Mali halkı Fransa’yı protesto etti

Mali halkı ülkedeki Fransız askeri varlığına karşı sokağa çıktı. Fransa’nın ülkelerine müdahalesini protesto eden binlerce Malili ‘Kahrolsun Fransa’ sloganı attı. Eylemde Rusya ile işbirliğini savunan dövizler taşınması dikkat çekti

Mali'nin başkenti Bamako'da Fransa ve ülkedeki Fransız askeri varlığına karşı eylem düzenlendi.

Binlerce kişi, Mali'deki Fransız askeri varlığı ve Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonunu (MINUSMA) protesto etmek için Bağımsızlık Meydanı'nda toplandı.

Ellerinde Fransa karşıtı ifadelerin yer aldığı döviz ve pankartlar taşıyan kabalalık Fransa karşıtı sloganlar da attı. Çok sayıda eylemcinin Rusya bayrağı ve Rus yanlısı ifadelerin yer aldığı dövizler taşıması dikkati çekti.

‘ÜLKENİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAYACAĞIZ’

Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi (CNSP) lideri Assimi Goita ise Mali'nin bağımsızlığının 60'ıncı yıl dönümü vesilesiyle 22 Eylül’de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yaptırımların kaldırılması çağrısı yapmıştı.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) sivil cumhurbaşkanı şartını yerine getirdiklerini belirten Goita, ECOWAS'ın da Mali halkının refahı için uyguladığı yaptırımları kaldırması gerektiğini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Fransa ile çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Goita, diğer yandan da “bir ay içerisinde ülkenin bütünlüğünün sağlanacağı” vurgusunu yaptı.

MALİ VE SAHEL’DEKİ FRANSIZ ASKERİ VARLIĞI

Fransa’nın Ocak 2003’ten beri Mali’de görev yapan 5 bine yakın askeri olduğu biliniyor. Aynı şekilde Birleşmiş Milletler’in (BM) de yaklaşık 10 bin ‘barış gücü askeri’ Mali’de bulunuyor. Özellikle Mali’nin kuzeyindeki çöl bölgelerinde El Kaide bağlantılı çeşitli gruplar olduğu biliniyor. Fransa ve BM askerlerini bu örgütlerle mücadele adı altında Mali’de bulundurduğunu öne sürüyor.

Fransa 11 Ocak 2013’te ‘Mali'de siyasi istikrarsızlık ve El Kaide bağlantılı grupların faaliyetlerine karşı mücadele ve Mali hükümetinin kuzey topraklarının (Timbuktu ve Gao şehirleri de dahil olmak üzere) radikal terör örgütlerinden arındırılması’ gerekçesiyle Serval operasyonunu başlattı. Ancak Fransa’nın operasyonu sonrası çatışmalar ve kriz derinleşti.

Sahel bölgesindeki maden bakımından zengin olan (Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan, Eritre) diğer ülkelere de çatışmalar sıçradı.

Sahel bölgesindeki ülkelerin boksit, uranyum, demir, altın ve petrol rezervi bakımından zengin oldukları biliniyor.

BARKHANE OPERASYONU

2013'te Serval operasyonunu başlatan Fransa, bu ülkeye önce 3 bin, ardından da ağustos ayında bin 500 asker daha gönderdi. 15 Temmuz 2014'te operasyonu sona erdirdiğini açıklamasına rağmen, Fransa askerleri ülkeden çekmeyip aksine Moritanya, Çad, Nijer, Burkina Faso'ya da konuşlandırdı ve askeri faaliyetlerini 2014’te başlayan Barkhane operasyonu adı altında daha geniş Sahel bölgesine taşıdı.

Fransa’nın Mali ve Sahel politikasını Macron da sürdürüyor. 1960’ta Fransa’dan bağımsızlığını kazanan Mali’de, Fransa’nın hala devam eden müdahaleleri yoğun tepki topluyor.

Diğer yandan Fransa’nın Mali’deki askeri üsten Hafter’e destek amacıyla Libya’nın güneyine asker gönderdiği gündeme gelmişti.

Sonraki Haber