Meyve ağaçları kuruyor DSİ izliyor

Aydınlık, aylar önce uyarmıştı, korkulan oldu. Türkiye’nin kayısı ambarı Malatya Topraktepe bölgesinde depremin ardından hasar gören sulama kanallarında onarım gecikti, kayısı ağaçları tehlikede. Ağaçların seneye çiçek vermesi için acil su gerekiyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Malatya Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerinde 15 Haziran’dan itibaren sulanması gereken meyve bahçeleri, sulanamıyor. On binlerce kayısı ağacı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

Sultansuyu ve Sürgü Barajları ile bu barajların sulama kanalları, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde ağır hasar görmüştü. Aydınlık gazetesinde konuyu gündeme getirmiştik. Üretici, 10 milyon kayısı ağacının tehlike altında olduğunu belirtmiş, DSİ’ye çağrı yaparak kanalların tamiratının acilen yapılmasını istemişti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Kılıç, Malatya’da 1 milyon dekar alanda 10 milyon kayısı ağacının dikili olduğu bilgisini vererek, DSİ ve Valilikle sürekli görüştüklerini ama hala bir adım atılamadığını ifade eti.

ÜRETİMİN YÜZDE 35’İ SU VERİLMEYEN BÖLGEDE

Bölgede sadece kayısı ağaçları değil, kiraz, ayçiçeği, mısır üreticileri de kara kara düşünüyor. Başvurmadıkları yer kalmadığını belirten üreticiler, DSİ ve sulama birlikleri eliyle meyve ambarı olan bölgenin göz göre göre kaderine terk edildiğini belirttiler.

Asıl arıza Topraktepe bölgesinde yaşanıyor. 120 bin dekar alanda kayısı başta olmak üzere birçok meyve yetiştiriliyor. Malatya’daki kayısı üretiminin yüzde 35’i bu bölgede yapılıyor.

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal, sıkıntının çok büyük olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Depremden sonra kanal kayması yaşandı. Su verilmeyen yer geniş bir bölge, 120 bin dekar alanda meyve ağaçları dikili. Depremden sonra su hiç verilmedi. 15 Haziran’dan itibaren bu ağaçlara su verilmeliydi. Şu ana kadar hiç veremedik. Sadece kayısı için değil, diğer bitkiler için de su gerekiyor. Bir hafta içinde su gelmezse ağaçlar gelecek yıl meyve veremeyecek. Meyve için sulanmalıydı. Önümüzdeki yıl meyve gözleri için bu ağaçların su alması gerekiyor. Ağaçlar kuruyabilir. Olağanüstü bir durum yaşıyoruz. Her gün DSİ’yle görüşüyoruz, tarih veremiyorlar, çalışmalar çok yavaş ilerliyor.”

20 BİN ÜRETİCİ MAĞDUR

İnal, kayısı ağaçlarının 20 yılda ancak yetiştiğini belirterek, “Çağrımız şu. Bölgede 20 bin üretici var ve mağdur. Kayısı ağaçları da üretici de ölüme terk edildi. Malatya’daki kayısı üretiminin 3’te 1’i bu bölgede yapılıyor. DSİ ve sulama birliklerine takviye yapılarak onarım işleri derhal bitirilmeli.” dedi.

Sonraki Haber