Üretici limonu kökünden kesiyor
Narenciyede bu yıl üretim az, fiyatlar yüksek. Hatay Dörtyol’da mandalina hasadında üreticilerle görüştük. Geçen yıl dalında kalan ürünü pazarlayamayan üretici, bu yıl ise ürünün az olmasından dertli…
Narenciye üretiminin önemli merkezlerinden Hatay’da mandalina hasadı sürüyor. Geçen yıl dalında çürüyen mandalinalar, bu yıl azaldı. İklimsel koşullar nedeniyle Dörtyol ve Erzin ilçelerinde mandalina rekoltesi yarı yarıya düştü, fiyatlar ise yükseldi.
Dörtyol ilçesinde Satsuma erkenci mandalina dalında kilosu 22 liradan satılıyor. Üreticiler, fiyatların daha da yükseleceğini belirtiyor.
Dörtyol’da mandalina bahçelerinde üreticilerle görüştük. Üretici, özellikle narenciye üretimindeki kayıt dışılığa dikkat çekti, dış pazar kayıpları nedeniyle de sıkıntı yaşandığını ifade etti.
GİRDİLER BİZİ YORUYOR
Üretici Ahmet Sefa Kazan, sıcaklıkların bu yaz yüksek olması nedeniyle üretimin azaldığını belirtti, şunları söyledi:
“Bu sene rekolte yarı yarıya düşük. Üretim maliyetleri arttı. Fiyatlar yüksek ama üreticiye çok fazla getirisi yok. Bu işin ticaretini yapan birisi olarak işçilik ve diğer giderlerin yüksek olması iç ve dış pazarda bizi bir hayli yoruyor. Yetkililere sesleniyorum. Türkiye bir üretim ülkesi, dünya pazarında yerimizi kaybetmeyelim. En azından devlet yetkililerinden girdi fiyatlarına desteklerini talep ediyoruz. Yoksa önümüzdeki senelerde üretici ihracatta çok kötü seneler yaşayabilir.”
ÜRETİCİ BORÇLU
Narenciye üretiminde planlamaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Kazan, “Özellikle işin ticaretinin disiplinsizliği, hem iç pazarı hem de dış pazarı olumsuz etkiliyor. Devletin planlama yapmasına ihtiyaç var. Ne yazık ki, bizim sektörümüz kayıt dışının hat safhada olduğu bir sektör. Geçen sene ürün bol idi. Üretici, tüccarla anlaştı ama tüccar ikinci bir pazarlık yapıp fiyatları düşürdü. Buna rağmen üretici paralarını alamadı. Ürün bahçede kaldı, üretici ürünün parasını alıp cebine koyamadı, geçen seneden borçlu kaldı, bu sene meyve az ve meyvesini daha yüksek satsa dahi, çiftçinin cebine hiç para girmedi.” diye konuştu.
LİMON KÖKTEN KESİLİYOR
Limon üretiminde de önemli düşüş yaşandığını belirten Kazan, şöyle devam etti:
“Limonun fiyatı marketlerde iyi fiyat ama üreticisine para kazandırmıyor. 4-5 senedir bu problem derinleşiyor. Biz dahil birçok üretici, limonu kökünden keserek, üretimden vazgeçiyor. Aynı durum portakal üretiminde de yaşanıyor. İnsanlar üretmekten vazgeçiyorlar.”
Üretici İsmail Soylu da “Geçen sene narenciye çürüdü. Bu sene hiçbir tanesi yerde kalmıyor, hepsi satılıyor. Bu sene üretim az olduğundan satmada sıkıntı yok.” dedi.
Üretici ve tüccar Ali Dik ise “Bu sene işlerimiz iyi gidiyor. Ürünleri iç piyasa olan Van, Ordu, İzmir gibi illerimize pazarlıyoruz. Rusya’ya ihracat yapıyoruz. Bahçede dalında kilosunu 22 liradan alıyor pazarda 26-27 liraya satıyoruz.” diye konuştu.