Mali’de Rusya-Türkiye-Cezayir işbirliği

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Mali ziyaretinin, Fransa’nın ülkeye yaptırım baskısını artırdığı bir dönemde olması önemli. Bugün yapılacak ‘Başkanlık Töreni’ öncesi Ankara, Mali’deki yeni yönetime desteğini sunmuş oldu

Uzmanlar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 9 Eylül Mali ziyaretini “Fransa’ya tokat” olarak nitelerken, ziyaret, Rusya, Türkiye ve Cezayir’in Mali basta olmak üzere Sahel ülkeleri ve Afrika genelinde işbirliğinin işareti olarak yorumlandı. Suriye ve Libya’daki işbirliği Mali üzerinden Afrika ülkelerine yayılıyor.

Çavuşoğlu’nun Mali ziyaretinin tarihi önceden planlanmış olsa bile zamanlaması önemli. Ziyaretin, Fransa’nın Batı Afrika Devletleri Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECOWAS) üzerinden Mali’ye yaptırımlar uyguladığı, sınırların giriş çıkışlara kapatılıp ticaretin yasaklandığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekiyor.

Dahası, 9 Eylül ziyareti, ECOWAS’in Mali’ye, “15 Eylül’e kadar sivil bir geçiş dönemi başkanı atayın” ültimatomunun hemen arifesine denk düştü.

Anketlere göre, Mali halkı, Milli Komite’nin başı Albay Assimi Goita’nin Başkanlığı’nı benimsiyor ve “Ordu’nun geçiş sürecini yönetmesini” istiyor.

Assimi’nin başkanlığı 30 Ağustos’ta resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi; 15 Eylül’de de “Başkanlık Töreni” gerçekleştirilecek.

‘TÜRKİYE-AFRİKA BİRLİĞİ ORTAKLIK ZİRVESİ’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ziyaretiyle Mali yönetimine ilişkin “meşruiyet” tartışmasına son vermekle kalmayıp, Bamako’da görüştüğü Afrika Birliği Mali Temsilcisi Buyoya’ya “Afrika Birliği'nin (AfB) stratejik ortağıyız. Mali'de istikrar ve huzur yönündeki çabalarını destekliyoruz. 3. Türkiye-AfB Ortaklık Zirvesi'ni 2021'de düzenlemek istiyoruz" sözleriyle de Mali devrimine desteğini ifade etmiş oldu.

RUSYA’DAN TAM DESTEK

Rusya, Fransız Çekiç Gücü’nün teröristlere verdiği desteğe karşı çıkışı ve Mali ordusuna sunduğu askeri yardımlarla Mali halkının sevgisini kazanmış durumda. Milli Komite, devrimin birinci günü, ilk olarak, Rusya Büyükelçisi’ni kabul ederek dünyaya bu mesajı verdi.

Milli Komite’den Rusya desteğine ilişkin şu açıklama yapıldı: “Rusya, devrimin hemen ertesi günü askeri desteğe başladı. Özellikle uydu görüntülerini paylaşması, Mali’nin istihbarat edinmesini ve terörle mücadelede başarılar kazanmamızı sağlıyor.”

İLK RESMİ ZİYARET CEZAYİR’DEN

Mali’yle bin üç yüz kilometre sınırı bulunan Cezayir’in Dışişleri Bakanı devrimin hemen ertesi günü Bamako’ya giderek, ülkeye giden ilk üst düzey devlet yöneticisi olarak dikkat çekmişti. Dışişleri Bakanı, ziyaretinde Milli Komite’yi meşru gördüğünü ifade etmiş, Fransa ve emperyalist ülkelere, “Mali’ye dokunan, Cezayir’e dokunmuş sayılır” sert mesajını vermişti.

FRANSA’YA 15 EYLÜL YANITI

Fransa etkisindeki ECOWAS yönetiminin “15 Eylül’e kadar size süre veriyoruz. Sivil bir kişiyi geçiş dönemi başkanlığına atayınız” küstahlığına, Mali halkı, Milli Komite Başkanı Albay Assimi Goita’yı aynı gün düzenlenecek törenle “Mali Geçiş Dönemi Başkanlığı’na yerleştirerek yanıt verecek.

Anketlere göre halkın ezici çoğunluğu Milli Komite’nin yanında. Fransa sonuç alamıyor. ECOWAS üyesi devletler içinde Mali’ye yaklaşım konusunda bölünme derinleşirken; 15 Eylül töreni ve 22 Eylül’de yapılacak “Bağımsızlık Bayramı” kutlamaları sonrasında ECOWAS içinde çatlağın daha da büyüyeceği ifade ediliyor.

Sonraki Haber