Malatya'da esnaf destek bekliyor: ‘20 bin esnaf yerle bir oldu’

Malatya çarşı esnafı deprem sonrası sorunların tam manasıyla çözülmediğini belirterek, tarihi çarşıların tekrar canlanması için hükümetin daha fazla çaba harcaması gerektiğini belirtiyorlar.

Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Malatya’nın en önemli ve büyük çarşısı da yıkıldı. Ticaretin, alışverişin büyük bölümü şehir merkezindeki bu çarşıda yapılıyordu. Akpınar çarşısı, Bakırcılar çarşısı, Kasap pazarı gibi birçok çarşı bu bölgede bulunuyor. Şehir merkezinde yaşayanların ve özellikle köylülerin, çiftçilerin uğrak yeriydi. Deprem sonrası esnafın bir kısmı yine bu çarşının yanı başında çadırlar, barakalar kurarak işlerine devam etmeye başladılar. Ancak esnafın şikayetleri var, talepleri var… Aydınlık’a konuşan esnaf belirsizlikten ve sahipsizlikten yakınıyor:

Mustafa Saydam

AYDINLIK’A ANLATTILAR

İsmail Özcan

İsmail Özcan: “Esnaf olarak perişanız, siyasetçiler de yanımıza gelmedi. Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız bir gün gelip de sorunumuzu sormadılar. Dükkanlarımız yok, sadece sokakta kulübe olarak açmışız, sahipsiziz… Ev yok, dükkân yok, işyerleri yok. Malatya’nın yüzde 80’i gitmiş, mahallelerimiz boş… Bir an önce inşaatına başlasınlar. Memleketimizi ayağa kaldırmamız lazım. Maddi manevi destek istiyoruz. Özellikle manevi olarak çok destek istiyoruz.”

Kenan Demirci

“Dükkanımız bakırcılar çarşısındaydı; köylünün, herkesin geldiği yer… Esnafın bazıları buralara geldi, bazıları malzemeleri depoya kaldırdı, bazıları da her şeyi bıraktı il dışına gitti. Şimdi bu esnafı burada tutmak lazım. Ben demirciyim. Benim gibi beş demirci var. Bana burada destek olunmazsa il dışına gitmek zorunda kalacağız. Beş demirci işi bırakırsa ya da dışarı giderse köylü mağdur olacak. Şimdi esnafa sahip çıkan yok. Bostanbaşı’na, Fahri Kaya Mahallesine konteyner koyuyorlar. Köylü buraya geliyor, oraya gelmez. Esnafa burada geçici yer yapmaları lazım. Eski yere bir an önce çarşının yapılması lazım. Tüfek tamircisi akrabalarımız il dışına göçtü. Malatya’da tüfekçi kalmadı.”

‘MİLLETVEKİLİ YÜZÜ GÖRMEDİK’

Mustafa Saydam

Mustafa Saydam: “Dükkanımız yıkıldı. Fide işi yapıyoruz. Önümüzü göremiyoruz. Dükkanlarımız ne olacak, ne yapılacak, bilgilendirme de yok. Bilgilendirme yapılırsa seviniriz ve ne yapacağımızı biliriz. Şu an çalışıyoruz ama öylesine… Belediye başkanının çıkıp bu çarşıyı ne yapacaklarını anlatması lazım. Buraya gelip dolaşsın esnafın içinde, bizleri de bir görsün… Şu ana kadar bir belediye başkanı, seçim olduğu halde bir milletvekili geçmedi buradan…”

Bayram Akay

Bayram Akay: “Öğretmenim ama atanamadım. Arı malzemesi satıyorum. Daha önceden Akpınar çarşısında aynı işi yapıyordum, depremden sonra burada devam ediyorum. Alışverişe daha çok köylü gelir… Çadırlardayız gördüğünüz gibi. Burada eski çarşının yanında konteyner çarşı yapsalardı hem bizi, hem de alışverişe gelenleri mağdur etmezlerdi. Görmüşsünüzdür herkes çadırda, mağdur… Malatya ticaretinin yüzde 90’ı burada yapılırdı o yüzden esnaf da aynı bölgeye yerleşti. Burada yağmur var, rüzgâr var, toz var…”

Nazmi Güler

Nazmi Güler: “Fidan işi yapıyorum. Dükkanım depremden önce kasap pazarının oradaydı. Normale dönmek için bu çarşının kurulması lazım. Şu an tek isteğimiz dükkanlarımızın yapılması, şehrimize düzen getirilmesidir… Canlanmamız için bir şeyler yapmamız için destek istiyoruz, kredi verilsin. Konteyner çarşı yapmışlar verdiler ama gitmedik, şehrin biraz dışında… Köylü oraya gelmez biz burayı istiyoruz. Milletvekillerimiz bir gelsinler buraları görsünler, AK Parti milletvekilleri özellikle… Tayyip baba bu Malatya yönetimini bir eline alması lazım. Ben de AK Partiliyim, Malatya’da kaybederse bunların yüzünden kaybedecek.”

‘ESNAFA KARŞILIKSIZ DESTEK VERİLSİN’

Şevket Keskin

Malatya Esnaf Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin de Malatya’daki sıkıntıları anlattı. Sıkıntıların ortadan kaldırılması ve esnafın tekrar eski canlılığa dönmesi için daha fazla çaba harcanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Malatya için çok önemli olan çarşısı yıkıldı. 20 bin esnaf yerle bir oldu. Başka yerlere konteyner çarşılar kuruldu. Oralara harcanan paraları kalıcı iş yerleri için harcasalardı, şimdi temel atılmış olurdu. Akpınar semtini tamamen sıyırıp çıkarmaları lazım. Cadde, AVM gibi orada 3-4 blok yapılırsa 25 bin esnaf değil 50 bin esnafı yerleştirirsiniz. Çalışmalar kaç ayda bitirilecek, esnafa ne vereceksiniz; doğalgaz, elektrik, su parasını alacak mısınız, almayacak mısınız? Bu insanların senedi var, borcu var, bunları bir yıl süreyle alınmaması gerekir. Bu esnafa karşılıksız destek verilmesi lazım.”

Sonraki Haber