamanda vefat eden bu insanlar için bir takdir, bir onurdur. Onlar dualarımızda, anılarımızda ve hatıralarımızda yaşıyor.”

YTB’DEN KÜTÜPHANE

Hanau katliamının yıl dönümünü Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) da unutmadı. Maktul Gökhan Gültekin’in memleketi Ağrı’da bir anma töreni düzenleyen YTB yetkilileri, Eleşkirt ilçesine bağlı Tahir beldesindeki Türk Telekom İlk ve Ortaokulunda “Şehit Gökhan Gültekin Kütüphanesini” açtı. Gültekin’in vefat yıl dönümü dolayısıyla beldedeki mezarlıkta bir anma programı da düzenleyen YTB adına konuşma yapan YTB Başkanı Abdullah Eren, saldırı sonrası Hanau’a giderek orada büyük bir yürüyüş yaptıklarını, terör saldırısını unutturmamak için de farkındalık kampanyaları düzenlediklerini hatırlattı. “Orada hem Türk hem de Alman toplumunun katılımıyla tepki yürüyüşleri düzenlendi” diye konuşan Eren, “o günden bu yana bu olay unutulmasın diye bir farkındalık kampanyası çalışması içerisindeyiz. Her seneyi devriyesinde farklı etkinlikler düzenliyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Hanau'da iki sene önce gerçekleştirilen ırkçı saldırıda, 4'ü Türk 9 kişi hayatını kaybetmişti. Tobias Rathjen isimli saldırgan şehrin 2 farklı bölgesinde bulunan 2 kafeye ardı ardına saldırılar düzenleyerek rastgele ateş açmıştı. 43 yaşındaki ırkçı saldırganın daha sonra evine giderek, annesini öldürdüğü ve ardından da intihar ettiği açıklanmıştı. Hanau katliamı davası, Federal başsavcılığın 2021 yılının Aralık ayında takipsizlik kararı vermesi sonucu kapanmıştı.

Sonraki Haber