Maliyet raporu ortaya çıktı! ABD'den İsrail'e 17,9 milyar dolarlık destek

ABD'de yer alan Brown Üniversitesi tarafından hazırlanan rapora göre, Aksa Tufanı harekatından bu yana ABD'nin İsrail'e sağladığı askeri yardımın maliyeti ortaya çıktı. Rapora göre, ABD İsrail'een az 17,9 milyar dolarlık destekte bulundu.

ABD'de yer alan Brown Üniversitesi'nin Savaşın Maliyetleri projesi için hazırlanan ve Aksa Tufanı'nın yıldönümünde açıklanan bir rapora göre, Aksa Tufanı harekatından bu yana geçen bir yıl içerisinde ABD tarafından İsrail'e askeri yardım için en az 17,9 milyar dolarlık rekor bir harcama yapıldı.

MALİYET RAPORU ORTAYA ÇIKTI

ABD'DEN İSRAİL'E 17,9 MİLYAR DOLARLIK DESTEK

Aksa Tufanı'nın birinci yılında açıklanan verilere göre, ABD yaklaşık bir yıl içerisinde İsrail'e askeri yardım için en az 17,9 milyar dolarlık rekor bir harcama yaptı. İsrail'in Eylül sonunda Lübnan'da Hizbullah'a karşı ikinci bir cephe açmasından önce tamamlanan rapor, Biden yönetiminin İsrail'i desteklemesi ve bölgedeki İran müttefiki silahlı grupların "düşmanlıklarını kontrol altına almaya çalışması" nedeniyle, ABD'nin tahmini maliyetlerinin ilk hesaplamalarından biri.

Associated Press'e verilen bulgulara göre, 7 Ekim 2023'te gerçekleşen Aksa Tufanı harekatından bu yana ABD'nin bölgedeki askeri operasyonlarını arttırması için 4,86 milyar dolar daha harcandı. Bu rakam, Gazze için Yemen’den İsrail’e operasyonlar düzenleyen Ensarullah hareketine karşı ABD’nin operasyonlarının maliyetini de içeriyor.

ABD'nin yıl içinde İsrail'e gönderdiği silahların büyük bir kısmını top mermilerinden 2,000 kiloluk sığınak delicilere ve hassas güdümlü bombalara kadar birçok mühimmat içeriyor. Araştırmaya göre, harcamalar İsrail'in Demir Kubbe ve David's Sling füze savunma sistemlerini yenilemek için 4 milyar dolardan tüfek ve jet yakıtı için nakit paraya kadar uzanıyor.

'KISMİ BİR RAKAM'

Araştırmacılar, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı ve kamuya açık olarak belgelenen askeri yardımın aksine, ABD'nin geçen 7 Ekim'den bu yana İsrail'e ne gönderdiğinin tüm ayrıntılarına ulaşmanın imkansız olduğunu, bu nedenle yıl için belirtilen 17,9 milyar doların kısmi bir rakam olduğunu öngörüyor.

ABD'nin İsrail'e yaptığı yardımların maliyetleri, 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana ABD savaşlarının tüm maliyetlerini değerlendiren Harvard John F. Kennedy School of Government profesörü Linda J. Bilmes ve araştırmacı arkadaşları William D. Hartung ve Stephen Semler tarafından hesaplandı.

Sonraki Haber